המטבח

סיר הבשר: מתכון אחד לקציצות ושלושה לרטבים

קציצות מכינים מהלב, ולכן הן יוצאות קצת שונות בכל פעם - בהתאם למצב הרוח והטעם. כשיש מתכון מנצח, הן ישתלבו בהצלחה עם כל רוטב שתבחרו

מקור ראשון
אפרת ליכטנשטט | 6/2/2015 6:25 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
האסוציאציה הראשונה שלי למילה קציצות היא בית. השנייה היא ספגטי. כשהייתי ילדה, אמא שלי הייתה מכינה לפחות פעם בשבוע קציצות ברוטב עגבניות. לא משנה כמה ענק היה הסיר, הן היו נגמרות באותו היום. בניגוד אליי, לאמא שלי יש כמויות אדירות של סבלנות. את הקציצות שלה היא מכינה קטנות־קטנות וחמודות, בגודל ביס, וזה נהדר כשמכינים אוכל לילדים.

עוד כותרות ב-nrg:
תתייבשו לכם: מתכוני פירות יבשים
שלושה מתכונים עם מלך הפירות - התות
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
 
אפרת ליכטנשטט
לא משנה מה גודל הסיר. קציצות ברוטב מתקתק של שקדים וצימוקים אפרת ליכטנשטט

לא משנה כמה עוקבים אחרי המתכון, הקציצות תמיד יוצאות קצת שונות בכל פעם: זה מאכל שמכינים מהלב, וצריך לתבל אותן לפי הרגש, מצב הרוח והטעם האישי. אוהבים הרבה שום? שימו שום. הילדים שלכם לא אוכלים מספיק ירקות? תחביאו בתערובת קישוא וגזר בקציצות. אין סיכוי שהם יגלו את זה. הקציצות מקבלות הכול באהבה: קמח, פירורי לחם, עשבים מכל הסוגים, ירקות ותבלינים. קחו את המתכונים כהצעה בלבד, והכניסו לקציצות את האישיות שלכם.

אני רוצה להציע לכם את השיטה הגאונית של אמא שלי, במיוחד לאנשים עסוקים: קונים קילו שלם (או יותר) של עוף ובשר, מכינים את התערובת ומחלקים אותה לשלושה חלקים. שמים כל חלק בתוך שקית, רושמים בטוש מה יש בה, כולל תאריך, ושולחים שתי שקיות למקפיא.
מהשליש האחרון מכינים קציצות, ובפעם הבאה שרוצים לאכול מעבירים את התערובת חצי יום קודם למקרר להפשרה - וכל מה שנותר הוא להכין רוטב ולקצץ קציצות. תענוג.

המתכון הזה נפלא בתוך כל רוטב שתכינו, ולכן מומלץ לגוון ולהפתיע – בכל פעם מחדש.

לתערובת הקציצות:
½ קילו בשר (בקר או עגל, טרי או מופשר) טחון ללא שומן
½ קילו

עוף טחון (עדיפות להודו נקבה)
1 בצל גדול
1 קישוא גדול
חצי צרור פטרוזיליה
1 ביצה
1 כוס פירורי לחם
1 כפית קארי גדושה
½ כפית כמון
2 שיני שום כתושות
½ כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
הערות: אפשר גם להכין קציצות רק מעוף או רק מבשר, וגם קמח חומוס עובד מעולה בקציצות

הכנה:
1. קולפים את הבצל וחותכים לארבע, שוטפים את הקישוא היטב וחותכים לקוביות גדולות, מוסיפים את הפטרוזיליה השטופה.
2. קוצצים הכול במעבד מזון לחתיכות קטנות. לא לרסק לחלוטין!
3. מעבירים לקערה עם הבשר, העוף, הבצל ושאר החומרים. מערבבים בכף עץ גדולה ובהמשך מעסים עם הידיים, עד שכל החומרים מתאחדים (אני אוהבת לערבב עם כפפות חד־פעמיות).
4. משטחים את התערובת בקערה, ובעזרת סכין מחלקים לשלושה חלקים שווים.
5. מעבירים שני חלקים לשקיות ניילון חזקות ומקפיאים
עד לשימוש.
6. את הבשר משטחים בתוך השקית לצורת קובייה שטוחה. כך הבשר יפשיר מהר יותר.
7. כדי להשתמש בתערובת אחרי ההקפאה מעבירים אותה להפשרה במקרר (12 שעות בערך) או משאירים בחוץ על השיש (לא בקיץ) כ־5 שעות.

רוטב מתקתק של שקדים וצימוקים

הקציצות האלה הן חלק קבוע מארוחות ערב שבת שלנו כבר שנים, והן אהובות על כולם - מפיצי ועד לסבתא רבתא. טעמן המיוחד מגיע בזכות הסבלנות המדהימה של אמא שלי, שרק היא מסוגלת לעמוד במשך שעות ולטגן בצל לרמת ההשחמה הזאת.
 

אפרת ליכטנשטט
כי אין בעולם השחמה, כמו השחמה של אמא. קציצות ברוטב שקדים וצימוקים אפרת ליכטנשטט

גילוי נאות: את הקציצות כאן בצילום הכינה אמא שלי, וכתוצאה מכך קיבלתי מחבת מלאה בקציצות מדהימות. אל תוותרו על שלב ההשחמה, כי הוא זה שנותן לקציצות את טעמן המעולה. גייסו את כל הסבלנות שיש לכם והטילו על עצמכם עוד מטלות באזור המטבח באותו הזמן, מכיוון שמדובר בתהליך ארוך. ההשקעה משתלמת, כי אין כמו הקציצות האלה. פשוט אין.

חומרים:
למחבת גדולה (25 ס"מ) בעלת מכסה תואם
4 בצלים גדולים
4 כפות שמן קנולה
1 כוס מרק עוף רותח, או: 1 כוס מים רותחים עם 2 כפיות אבקת מרק עוף
1 חופן שקדים קלופים לא קלויים (עם קליפה חומה דקה)
1 חופן צימוקים גדולים, לבנים או חומים, או חופן חמוציות

הכנה:
1. קוצצים דק את הבצל (אפשר גם במעבד מזון).
2. מחממים את השמן במחבת ומטגנים את הבצל עד שהוא מגיע לצבע חום עמוק. כשהבצלים מוכנים מכבים את הלהבה.
3. מכינים קציצות בגודל של כף גדולה ומניחים על הבצל המטוגן.
4. כשהמחבת מלאה בקציצות מדליקים את הלהבה הגדולה ומטגנים כחמש דקות.
5. הופכים את הקציצות בזהירות ומטגנים אותן גם מהצד השני כשלוש דקות.
6. מנמיכים את הלהבה למינימום ושופכים את כוס מרק העוף בזהירות בין הקציצות.
7. מפזרים את השקדים והצימוקים מעל התבשיל.
8. מכסים במכסה, מבשלים חצי שעה ומשאירים עוד חצי שעה במכסה סגור לאחר סיום הבישול.

רוטב קארי לקציצות

מאז שהקארי הפציע בחיי, אני משתדלת לתבל בו כל מאכל ותבשיל. הרוטב הזה הוא פתרון נפלא כשרוצים לגוון ולעזוב קצת את הרוטב האדום, מכינים אותו בשתי דקות (באמת) והוא פשוט טעים. ויש עוד בונוס: הוא גם מלכלך הרבה פחות מהרוטב האדום.
 

אפרת ליכטנשטט
מגוונים ומתלכלכים פחות. קציצות ברוטב קארי אפרת ליכטנשטט
 
חומרים:
1 פחית (400 מ“ל) קרם קוקוס או מי קוקוס
1½ כוסות ציר עוף, או: ½1 כוסות מים + 1 כף אבקת מרק עוף
1 כפית גדושה אבקת קארי
¼ כפית גראם מסאלה (תבלין הודי נהדר)
1 פלפל אדום חריף קצוץ דק (לאוהבי החריף בלבד)
1 כף רסק עגבניות (או קטשופ, אבל לא שמעתם את זה ממני)
1 כפית מלח
½ כפית פלפל
1 כפית סוכר
2 שיני שום קצוצות

הכנה:
1. מערבבים את כל חומרי הרוטב בסיר בינוני ומביאים לרתיחה.
2. כשהרוטב רותח מנמיכים לאש קטנה, יוצרים קציצות קטנטנות ומניחים אותן בזהירות בתוך הרוטב.
3. מביאים שוב לרתיחה.
4. מנמיכים ללהבה קטנה ומבשלים 30־40 דקות, עד שהקציצות מוכנות.

רוטב עגבניות קלאסי

זה הרוטב של ילדותי. פעם בשבוע, כמו שעון, היינו אוכלים אותו עם אורז צהוב או ספגטי. הוא פשוט מאוד ולא מתחכם, אבל טעים־טעים, מחמיא לקציצות באופן מושלם ואי אפשר להפסיק לזלול ממנו.
 

אפרת ליכטנשטט
טעם של ילדות. קציצות ברוטב עגבניות קלאסי אפרת ליכטנשטט
 
חומרים:
1 צנצנת רוטב "פאסטה" איטלקי או 200 גרם רסק עגבניות
½ ליטר מים רותחים
3 שיני שום כתושות
1 כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
½ כפית תבלין אורגנו יבש
½ כפית תבלין בזיליקום יבש
1 כפית סוכר
1 כפית מיץ לימון

הכנה:
1. מערבבים את כל חומרי הרוטב בסיר בינוני ומביאים לרתיחה.
2. כשהרוטב רותח מקטינים את גובה הלהבה, יוצרים קציצות קטנטנות בגודל כפית ומניחים אותן בזהירות בתוך הרוטב.
3. כשכל הקציצות בסיר - מביאים שוב לרתיחה, מורידים לאש קטנה ומבשלים 30־40 דקות עד שהקציצות מוכנות.

***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg
שתף

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

המומלצים

מרחבי הרשת

פייסבוק