רותי רוסו עם מאכלים שיחממו לכם את החורף

אין דרך טובה יותר לפתוח את החורף מאשר תערובת תבלינים מחממת ומהממת. עכשיו צריך רק למצוא במה לשים אותם

רותי רוסו | 13/12/2013 8:18 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אני אוהבת להכין עוגיות עם הילדות ואז לקשט אותן. אחת לכמה שבועות אני מציעה את הרעיון ומחפשת מתכון חדש לעוגיות הרגילות. ואז זה הולך בערך כך:

• מאחר שמדובר במתכון חדש, צריך להתייחס אליו ביתר תשומת לב ולכתוב את החומרים והכמויות. אין מקום ליד גמישה של בת ארבע שתשפוך קמח באופן חופשי. אז בשלב מדידת החומרים הן לא משתתפות.
• בצק של עוגיות לא לשים, כי אז הוא מפתח גלוטן ונעשה פחות פריך. לא משנה כמה פעמים אני מסבירה להן את החוק הזה, הן לא מבינות מה כיף בהכנת עוגיות אם לא לשים בצק.
• אני מציעה להן שילכו לחדר לשחק קצת ואז אקרא להן כשהבצק מוכן.
• הבצק צריך לנוח שעה במקרר ובינתיים הן רואות טלוויזיה ואני מנקה את המטבח (משחקת קנדי קראש).
• הן עוברות לחדר.
 
צילום: ראובן קסטרו
הדרך אל הפסיכולוג עוברת בעוגיות. עוגיות ג'ינג'רברד צילום: ראובן קסטרו

• אני שולפת את הבצק לראות אם הוא כבר מוכן לאפייה. מרדדת אותו, קורצת עוגיות יפות ושמה בתנור. הוא דביק מעט ולא ממש נוח לרידוד. צריך מיומנות. לא שמה לב אבל הגברתי מהירות לקצב של מפעל כדי שאספיק לקרוץ את כל העוגיות לפני שהן חוזרות למטבח והופכות אותו לשדה קרב.
• תבנית אחת כבר בחוץ ועליה לבבות מושלמים. שתי תבניות בתנור. העוגיות אחידות ומשורטטות כמו ש־25 אחוז מבני הבית אוהבים (ליתר זה לא כזה קריטי).
• הילדות חוזרות מהחדר, רואות שאפיתי את כל העוגיות ובוכות. אני אוספת את שאריות הבצק מהשיש ומאפשרת להן לשחק איתן. הגדולה מצליחה לייצר שתי עוגיות עקומות בצורת דובי. הקטנה מרכיבה גוף מופשט עגול עם פרנזים. שלוש העוגיות שלהן נכנסות לתנור גם הן.
• העוגיות מתקררות בזמן שהרויאל אייסינג מוכן ונכנס לשקית זילוף.
• אני מקשטת ומדגימה לילדות איך מקשטים 72 עוגיות. הן מבקשות גם וכמו סושי מאסטר אני מסבירה שעוד לא, בינתיים רק מתבוננים.
• שתי עוגיות דובי שרופות ועוגיה אחת מופשטת בצורת כדור עם פרנזים (הבפנים לא עשוי מספיק) יוצאות מהתנור. הילדות שופכות עליהן 1/2 כוס רויאל אייסינג ואני מרחיקה אותן מהעוגיות שלי.
• אני שולחת בכל קבוצות הוואטסאפ את העוגיות שקישטתי ומספרת שהכנתי עם הילדות.
• כולם חושבים שאני אם השנה.
• הילדות מבקשות פסיכולוג.

המדור הזה התחיל מהעוגיות המעולות שבהמשך. גם אותן התכוונתי להכין עם הילדות, ובסוף צעקתי על כולם שיצאו מהמטבח ונותרתי לבד עם שקית הזילוף. זה כיף מכדי לחלוק את הזילוף עם אנשים שאתה אוהב. כולם ייהנו מהעוגיות כשהן יהיו יפות ומוכנות, או משהו כזה.
התגלית האמיתית פה היא המתכון ולא הקישוטים. הוא פשוט ומופלא. הטעם מזכיר קצת עוגיות לוטוס, אך פחות מתוק מהן, ודווקא כאן היתרון. הכנתי אותן לא מעט פעמים והן דרך מעולה לפתוח את החורף – עם תערובת התבלינים המחממת שבתוכן.
חיפשתי עוד דרכים לתת לכם את התערובת הזו (מעבר לחליטה ולסנגרייה חמה) שמפיצה ריח מדהים בבית, במיוחד כשיש גשם בחוץ - טארט תפוחים ובטטות מזוגגות ואפילו סלט. אבל אל תפספסו את העוגיות.
עוגיות ג'ינג'ר ברד

עוגיות קלות להכנה ונפלאות בטעמן. הן פריכות, לא מתוקות מדי ומעולות עם קפה או תה. למעשה, הן די מזכירות את עוגיות הלוטוס המעולות בשילוב בין מרירות הקרמל, עוקצנות הקינמון והנגיעות הקטנות של המלח.

חשוב: הבצק של העוגיות האלו הוא קצת מוזר. הוא על הגבול בין יבש לרטוב. הוא לא מתגבש כמו בצק, לא מתכדרר כמו בצק, אבל גם לא נדבק – לא לידיים ולא למשטח העבודה. ברגע שמבינים אותו ואת התכונות שלו, קל מאוד לעבוד איתו. מרדדים על משטח מקומח, חותכים צורות, ואם העוגיות קצת רכות נעזרים בקלף או במרית שטוחה כדי להעביר אותן לתבנית.

החומרים:
• 4.5 כוסות קמח תופח
• 1 כוס שמן
• 100 גרם חמאה, חתוכה לקוביות
• 2 ביצים
• 1 כוס סוכר חום
• 1 כוס סילאן
• 2 כפיות גדושות קינמון
• 1 כפית שטוחה ציפורן טחון
• 1 כפית גדושה ג'ינג'ר טחון (אבקה, לא טרי)
• 1/2 כפית אגוז מוסקט טחון
• 1 כפית שטוחה מלח
• עוד קצת קמח אם צריך

הכנה:
1. שמים את כל החומרים במיקסר ומעבדים בפולסים לבצק. הבצק לא יתכדרר לכדור כמו בצק פריך אבל הוא לא יהיה דביק למגע, ואם תעשו בו חור בעזרת האצבע - החור יישאר פתוח.
2. מעבירים את הבצק לקערה, מכסים בניילון ושמים במקרר לשעה לפחות. אפשר גם ללילה.
3. מחממים תנור לחום בינוני (160 מעלות).
4. מרדדים את הבצק על משטח מקומח (לא הכל ביחד, יש הרבה בצק) לעובי של 2־3 מ"מ. קורצים מהבצק צורות באמצעות חותכנים ומסדרים בתבנית מרופדת נייר אפייה. אופים כ־10 דקות.
5. מצננים בחוץ ואז שומרים בצנצנת.

צילום: ראובן קסטרו
מעשה ידי אמן (בלי הילדות). עוגיות ג'ינג'רברד צילום: ראובן קסטרו

קרם קישוט
קרם סוכר בסיסי שתוספת קטנה של אבקת חלבון (אפשר לקנות בחנויות המקצועיות לבישול, כמו "קוק סטור" ו"פור שף") גורמת לו להתקשות במהירות ולהישאר יציב.

החומרים:
• 1 כוס אבקת סוכר
• 1 כף אבקת חלבון
• 1 כף מים
• כמה טיפות מיץ לימון

הכנה:
1. מערבבים יחד את כל החומרים. שימו לב שצריך ממש מעט מים כדי להפוך את התערובת לקרם, ואם הוא יהיה נוזלי לא תצליחו לעבוד איתו. הוסיפו את המים במשורה!
2. כשהקרם מוכן מעבירים אותו לשקית זילוף עם צנתר פצפון עם חור קטנטן. אם אתם מקשטים עם ילדים – עדיף להשתמש בשקית זילוף חד־פעמית בלי צנתר, לעשות בה חור קטן ולהכין קרם קצת יותר נוזלי, כדי שיהיה להם נוח לעבוד.
3. את העוגיות מקשטים רק כשהן קרות ומניחים להן להתייבש בערך שעה.

בטטות מזוגגות עם חמאה, מייפל ותבליני חורף

גרסה שלי למתכון של אהרוני, שמיום שראיתי אותו הוא לא נתן לי מנוחה. אפשר להכין את הבטטות בתבנית צלייה בתנור או על הכיריים. השאירו מקום להכניס כף כדי לצקת נוזלים במהלך הבישול גם מלמעלה.
 

צילום: ראובן קסטרו
ההתמכרות הבאה שלכם. בטטות מזוגגות עם תבליני חורף צילום: ראובן קסטרו
 
החומרים:
• 3 בטטות קלופות וחצויות לאורך
• 3 כפות רוטב סויה
• 1/4 כוס סירופ מייפל
• 50 גרם חמאה
• 1.5 כוס מים
• 1 כפית קינמון
• 1 כפית ג'ינג'ר טרי קצוץ
• 1/4 כפית ציפורן טחון
• 1/4 כפית מוסקט טחון
• 2 שיני שום חצויות
• צ'ילי גרוס (לא חובה, רק אם אוהבים)
• מלח גס
• להגשה: בצל ירוק חתוך לטבעות דקות

הכנה:
1. שמים את כל החומרים למעט הבטטות בתבנית צלייה או בתבנית חסינת חום (שאפשר להניח על הכיריים). גם מחבת סוטז גדולה מספיק תתאים. מניחים את הבטטות על הצד השטוח שלהן בתוך הנוזלים. מביאים לרתיחה.
2. שופכים (בעזרת כף) מהנוזל הרותח על הבטטות. מנמיכים ללהבה בינונית, מכסים ברדיד אלומיניום או במכסה מתאים ומבשלים עוד 20־30 דקות, תלוי בעוצמת האש, עד שהבטטות רכות. מדי פעם יוצקים עליהן מהנוזלים.
3. הופכים את הבטטות כך שהצד השטוח והצלוי יותר יפנה כלפי מעלה ומניחים להן לעמוד ברוטב עד 10 דקות. מגישים עם בצל ירוק קצוץ מלמעלה.

פאי פירות חורפי, תפוחים ואגסים על בצק פריך ומתובל

החומרים:

לבצק:
• 200 גרם קמח
• 1/4 כפית קינמון
• 1/4 כפית ציפורן
• 1/4 כפית ג'ינג'ר טחון
• 1/4 כפית אגוז מוסקט
• 150 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
• 1 כפית סוכר
• 1/3 כפית מלח
• 3 כפות מים קרים מאוד

למלית:
• 2 תפוחים ירוקים, קלופים וחתוכים לקוביות (ללא הליבה)
• 2 אגסים, קלופים וחתוכים לקוביות ללא הליבה
• 50 גרם חמאה
• כמה טיפות מיץ לימון
• 1/2 כוס סוכר
• 3 כפות מים
• קורט מלח
• אפשרות: אוכמניות או קוביות של תותים 

צילום: ראובן קסטרו
חמים וטעים. פאי פירות חורפי צילום: ראובן קסטרו

לקרם:
• מכל שמנת חמוצה של פעם
• 2 ביצים
 
הכנה:
1. שמים את חומרי הבצק, למעט המים, במעבד המזון. מעבדים בכמה פולסים עד שמתקבלים פירורים קטנים בגודל של אפונה. מוסיפים את המים הקרים ומעבדים שוב בכמה פולסים עד שהבצק מתאחד. דוחסים אותו בידיים היטב לכדור, עוטפים בניילון ושמים במקרר לשעה לפחות.
2. בינתיים מכינים את המילוי. מחממים את החמאה במחבת גדולה או בווק. אני אוהבת שהיא טיפה משחימה ומקבלת טעם. מוסיפים את קוביות הפירות, הסוכר, המלח והמים ומקפיצים עד שהפירות קצת שקופים ומבריקים.
3. מערבבים את השמנת החמוצה עם הביצים. מוסיפים את הפירות המבושלים.
4. מחממים תנור לחום בינוני (180 מעלות).
5. מוציאים את הבצק. מרדדים אותו על משטח מקומח לעובי של 3־4 מ"מ ומכסים איתו תבנית פאי. מנקבים את תחתית הבצק עם מזלג בכמה מוקדים. מניחים על הבצק נייר אפייה ועל נייר האפייה שמים שעועית או כל קטניה יבשה אחרת. מכניסים לתנור ואופים כ־15 דקות. מסירים את נייר האפייה עם השעועית ואופים עוד עשר דקות.
6. יוצקים לתוך הבצק האפוי את מילוי הפירות. מחזירים לתנור ואופים כחצי שעה או עד שהבלילה מתייצבת.
7. מגישים עם גלידת וניל או קצפת.

סלט חורפי של אורז, קינואה, דלעת ערמונים ואגוזים

הכנתי אותו במיוחד לצילומים בכמות גדולה, וכל מי שטעם (היו גם שקיבלו משלוח) מיד ביקש את המתכון. זאת מנה מעולה כי היא משביעה, מגוונת ולא כבדה. היא לא תבשיל, כי החומרים לא מתבשלים יחד אלא מעורבבים לאחר מעשה, והיא מן הסתם גם לא ממש סלט, ויש בה מגוון גדול של מרקמים וטעמים.

טיפ: כדי לחתוך את דלעת הערמונים צריך איזמל ופטיש. אם אין לכם את הכלים האלו במטבח, שימו אותה לשתיים שלוש דקות במיקרוגל ותוכלו להשתמש בסכין.

החומרים:
• 1 כוס אורז בסמטי (אני אוהבת להוסיף לו עוד 1/4 כוס אורז בר שחור – ומבשלת אותם ביחד כמו אורז רגיל)
• 1/2 כוס קינואה אדומה
• 3 דלעות ערמונים, נקיות מגרעינים, חתוכות לקוביות
• 1/3 כוס שמן זית
• 1 כפית קינמון
• 1 כפית ציפורן
• 1 כפית ג'ינג'ר טחון
• 1/4 כפית אגוז מוסקט
• 1 כוס של אגוזים, גרעיני דלעת ופיסטוקים (באיזה הרכב שיש או שאוהבים)
• 1/3 כוס צימוקים שחורים
• 1/4 בצל סגול חתוך לקוביות
• פלפל ירוק חריף לפי הטעם
• לתיבול: שמן זית, מלח ופלפל (באחת הגרסאות שמתי קצת מירין והוא התלבש על הקערה מעולה)

צילום: ראובן קסטרו
משביע, מגוון ולא מכביד. סלט קינואה דלעת ערמונים ואגוזים צילום: ראובן קסטרו

 הכנה:
1. מחממים מראש תנור לחום בינוני (180 מעלות).
2. שמים את הקינואה בסיר עם 3 כוסות מים רותחים ומלח (בערך כף). מרתיחים רבע שעה ומסננים.
3. בינתיים מערבבים בקערה את הדלעת, התבלינים ושמן הזית. מפזרים בתבנית מרופדת בנייר אפייה. אופים בתנור ל־30 דקות.
4. קולים את האגוזים והגרעינים במחבת על אש קטנה במשך רבע שעה, או בתנור/טוסטר־אובן בחום נמוך במשך שעה.
5. מערבבים את האורז עם הקינואה, הדלעת הצלויה, האגוזים הקלויים, הצימוקים, הבצל והפלפל החריף (אם רוצים). מתבלים בשמן זית, מלח ופלפל. אוכלים בטמפרטורת החדר או קר (מחזיק מעמד מצוין במקרר).

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק