נחמת שותים: כל מה שרציתם לדעת על תה

מה ההבדל בין תה ירוק לתה שחור והאם חליטת צמחים נחשבת גם כן לתה? שרה בר אשר פותחת את עונת החורף בסערה

נשים
שרה בר-אשר, מגזין 'נשים' | 18/12/2013 11:23 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
קמיליה סיננסיס (Camellia sinensis). זהו שמו של השיח ממנו מיוצר התה השחור או הירוק. כל צמח אחר יכול לספק חליטת צמחים משובחת, אך הוא לא ייתן לנו כוס תה. בארץ נפתחת עונת התה עם היורה הראשון ונמשכת כארבעה חודשים בלבד. במזרח הרחוק, לעומת זאת, שותים תה כל השנה, כפי שאצלנו שותים קפה בלי קשר למזג האוויר.

טעים אבל לא תה. חליטת צמחים
טעים אבל לא תה. חליטת צמחים שאטרסטוק
הסתכל בשקיק: שקיקי תה מבד פותחו בראשית המאה ה-20, ואילו בשנות ה-40 החל השימוש בשקיקי תה מנייר. בעבר היו משתמשים בשקיקי תה מרובעים עם פס אלומיניום, אך בשנים האחרונות שודרגו השקיקים למראה ארוך שמקופל לשניים ומסתיים בחוט קשור. ישנם שקיקי תה שעשויים מנייר אורז וישנם שקיקי תה (בסופרמרקט) שעשויים מסיב האבאקה שמקורו בעץ הבננה, ללא שימוש בחומרים סינטטיים. בשקיקים אלה לא משתמשים בדבק אלה הם נסגרים באמצעות לחץ. בשנים האחרונות, ניתן לקנות גם שקיקי תה בצורת פירמידה. אלו נותנים את אותה תוצאה כמו עמיתיהם המקופלים.

כמה-כמה: בחליטת פירות שמכילה פרחי היביסקוס ופקעות ורדים, יש שלושה וחצי גרם של תערובת צמחים. בחליטת נענע ומנטה יש 2.25 גרם של צמחים. כמות הצמחים שבשקיקים נקבעת לפי הטעם. אם צריך כמות גדולה כדי לקבל את הטעם, השקיק יכיל יותר צמחים. בכל מקרה מצוין על גבי האריזה זמן החליטה המומלץ לכל תערובת. באופן כללי, זמן החליטה של תה הוא כשתיים עד שלוש דקות. בחליטות צמחים ופירות ניתן להשאיר את השקיק בכוס.

תה שחור: ייצור התה השחור מתקיים בעיקר בהודו ובסרי לנקה. התה עובר חמצון של 100%. לאחר שקוטפים את עלי התה, פורשים אותם על מדפים כדי שיקמלו, יאבדו את רוב הלחות שלהם וכך יהיו רכים וגמישים. הקמילה מאפשרת לשמור על שלמות העלים בזמן העיבוד.

בשלב הבא מועכים את העלים כדי לשבור את האנזימים שלהם ובכך חושפים את המיצים ואת השמנים האתריים שבעלים. פעולה זאת מאפשרת לארומה של התה להיפתח. לאחר מכן מאחסנים את העלים בחדר קריר ולח שם הם עוברים תהליך חמצון מלא. העלים נשארים בחדר למשך יום-יומיים, העלים שלהם הופכים כהים והמיצים המרים מתעדנים. שלב זה קובע את הטעמים האופייניים של התה השחור. תהליך החמצון נעצר כאשר הארומה והטעם מורגשים במלואם. בשלב זה, בדרך כלל, אופים את העלים בתנורים גדולים. האפייה גורמת לשמירת העלה במצב יציב יחסית עד לחשיפתו למים רותחים בזמן החליטה בכוס התה.

תה ירוק: בסין, ביפן ובקוריאה מעדיפים לשתות תה ירוק. התה הזה לא עובר בכלל תהליך חמצון. לאחר הקטיף העלים נפרשים לצורך ייבוש וקמילה ואז עוברים חימום מהיר, שעוזר לשמור על החומרים הטבעיים של העלה הטרי. על התה הירוק נעשו הרבה מחקרים מדעיים, וידוע שנוגדי החמצון (האנטיאוקסידנטים)  שמצויים בתה הירוק נקראים EGCG, מחזקים את מערכת החיסון ומונעים את נזקי הרדיקלים החופשיים. זה אומר שלא שותים תה רק כשחולים, אלא כדי לא להיות חולים.
שרה בר אשר, נטורופתית. מייסדת וראש בית הספר "בריאה", לרפואה משלימה.

***
הכתבה התפרסמה במגזין 'נשים'
לעמוד הפייסבוק של 'נשים'

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק