בוקרה פיל פטל: מתכוני פטל מהר לפני שייגמר

עם כל הכבוד לתרכיז האדום, טעמו לא דומה בכלל לפרי האמיתי המעודן. העונה של פירות היער בישראל קצרה מאוד, והמדור מנצל אותה עד תום

איטה ורונן פרלמוטר, מגזין 'נשים' | 2/6/2013 9:15 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"לבית שלי, כשאהיה גדולה יהיו וילונות צהובים, חלונות ירוקים ותריסים אדומים", אמרה היורשת לאמה השפית ברצינות תהומית. "טוב, אז אני מבינה שגם בעיצוב הטעם שלנו שונה", השיבה השפית בחוסר נוחות. "איזה מין שילוב צבעים הוא זה, צהוב עם ירוק ואדום? את רוצה לגור בתוך רמזור? מה שכן, אני בטוחה שלאבא שלך לא יהיה אכפת. גם הוא לא מבין יותר מדי בעיצוב".

"את לא מבינה?", תמהתי על השפית. "כנראה שבאמת הזדקנו (כמו שטוענת היורשת בזמן האחרון...). היא בסך הכול הקריאה לך את משפט הפתיחה מספר הילדים 'מיץ פטל'. 'הבית של מיץ פטל עמד בקצה החורשה: היו לו וילונות צהובים, חלונות ירוקים ותריסים אדומים'. ואולי העובדה שרק אני עוד זוכר את זה מעיד שרק אחד משנינו הזדקן?", סנטתי בה.

"זה לא שהזדקנתי, אתה פשוט אף פעם לא התבגרת", השיבה לי השפית באותה מטבע. "מי זוכר את הספר הזה ועוד לצטט ממנו משפטים?"
"כל אחד וזיכרונות הילדות שלו. אני יכול לצטט לך גם עמודים שלמים מ'המפוזר מכפר אז"ר', פרקים של 'רגע עם דודלי', 'גבי ודבי' ואפילו לשיר את שיר הפתיחה של 'ציפיטפוט'. אני די משוכנע שאצלך הוקדשו תאי המוח האפורים בילדות לשינון מתכונים, תפריטים ולתיאור פריטי הלבוש של משפחת המלוכה הבריטית בטקס חתונת צ'רלס ודיאנה. כל אחד עם מה שהשפיע עליו".

"טוב, תפסיק לבלבל את המוח ותעביר את המים. החום הזה הצמיא אותי. אתה יודע מה? אם אתה כל כך חכם, אז אולי באמת תכין לי משהו יותר טעים לשתות. מה דעתך על מיץ פטל? אבל בכוסות גבוהות!".
אצא לי אל היער

שבוע הספר שיחול בעוד כמה ימים מחזיר אותנו לילדות ולאהבת הקריאה, אבל עם כל הכבוד למיץ הפטל, טעמו של המשקה הנ"ל אפילו לא מתחיל להזכיר את הטעם של הפרי האמיתי. מכיוון שהפטל ובעצם כל פירות היער דורשים מנות קור רבות לגידול מוצלח, הם די נדירים ויקרים בארץ. לעומת זאת באירופה ובארצות הברית הם זמינים וזולים (יחסית) ולכן הם מככבים בהרבה מנות ומתכונים.

מעבר לטעם ולצבע הנפלאים שלהם, יש לפירות הללו גם ערכים תזונתיים מוכחים (בעיקר ויטמינים ונוגדי חמצון, והם בעלי השפעה חיובית על בריאות המוח, מניעת תהליכי הזדקנות, המערכת החיסונית, הלב וכלי הדם ואף על איזון חומצות השומן בגוף), ולכן בחרנו להקדיש להם מדור שלם. העונה הישראלית שלהם קצרה מאוד, אז מומלץ להזדרז!

מלבי בנגיעות פטל ושקדים

חומרים (ל- 8 כוסות):
1 ליטר חלב
250 מ"ל שמנת
80 גרם (כ- 8 כפות) קורנפלור
שליש כוס סוכר
רבע כוס רוזטה (חלב שקדים)

לרוטב:
1 כוס פטל אדום (עדיף טרי, ניתן גם קפוא)
שליש כוס סוכר
1 כפית מיץ לימון
פרוסות שקדים קלופות וקלויות

אופן ההכנה:
1. מערבבים בקערה בעזרת מטרפה ידנית את הקורנפלור עם כוס חלב אחת, כך שלא יהיו גושים.
2. מרתיחים את יתרת החלב יחד עם השמנת והסוכר. מוסיפים את הרוזטה ומערבבים. יוצקים את החלב עם הקורנפלור המומס וממשיכים לערבב ברציפות כשלוש דקות עד שהמלבי מסמיך.
3. יוצקים לכוסות שקופות ומעבירים למקרר.
4. להכנת הסירופ: מביאים לרתיחה עדינה את כל רכיבי הרוטב. מנמיכים את האש וממשיכים לבשל כעשר דקות נוספות או עד שמתקבל רוטב מעט סמיך. מצננים לטמפרטורת החדר.
5. יוצקים על כל מנת מלבי מן הרוטב ומחזירים למקרר לחצי שעה. לפני ההגשה מפזרים פרוסות שקדים.

רביולי ריקוטה ברוטב פירות יער

חומרים (לכ-35 יחידות):
300 גרם קמח
3 ביצים
1 כפית שמן זית
1 כף אבקת סוכר
קורט מלח

למלית:
1 גביע גבינת ריקוטה (250 גרם)
שליש כוס סוכר
1 שקית סוכר וניל
גרידת קליפה מחצי לימון
1 כף גדושה אבקת פודינג וניל

לרוטב:
2 כוסות מיקס פירות יער (אפשר קפואים)
שלושת רבעי כוס סוכר
1 כף מיץ לימון
1 כף חומץ בלסמי

אופן ההכנה:
1. להכנת הרביולי: מכניסים את הקמח, המלח ואבקת הסוכר למיקסר, יוצרים גומה ויוצקים למרכזה את הביצים. מעבדים בוו לישה עד שמתקבל בצק רך וגמיש (אם יש צורך אפשר להוסיף מעט מים). ממשיכים ללוש עוד כשתי דקות. עוטפים בניילון נצמד ומעבירים למקרר לשעה.
2. להכנת המלית: מערבבים את כל החומרים ושומרים במקרר.
3. חותכים את הבצק לארבעה חלקים ומרדדים על משטח מקומח עד לקבלת בצק דק ככל האפשר (מומלץ להשתמש במכונת פסטה ידנית). יוצרים מהבצק מלבן ובעזרת כוס הפוכה או רינג חותכים לעיגולים. במרכז כל עיגול מניחים כפית אחת מתערובת הגבינה ומכסים בעיגול בצק נוסף. בעזרת מזלג מהדקים את שולי הבצק (אפשר גם לקפל ולהדק שולי חצי עיגול לקבלת רביולי בצורת סהר). חוזרים על הפעולה עם כל כמות הבצק. שומרים במקרר.
4. להכנת הרוטב: מבשלים את הפירות עם הסוכר והלימון מוסיפים את החומץ וממשיכים לבשל על אש נמוכה כ-15 דקות או עד שהרוטב מצטמצם.
5. מרתיחים מים בסיר. כשהמים מבעבעים מכניסים בכל פעם מספר יחידות רביולי ומבשלים כעשר דקות. מסננים.
6. יוצקים בכל צלחת שתיים עד שלוש כפות רוטב ומניחים מספר יחידות רביולי. מגישים חם.

חיתוכיות בריאות עם אוכמניות ודומדמניות

חומרים (לתבנית 25x25):

לבסיס:
כוס וחצי קמח
שלושת רבעי כוס קוואקר (או קמח מלא)
קורט מלח
1 כפית תמצית וניל
150 גרם חמאה מומסת בטמפרטורת החדר
2 כפות דבש
שליש כוס סוכר חום

למילוי פירות:
300 גרם אוכמניות (אפשר קפואות)
300 גרם דומדמניות (אפשר קפואות)
1 כף חמאה
חצי כוס סוכר
1 כף סוכר וניל
2 כפיות מיץ לימון
2 כפות קורנפלור

לקראמבל:
חצי כוס קמח
שלושת רבעי כוס קוואקר (שיבולת שועל)
חצי כוס שקדים מולבנים טחונים דק
שליש כוס אגוזי לוז קלויים, קלופים וטחונים
חצי כוס סוכר חום
קורט מלח
חצי כפית קינמון
80 גרם חמאה מומסת
קליפת לימון מגורדת

אופן ההכנה:
1. מערבבים יחד את כל חומרי הבסיס עד לקבלת פירורים גסים. משטחים על גבי תבנית מרופדת בנייר אפייה ומהדקים היטב לתחתית. מקפיאים.
2. במחבת רחבה ועמוקה ממיסים כף חמאה, מוסיפים את האוכמניות והדומדמניות, הסוכר, סוכר הווניל, ומיץ הלימון ומערבבים. מוסיפים את הקורנפלור ומערבבים מספר דקות עד שהקורנפלור נספג בנוזלים ומתקבל רוטב סמיך ללא גושים, אך הפירות עדיין שומרים על צורתם. מצננים לטמפרטורת החדר.
3. מערבבים היטב בקערה (עדיף בידיים. אפשר גם במעבד מזון על ידי לחיצה בפולסים) את כל חומרי הקראמבל עד שמתקבל בצק במרקם פירורי.
4. יוצקים את רוטב הפירות על הבסיס ומפזרים מלמעלה את הקראמבל. מכניסים לתנור שחומם מראש ל-175 מעלות למשך 45 דקות. מצננים וחותכים למלבנים.

***
הכתבה התפרסמה במגזין 'נשים'
לעמוד הפייסבוק של 'נשים'

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק