
רגע עם חביתוש: שלושה מתכונים לפנקייק
החופש הגדול עדיין כאן, ואיתו גם הימים הארוכים בבית. קחו לכם בוקר ארוך במטבח, ושדרגו את הארוחה עם פנקייקים בשלל צבעים
אוגוסט מגיע אל סופו, וזה הזמן להצטער. להצטער שלא התקנתם עוד מזגן בחדר השינה, שלא הזמנתם חופשת הכול כלול ליוון, שלא שמרתם על קשר עם הדודים עם הווילה בכפר שמריהו, ושלא רשמתם את הילדים לקייטנת יצירה מחומרים ממוחזרים שמעבירות שתי תיכוניסטיות נלהבות עד יום לפני פתיחת שנת הלימודים. אחרי הכול, חינוך לאיכות הסביבה זה עניין חשוב. בינתיים אתם כאן, ואתם צריכים לחשוב יצירתי. אז מה עושים?כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

מה עושים? בוקר של פנקייקס. התוצאה לטווח הקצר: כולם מרוצים ונהנים. לטווח הארוך: המטבח הפוך, ויש פוטנציאל לתעסוקה נוספת - ניקיון! כשזה מגיע לפנקייקס, יצירתיות היא שם המשחק: מספיק לומר את המילה, ומיד עולות לראש מחשבות על חופש, פינוק ואהבה.
מאז שגיליתי את הפנקייקס האלה, הם ה"בסט־סלר" אצלנו בבית. הם מכילים גבינה לבנה ובטטה, יוצרים תחושת שובע נעימה (או כפי שנטע ניסחה זאת: "סוגרים את הפינה של ארוחת הערב"), מעניקים תחושת סיפוק גדולה למי שמכין אותם, והכי חשוב - הם טעימים בצורה בלתי רגילה. כדאי לבשל בטטה מבעוד מועד, ואז ההכנה שלהם פשוטה וקלה. אני מכינה אותם בשילוב קמח כוסמין, ומסמנת עוד "וי" של נחת.

חומרים:
לכ־30 יחידות קטנות בקוטר 7 ס"מ
2 ביצים
¼2 כוסות חלב או ¼1 כוס חלב ו־1 גביע יוגורט (200 מ"ל)
1 קופסת גבינה לבנה (250 גרם)
3 כפות סוכר
½ כפית מלח
150 גרם בטטה מבושלת ומעוכה (כ־1 כוס)
2 כוסות קמח (אפשר חצי או שליש כוסמין מלא)
2 כפיות אבקת אפייה
1 כפית סודה לשתייה
חמאה או שמן לטיגון
הכנה:
1. טורפים בקערה גדולה ביצים, חלב, גבינה, סוכר, מלח ובטטה.
2. מוסיפים קמח, אבקת אפייה וסודה לשתייה, ומערבבים היטב.
3. מחממים מחבת עם קוביית חמאה או כפית שמן.
4. בעזרת כף או מצקת קטנה יוצקים מן הבלילה למחבת.
5. כעבור כדקה, או כאשר מופיעות בועות אוויר קטנות על פני הבלילה, הופכים את הפנקייק לצדו השני ומטגנים עוד כחצי דקה. חוזרים על הפעולה עד סוף הבלילה.
6. מגישים עם יוגורט, סירופ מייפל, פירות יער, ריבה ועוד.
אני משתדלת להכין לפיצים שלי פנקייקס מחומרים בריאים וקצת פחות מזיקים: ללא קמח לבן, בשילוב קוואקר ועם כמות קטנה של סוכר חום. גם ככה הם מטביעים אותם בליטרים של מייפל. הקוואקר והיוגורט יוצרים פנקייקס שמנמנים, תפוחים וטעימים מאוד, ואני מרגישה קצת יותר טוב כשאני "גונבת" לעצמי אחד על הדרך.

חומרים:
ל־16 יחידות בינוניות בקוטר 10 ס"מ
חומרים רטובים:
1 כוס חלב
1 גביע יוגורט (200 מ"ל)
2 ביצים
3 כפות שמן
חומרים יבשים:
1 כוס קמח מלא
1 כוס קוואקר להכנה מהירה
½ כוס צימוקים
¼ כוס סוכר חום
½1 כפיות אבקת אפייה
½ כפית סודה לשתייה
¼ כפית מלח
1 כפית קינמון
חמאה או שמן לטיגון
הכנה:
1. מערבבים היטב את כל החומרים הרטובים.
2. מערבבים את החומרים היבשים בקערה נפרדת, ומאחדים בין הקערות.
3. מחממים מחבת, ומניחים קוביית חמאה או כפית שמן.
4. יוצקים מן הבלילה למחבת בעזרת כף. כעבור כדקה, או כאשר מופיעות בועות אוויר קטנות על פני הבלילה, הופכים את הפנקייק לצדו השני ומטגנים עוד כחצי דקה. חוזרים על הפעולה עד סוף הבלילה.
5. מגישים עם סירופ מייפל ופירות טריים.
לפני כמה שנים אכלתי את הבליני תרד של שף שגיא אזולאי, ומאז הם נחרטו בזיכרוני. בליני הם מעין פנקייקס רוסיים, ובמרכיבים שלהם אפשר למצוא גם שמרים ובדרך כלל גם ירקות (בעיקר תפוח אדמה). צורת ההכנה שלהם מעט מורכבת יותר, ויש כאן טריק מצוין בגזרת "איך לגרום לילדים לאכול תרד". הכול עניין של מיתוג. אצלנו קוראים להם פנקייקס ירוקים, והפיצים טורפים אותם.

חומרים:
לכ־16 יחידות בינוניות בקוטר 10 ס"מ
1 כוס קמח
½ כפית שמרים
1 כפית מלח
½ כפית סוכר
50 גרם חמאה מומסת
200 גרם עלי תרד טריים
¾ כוס חלב
2 חלמונים
2 חלבונים
חמאה או שמן לטיגון
הכנה:
1. מערבבים קמח, שמרים, מלח, סוכר וחמאה לתערובת אחידה.
2. מחממים מים בסיר גדול. כשהם רותחים, חולטים בהם 200 גרם עלי תרד טריים. כעבור כשתי דקות, כאשר עלי התרד מתרככים, מוצאים אותם במהירות במלקחיים (זה קל מאוד) ומעבירים לקערת מי קרח כדי לעצור את הבישול.
3. מודדים חצי כוס דחוסה של עלי תרד חלוטים ומעבירים אותם לבלנדר או מעבד מזון (את מה שנותר אפשר לשמור במקרר לחביתה של מחר).
4. מוסיפים חלב ושני חלמונים, וטוחנים לבלילה חלקה ואחידה.
5. מוסיפים את בלילת התרד לקערת החומרים היבשים, מערבבים היטב ונותנים לעיסה לתפוח במשך כ־30 דקות.
6. כעבור 30 דקות מניחים את שני החלבונים בקערת מיקסר נקייה ומקציפים לקצף תפוח ויציב. מוסיפים את הקצף לבלילה בהדרגה, ומערבבים בעדינות בעזרת מרית כדי לא לשבור את הקצף.
7. מחממים מחבת עם קוביית חמאה או כפית שמן. יוצקים מן הבלילה למחבת בעזרת כף או מצקת קטנה.
8. כעבור דקה, או כשמופיעות בועות אוויר קטנות על פני הבלילה, הופכים את הבליני לצדו השני ומטגנים עוד כחצי דקה. חוזרים על הפעולה עד סוף הבלילה.
9. מגישים עם יוגורט או שמנת חמוצה.
הפנקייק (בעברית "חמיטה" או "חביתית") הוא מאפה מטוגן שהמרקם שלו נוצר משילוב בין נוזלים, קמח, אבקת אפייה וסודה לשתייה, ביצים ומעט שומן. כל אחד מהמרכיבים ניתן לשינוי ולהחלפה, ובלבד ששומרים על פרופורציה כללית ביניהם.
1. תוכלו להחליף מחצית מהקמח הרגיל בקמח מלא, קמח שיפון, קוואקר וקמח שקדים.
2. חלק מהנוזלים אפשר להחליף בגבינה או ברסק של תפוחי אדמה, דלעת, בטטה, בננות ועוד.
3. חלב אפשר להחליף כמובן בחלב שקדים, חלב סויה וחלב קוקוס. כל אחד מהם ישפיע על הטעם, תמיד לטובה.
4. אל תוותרו על אבקת האפייה והסודה לשתייה. בלעדיהם, תקבלו חתיכות פלסטיק צמיגיות ונוקשות.
5. חמאה אפשר להחליף בשמן קוקוס או בשמן רגיל בכמות זהה.
6. בגזרת התוספות, הרשו לעצמכם להפגין מקוריות. צימוקים, חמוציות, שוקולד צ'יפס, אגוזים ושקדים, אוכמניות קפואות. הכלל פשוט: כל מה שטעים בעוגה טעים גם בפנקייקס. ואם לא בתוך הפנקייקס, אז מעליו.
7. אחרי שהפגנתם יצירתיות והכנתם בלילה שכולה יצירה שלכם, תוכלו להוסיף חלב או קמח לפי סמיכות הבלילה. תוכלו גם לטגן פנקייק אחד, לראות אם התוצאה מתאימה לכם ולהוסיף סוכר ונוזלים לפי הצורך.
8. רשמו את המתכון שלכם כדי שתוכלו לחזור עליו. המשקיענים מוזמנים לצלם תמונה, ולהעלות אותה לרשת החברתית המועדפת עליהם, כדי שכולנו נהנה.
***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg