
שולחן עורך ג': מתכוני קינוחים לליל הסדר
אחרי מנה הגונה של מרור, חייבים לאזן את חוש הטעם. חמישה קינוחים כשרים לפסח
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו(תבנית קפיצית בקוטר 24 ס"מ)
פסח אינו שלם בלי עוגת שוקולד ללא קמח. כדאי לאמץ את העוגה לכל השנה,
פשוט כי היא כל כך טעימה. אעז ואומר - הכי טעימה שיש. וזה לא מקרי: המון שוקולד, המון חמאה ועוד קצת שוקולד מלמעלה.
מבחינתי, העוגה הזו מושלמת בזכות דובדבני האמרנה המקשטים אותה. לא-לא, אל תתבלבלו עם הדובדבנים המסוכרים הזרחניים. דובדבני אמרנה הם דובדבנים משומרים בסירופ מיוחד, והם בעלי טעם אלכוהולי עדין. הם מיוצרים באיטליה, מעט יקרים וניתן להשיג אותם רק במעדניות ובחנויות המתמחות באפייה - אך המאמץ משתלם. טעמם העז והליקרי מחמיא לשוקולד, והופך כל ביס למושלם.

חומרים:
לעוגה:
300 גרם שוקולד מריר משובח (60% מוצקי קקאו)
200 גרם חמאה חתוכה לקוביות (לגירסה פרווה השתמשו ב-200 מ"ל שמן רגיל)
150 גרם (¾ כוס) סוכר
2 כפיות תמצית וניל
½ כפית קינמון (לא חובה)
6 ביצים
¼ כפית מלח
1 כפית אבקת אפיה
4 כפות אבקת קקאו איכותית
2 כפות קורנפלור/קמח תפוחי אדמה
לציפוי:
חצי כוס (125 מ"ל) שמנת מתוקה.
70 גרם שוקולד מריר משובח, קצוץ קטן
20 דובדבני אמרנה לקישוט (אפשר כמובן לקשט גם בתותים או בסוכריות צבעוניות)
הכנה:
1. מחממים תנור ל- 170 מעלות.
2. משמנים היטב תבנית קפיצית בקוטר 24 ס"מ.
3. גוזרים נייר אפייה, מניחים בתחתית התבנית ובדפנות.
4. קוצצים את השוקולד לחתיכות קטנות בעזרת סכין שף גדולה.
5. ממיסים במיקרוגל, בפולסים קצרים, את השוקולד עם החמאה (אפשר גם בבן-מרי).
6. מוסיפים את הסוכר, הווניל והקינמון ומערבבים היטב, עד שהתערובת אחידה ומבריקה.
7. מקררים מעט. בקערת מיקסר עם וו הקצפה שמים ביצים ומלח ומקציפים כ-10 דקות. קערת המערבל תהיה כמעט מלאה.
8. מנמיכים את המיקסר, ומוסיפים בהדרגה את תערובת השוקולד.
9. מוציאים את הקערה מהמיקסר ומנפים פנימה את אבקת האפייה, הקקאו והקורנפלור.
10. אופים 30-37 דקות, עד שהעוגה יציבה וקיסם יוצא עם פירורים לחים. חשוב לא לייבש את העוגה.
11. מקררים את העוגה לגמרי לפני החילוץ מהתבנית והציפוי.
ציפוי:
1. מניחים את השוקולד הקצוץ בקערה קטנה.
2. מחממים שמנת מתוקה בסיר קטן עד לסף רתיחה, ומוזגים אותה על השוקולד.
3. ממתינים כדקה ומערבבים במרץ עד שהתערובת חלקה.
4. מוזגים את הציפוי על העוגה ומפזרים בצורה אחידה.
5. מקשטים בדובדבנים.
6. שומרים את העוגה בקירור. מומלץ להגישה אותה בטמפרטורת החדר, כך היא טעימה יותר.
(תבנית אינגליש קייק 28 ס"מ)
לפני כמה שבועות התארחנו בשבת אחרי הצהריים אצל חברים טובים. כמו בכל מפגש, מתחילים בקפה ועוגה, ממשיכים בעוד קפה ועוגה ומסיימים ב- אתם כבר יודעים. לחברים, חוה והלל, האלה יש בת עם צליאק, ולכן תמיד אפשר להכיר אצלם עוגות מיוחדות ללא קמח. כל השנה הם מחכים לפסח, אז הם פושטים על המרכולים ומצטיידים בשוקולדים ובחטיפים ללא גלוטן.
אז אם נחזור לאותה שבת - חוה הגישה עוגת לימון שהייתה כל כך טעימה, שידעתי שאכין אותה ממש בקרוב. בכלל, יש לי חולשה לעוגות לימון מכל הסוגים (והכי-הכי לטארט לימון, אבל על זה לא נדבר בפסח). מאוחר יותר התברר לי שהמתכון הוא של יעל גרטי, שהיא מתכונאית בחסד. אז אם אתם רוצים להתפנק עם עוגה נימוחה, לימונית וטעימה - ועוד עם גרסת פרווה מעולה - אל תהססו.

חומרים:
2 ביצים גדולות
1 כוס+1 כף סוכר
קליפה משני לימונים
5 כפות מיץ לימון
80 מ"ל קרם קוקוס (או שמנת מתוקה)
80 מ"ל שמן או 80 גרם חמאה
100 גרם (1 כוס) שקדים טחונים
½ כוס+כף (80 גרם) קורנפלור
1 כפית אבקת אפייה
שמינית כפית מלח
½ כוס חמוציות (לא חובה)
פרוסות שקדים לקישוט
הכנה:
1. מחממים תנור ל-170 מעלות.
2. משמנים תבנית ומרפדים אותה בנייר אפייה.
3. בקערה גדולה טורפים את הביצים והסוכר לתערובת תפוחה.
4. מוסיפים גרידת לימון, מיץ לימון, שמן וקרם קוקוס ומערבבים היטב.
5. בקערה נפרדת מערבבים קמח שקדים, קורנפלור, אבקת אפייה, מלח וחמוציות.
6. מוסיפים את התערובת היבשה לתערובת הרטובה ומערבבים היטב, אך רק עד שהתערובת אחידה.
7. מעבירים לתבנית ומקשטים בפרוסות שקדים בשולי העוגה.
8. אופים כ-25-35 דקות עד שקיסם הננעץ יוצא יבש עם מעט פירורים לחים.
9. מקררים במקרר כשעתיים לפני שפורסים.
10. שומרים את העוגה בקירור, עטופה היטב, עד שבוע.
פבלובה מקושטת בפירות תמיד יוצרת רושם מרשים וחגיגי ביותר. למרות יתרונותיה הרבים, רבים נמנעים מהכנת פבלובות ובכלל, קצת חוששים ממרנג. אני באמת לא מצליחה להבין מהיכן מגיע החשש – זה פשוט כמו ללמוד לתפעל מיקרוגל חדש. פשוט עוקבים אחרי ההוראות במתכון, וזהו: פבלובה מושלמת נמצאת במרחק נגיעה (פלוס שעה וחצי) מכם.

חומרים:
3 חלבונים בטמפרטורת החדר
1/4 כפית מלח
1 כוס סוכר
1 כפית תמצית וניל
2 כפות שטוחות של קורנפלור
1 כפית מיץ לימון
לקישוט:
3 פסיפלורות
רבע אננס טרי חתוך לקוביות
חצי קיווי בשל חתוך לרבעי פרוסות
אפשר לקשט בכל פרי אהוב כמו תותים, פירות יער, דובדבנים וכו'.
הכנה:
1. מחממים תנור ל-160 מעלות.
2. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
3. שמים את החלבונים והמלח בקערת מיקסר עם וו הקצפה.
4. מתחילים להקציף.
5. כאשר הקצף הופך לבהיר, מתחילים להוסיף את הסוכר בהדרגה.
6. ממשיכים להקציף במהירות גבוהה 10 דקות.
7. דקה לפני הסוף מוסיפים את הווניל.
8. מנפים את הקורנפלור על הקצף היציב ומוסיפים את הלימון.
9. מקפלים את הקצף בעדינות עד שהכול נטמע בצורה אחידה.
10. מעבירים את הקצף לנייר האפייה בצורת תלולית גבוהה.
11. יוצרים שקע במרכז, ומעצבים לצורה של עיגול.
12. אופים את הפבלובה חמש דקות בטמפרטורה של 160 מעלות.
13. מורידים ל-100 מעלות. אופים עוד שעה וחצי עד שהפבלובה מתקשה.
14. מצננים לחלוטין בטמפרטורת החדר לפני שמקשטים בפירות.
טיפים:
• אם רוצים (ורוצים!) להכין את הפבלובה מראש, חשוב לעטוף אותה היטב בניילון נצמד ולשמור במקום קריר כדי שלא "תתפוס" לחות.
• מקשטים את הפבלובה בפירות (אפשר ומומלץ גם בקצפת, אם זו ארוחה חלבית) ממש לפני ההגשה, כדי שהפירות לא ירטיבו אותה.
• שומרים בקירור עד יומיים.
בשנה שעברה גיסי האהוב שי, פגש אותי בפסח אחרי שביקר אצל חברים ועיניו נצצו: "אכלתי כרגע את הדבר הכי טעים שיש לפסח". "מתכון!!" נהמתי עליו והוא הבטיח שלפסח הבא הוא משיג את המתכון. עברה שנה ואני לא שכחתי - שלחתי את שי להשיג את המתכון. אחרי מחקר קצר גיליתי שמדובר במאכל הלאומי של היהודים האמריקאים בפסח - ובצדק. נשנוש מטורף שאי אפשר לעמוד בפניו. ומי יכול לעמוד בפני קרמל? אפילו המצה לא האמינה שיפול עליה כל הטוב הזה. תכינו את התענוג הזה, זה באמת ממש טעים.

חומרים:
4 מצות
1 כוס סוכר חום
200 גרם חמאה
200 גרם שוקולד צ'יפס או שוקולד מריר קצוץ דק דק
חצי כוס שבבי שקדים קלויים, או אגוזי פקאן, או אגוזי מלך.
הכנה:
1. מחממים תנור ל-200 מעלות.
2. מרפדים תבנית תנור בנייר כסף, ועליו מניחים נייר אפייה.
3. מסדרים ארבע מצות על תבנית התנור, צמודות אחת לשנייה ובלי חפיפה. אם התבנית שלכם קטנה מ-4 מצות אפשר לשבור אותן כך שיתאימו לתבנית.
4. בסיר בינוני שמים את החמאה והסוכר ומביאים לסף רתיחה.
5. מבשלים כשלוש דקות תוך כדי ערבוב, עד שהתערובת אחידה, סמיכה ובצבע ענברי עמוק.
6. מורידים מהאש, שופכים את הקרמל על המצות ומפזרים באופן שווה בעזרת מרית.
7. מכניסים לתנור החם ל-10-15 דקות, עד שהקרמל מבעבע ומשחים. יש לעמוד ליד התנור ולהשגיח שהקרמל לא נשרף.
8. מוציאים מהתנור ומפזרים מיד את השוקולד צ'יפס.
9. ממתינים כשתי דקות שהשוקולד ימס.
10. מורחים אותו באופן אחיד על גבי הקרמל בעזרת מרית. זה בסדר אם הקרמל נוזל מסביב ולמטה - הוא מתקשה וטעים בכל מצב.
11. מפזרים את שבבי השקדים הקלויים בצורה אחידה.
12. מצננים במקרר כחצי שעה.
13. וחותכים בעזרת סכין גדולה וחדה, או בידיים, לחתיכות לא שוות אך חינניות לא פחות.
14. שומרים בקירור בכלי אטום.
***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg