המטבח

אין פורים בלעדיהן: מתכונים לאוזני המן

הן דורשות לא מעט השקעה ויש להן שם בעייתי, אבל חכו רגע לפני שאתם משמיצים את אוזני ההמן: אם רק תדעו לעשות זאת נכון, תוכלו לקבל עוגיות פריכות וטעימות

מקור ראשון
אפרת ליכטנשטט | 27/2/2015 11:29 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מדור שלם לאוזני המן, אתם שואלים? זו עוגייה שרלוונטית רק יומיים בשנה, השם שלה לא ממש מעורר תיאבון ורובכם אפילו לא אוהב אותה. דווקא בגלל הסיבות האלה, החלטתי לעשות לה כבוד ולהעניק לה אהבה. קודם כל כי זאת עוגייה, וגם לה יש רגשות. ושנית, כי היא יכולה להיות ממש טעימה. זה תלוי רק בכם.

עוד כותרות ב-nrg:
קנדי קראש: ממתקים שעושים לבד בבית
פיצה ביתית: המתכון עלינו האושר עליכם
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
 
אפרת ליכטנשטט
גם לה יש רגשות. אוזן המן אפרת ליכטנשטט

ראשית, כמה אזהרות: זו עוגייה מפונקת עם דרישות. אל תכינו אוזני המן אם אתם לא אוהבים לבלות שעות במטבח ולהתעסק עם בצק. קחו בחשבון שאם זו הפעם הראשונה שלכם, לא תמיד זה מצליח. אני מכירה מישהי שהייתה צריכה לאפות אוזני המן כמה וכמה פעמים עד שהמאפים יצאו שווים וחתיכים. אבל ההשקעה וההתמדה משתלמים, ואם תעקבו אחר המתכון בסבלנות, תוכלו ליהנות מאוזני המן פריכות וממולאות בטעמים האהובים עליכם. באמת שלא צריך יותר מזה ליד כוס הקפה.
מוכנים? הסירו את הקסדה של סמי הכבאי ובואו למטבח.
אוזני שוקולד במילוי ממרח לוטוס / חלבה

(כ־30 יחידות (תלוי בעובי הבצק ובגודל הקורצן))

כדי לגוון קצת את המתכון המקורי, אפשר להכין אותו מבצק שוקולדי פריך וטעים. נתקלתי במתכון הזה כבר בשנה שעברה בבלוג הנהדר "פצפוצים", ומיד החלטתי לנסות אותו. הבצק נוח לעבודה, והתוצאה מרשימה במיוחד. וחוץ מזה - שחור זה מרזה, לא?

אפרת ליכטנשטט
מרשים במיוחד. אוזני המן בממרח לוטוס אפרת ליכטנשטט

חומרים לבצק:
250 גרם קמח רגיל (2 כוסות פחות 3 כפות)
3 כפות קקאו איכותי (לא שוקולית!)
2 כפות קורנפלור
¼ כפית מלח
100 גרם אבקת סוכר
200 גרם חמאה
קרה חתוכה לקוביות
4־5 כפות חלב
1 חלבון להדבקת האוזניים

למילוי:
ממרח לוטוס, ממרח חלבה או ממרח אחר

הכנה:
1. במעבד מזון שמים קמח, קקאו, קורנפלור, מלח ואבקת סוכר. מערבבים לתערובת אחידה.
2. מוסיפים את החמאה ומעבדים בפולסים קצרים, עד לקבלת תערובת פירורית.
3. מוסיפים את החלב בהדרגה, ומעבדים רק עד שהבצק מתחיל להתאחד לגוש.
4. מעבירים את הבצק לשיש, מחלקים אותו לשני כדורים, מועכים לצורת דיסקית ועוטפים היטב בניילון נצמד.
5. מקררים במקרר לפחות שעה, ואפשר גם לילה שלם.
6. מכינים 2 תבניות תנור מרופדות בנייר אפייה, ומפנים מקום במקרר.
7. כשהבצק קר מוציאים את אחת הדיסקיות ומניחים על משטח מקומח היטב. מרדדים לעלה בעובי 3־4 מ”מ.
8. קורצים עיגולים בקוטר 6־7 ס”מ (או פחות) ומניחים אותם על נייר האפייה. כשהמגש הראשון מלא עיגולים, שולחים אותו לקירור וממשיכים עם דיסקית הבצק השנייה. מאחדים את השאריות וקורצים עיגולים עד שנגמר הבצק.
 

אפרת ליכטנשטט
לבלות שעות במטבח. קערת אוזני המן אפרת ליכטנשטט

9. מוציאים מהמקרר את העיגולים הראשונים ומתחילים למלא באחד הממרחים - חצי כפית במרכז כל עיגול (כאן בצילומים מילאתי בממרח לוטוס ובממרח חלבה. הטועמים התקשו להחליט מה יותר טעים).
10. מברישים את הבצק שמסביב למילוי בחלבון ביצה, וסוגרים לצורת משולש.
11. שולחים את האוזניים הממולאות לקירור נוסף של חצי שעה במקרר, ובינתיים מחממים את התנור ל־180 מעלות וממשיכים למלא את העיגולים הנותרים.
12. כעבור חצי שעה מעבירים את האוזניים מהמקרר ישירות לתנור החם. בשלב הזה אפשר לוודא שהאוזניים סגורות היטב, ואפשר גם להבריש בחלבון לתוספת ברק.
13. אופים כ־16־18 דקות, עד שהמאפים יציבים למגע. שימו לב לא לאפות יותר מדי, כי האוזניים ממשיכות להתקשות אחרי האפייה.

אוזני המן במילוי פרג (פרווה)

(25־30 אוזני המן)
כי מסורת זו מסורת, וכי זה ממש טעים.
 

אפרת ליכטנשטט
מסורת זה טעים. אוזני המן במילוי פרג אפרת ליכטנשטט

חומרים לבצק:
100 מ"ל קרם קוקוס
50 מ"ל שמן
½ כפית תמצית וניל
¼ כפית מלח
40 גרם סוכר
200 גרם קמח
½ כפית אבקת אפייה
חומרים למילוי פרג:
100 גרם פרג טחון טרי
שליש כוס סוכר
חצי כוס חלב סויה/חלב רגיל
כף גדושה שמן קוקוס/20 גרם חמאה
3 כפות שקדים טחונים/ קמח שקדים

הכנה:
1. מניחים בקערת מיקסר עם וו גיטרה את כל חומרי הבצק ומערבלים עד שנוצר בצק אחיד.
2. מעבירים את הבצק למשטח מקומח, יוצרים עיגול ועוטפים היטב בניילון נצמד.
3. מצננים כחצי שעה.

בינתיים, מכינים את המילוי:
1. מניחים בסיר קטן את הפרג, הסוכר והחלב ומחממים עד סף רתיחה ועד שהסוכר נמס והתערובת אחידה.
2. מורידים מהאש ומוסיפים את החמאה וקמח השקדים. מערבבים היטב.
3. מעבירים לכלי שטוח ומצננים במקרר או בפריזר, עד שהתערובת מתייצבת.

חוזרים לבצק:
4. מכינים 2 תבניות תנור מרופדות בנייר אפייה ומפנים מקום במקרר.
5. כשהבצק קר מניחים אותו על משטח מקומח היטב. מרדדים לעלה בעובי 3־4 מ”מ.
6. קורצים עיגולים בקוטר 6־7 ס”מ (או פחות) ומניחים אותם על נייר האפייה.
7. כשהמגש הראשון מלא עיגולים, שולחים אותו לקירור. מאחדים את השאריות וקורצים עיגולים עד שנגמר הבצק.
8. מוציאים מהמקרר את העיגולים הראשונים ומתחילים למלא - חצי כפית במרכז כל עיגול.
9. מברישים את הבצק שמסביב למילוי בחלבון ביצה, וסוגרים לצורת משולש.
10. שולחים את האוזניים הממולאות לקירור נוסף של חצי שעה במקרר, ובינתיים מחממים את התנור ל־180 מעלות וממשיכים למלא את העיגולים הנותרים.
11. כעבור חצי שעה מעבירים את האוזניים מהמקרר ישירות לתנור החם. בשלב הזה אפשר לוודא שהאוזניים סגורות היטב, ואפשר גם להבריש בחלבון לתוספת ברק.
12. אופים כ־16־18 דקות, עד שהמאפים מזהיבים בצדדים ובתחתית. שימו לב לא לאפות יותר מדי.
13. בוזקים אבקת סוכר דרך מסננת.
14. שומרים בקופסה סגורה היטב, בטמפרטורת החדר.

אפרת ליכטנשטט
לא לשכוח אבקת סוכר. אוזני המן אפרת ליכטנשטט
כמה מילים על מילויים

מדפי החנויות והמעדניות עברו בשנים האחרונות שדרוג רציני, וחברות ישראליות רבות מתחילות להרים את הכפפה ולייצר ממרחים איכותיים, טעימים, טבעיים וללא חומרים משמרים. אם חומרים משמרים לא מפחידים אתכם, יש גם עוד שפע של ממרחים חדשים ומעולים שיהפכו כל אוזן המן למלכת המשתה. אחרי שעומדים כל הבוקר לרדד בצק ולקרוץ עיגולים, למה לא לחסוך זמן ולהשתמש במילוי מוכן?

אחת הדוגמאות הטובות ביותר היא ממרח לוטוס. הוא כל כך טעים, שאני יכולה בכיף לחסל צנצנת עם כפית. בתור מילוי לאוזן המן, לוטוס הוא פשוט הברקה. עוד דוגמא מצוינת הם הממרחים של “ראסטיז", חברה ישראלית צעירה המייצרת שורה של טעמים מקוריים ומיוחדים מחומרים טבעיים בלבד כמו שקדים, קוקוס ושוקולד (חפשו אותם בחנויות המיוחדות). וזה עוד לפני שדיברנו על נוטלה, שוקולד השחר, ממרח חלבה ועוד ועוד. כמובן שלא יכולתי להשאיר אתכם ללא מילוי הפרג המסורתי, שאני ממש אוהבת.

• חשוב לא לשים כמות גדולה מדי של מילוי, כדי שהוא לא יתפרץ החוצה בזמן האפייה. אם אתם סוגרים את העיגול והמילוי נדחס החוצה - סימן שהגזמתם.
• את המשולש יוצרים בצורה שתשאיר מקום למילוי להתפזר בתוך האוזן. חישבו על מעטפה.
• אל תשתמשו במילויים נוזליים מדי כמו ריבה, כי הם נוטים להתפרץ החוצה בזמן האפייה.
• אל תרדדו את הבצק לעלים דקים מדי, כי האוזניים עלולות להתפרק באפייה. גם בצק עבה מדי לא מומלץ. העובי האידיאלי הוא 3־4 מ"מ.

***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg
שתף

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

המומלצים

מרחבי הרשת

פייסבוק