כששרגא פגש את כאמל

שף ממוצא לבנוני מגיע לבשל בבית קפה כשר במרכז הבירה. זו לא התחלה של בדיחה, אלא מציאות שהתקיימה בשבוע שעבר ב"שרגא" הירושלמי

שירה קדרי-עובדיה | 25/2/2014 15:55 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ירושלים, גורסת המימרה התלמודית העתיקה, היא עיר שחוברה לה יחדיו. עיר שמאפשרת חיבורים וחברויות בלתי צפויים, מקום שבו הפערים והגבולות נעלמים מאליהם. כשהולכים ברחובותיה של העיר רבת הפנים הזו, שבה הליכה של כמה צעדים פירושה לעתים מעבר בין שני עולמות שונים ומרוחקים, קשה שלא לתהות האם הפתגם הקדום רלוונטי גם לימינו. ולמרות זאת, מדי פעם מתרחשים בירושלים חיבורים מפתיעים - גם אם רק לכמה שעות ספורות.

השף, כאמל השלמון
השף, כאמל השלמון יעל אילן
חיבור שכזה התרחש בשבוע שעבר, בבית הקפה "שרגא" שבמרכז העיר. אם לומר את האמת, מיקומו של "שרגא" כשלעצמו מפגיש כמה מחלקיה של הבירה: בין העיר העתיקה, הנשקפת מהחלון בזווית העין, לחדשה; בין המרכז השוקק לרחובותיה השקטים של טלביה, רק כמה דקות הליכה משם. אבל החיבור האמיתי, יוצא הדופן, הוא זה שהתרחש בין כתליו של המקום. שרגא, מוסד ירושלמי ותיק למדיי (שפעל במשך שנים ארוכות ברחוב דרך בית לחם בעיר), אירח בשבוע שעבר את השף כאמל השלמון לערב של טעימות מהמטבח הלבנוני.

גם השלמון (35) הוא אדם של חיבורים: הוא גדל בירושלים, למד בישול במכללת הדסה ועבד במטבחיהם של המלונות הוותיקים אמריקן קולוני והמלך דוד. לפני שנים אחדות שב לשורשיו הקולינריים והקים את מסעדת "טורקיז" במלון סנט ג'ורג' שבמזרח ירושלים. לקראת הקמת המסעדה השתלם השלמון במסעדות לבנוניות בירדן, ונעזר גם בידע של סבתו - שנולדה בלבנון.

לערב המיוחד בשרגא הגיע בעקבות ידידות עם בעלי המקום, בני הזוג ניר קדר ולילך רובין. "רצינו לתת גם ללקוחות שלנו, שחלקם צמחוניים, טבעוניים או שומרי כשרות, להיפתח למטבח המדהים הזה ולהכיר את השכן - שעל אף שהוא חי איתנו באותה העיר, מבשל טעמים שאין לנו דרך להכיר", אומרת רובין. ואכן, בחלל האינטימי של בית הקפה ישבו זה לצד זה סועדים כמעט מכל גוני הקשת הירושלמית: זוג מבית צפאפא וזוג מהקטמונים, חילונים ודתיים, צעירים ומבוגרים.

יעל אילן
מסעדת שרגא בירושלים יעל אילן


כשברקע מתנגנת מוזיקה לבנונית, הוגשו בזו אחר זו מיטב המנות של המטבח הלבנוני: חומוס ביירותי (שהוא, בשונה מהחומוס המקובל במקומותינו, עז טעם חמוץ הרבה יותר),סלט פאטוש קטן - עם עגבניה ומלפפון חתוכים בגסות לצד קרעי פיתה קלויים שבזכותם אפשר היה לשמוע כל ביס וסלט בורגול כתום דומיננטי עם מרקם משגע.

אחרי מנות הפתיחה (שכללו עוד כמה הפתעות, ובהן עלי גפן ממולאים ומשובחים), הגיעו אל שולחן הבר שבו ישבנו מנות גדולות קצת יותר, ובהן פטאייר תרד - שהוא מעין גרסה מקומית לאוזן המן, מבצק שמרים מלוח הממולא בעלי זעתר, תרד ובצל. העלים משתלבים היטב במרקם הבצקי ויוצרים מאפה משובח ועשיר בטעמים. ואיך אפשר בלי הקובה המטוגן, שהוגש כאן בגרסה צמחונית ועשירה, בתוספת רוטב יוגורט חמצמץ.

מנת הדג,על גבי פרוסות תפוחי אדמה אפויים, הגיעה עם הפתעה: שכבת טחינה מעטרת את המנה ומחברת בין שלל שכבות המנה. אמנם הדג מאבד מאישיותו בתהליך, אבל הטחינה מאחדת את המנה ומעניקה לדג מרקם רך ומעניין.

קשה לומר שאחרי כל אלה הרגשנו צורך מיוחד בקינוח, אבל כשהמלבי והכנאפה מגיעים אל השולחן - קשה לעמוד בפניהם.

שרגא cafe, ינאי 3 ירושלים, כשר חלבי. שף כאמל השלמון יתארח במקום ביום חמישי הקרוב, 27.2, בשעה 19:00. הזמנות מראש בלבד: 0779529952
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק