
קצוץ דק : מתכונים לסלטים מרעננים וטעימים
אחרי המצות של פסח ולפני הנקניקיות של יום העצמאות, יש כמה ימים של שגרה ברוכה: חביתה, כוס מיץ וסלט שעושה טוב ללב ולגזרה
"אחרי פסח" כמעט כאן, וזה זמן מצוין להכין רשימת משימות שצריך להספיק עד הקיץ. אז מה המשימה הראשונה שלכם אחרי החג? לסיים לקרוא ספר, לסיים את הדוקטורט, לשפץ חלק מהבית, או אולי לפגוש את החברות לקפה בערב?אבל מה שהכי חשוב זו החזרה לשגרה: הפיצים הולכים לגן, פקקים בדרך לעבודה, ארוחת צהריים במשרד, חביתה וחדשות בערב. ככה טוב לי. המשימה ראשונה שלי: להיפרד מהמצות. הפתרון: חסה ועוד חסה. צריך להזדרז, כי יום העצמאות מעבר לפינה ופיתות עם נקניקיות הן ממצוות החג.
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

בשנים האחרונות, אסף ואני החלפנו את הפסטה של ארוחת הערב בסלט גדול עם כל הירקות שיש במקרר - וזה בהחלט שיפר את איכות החיים שלנו (ואת הגזרה!). הירקות והפירות בארץ יפים ואיכותיים, ואני תמיד מתפלאת כמה קשה למצוא סלט הגון בטיולים בחו"ל. מספיק לי סיבוב קצר בשוק מחנה יהודה כדי לקבוע בוודאות: בכל מה שקשור לירקות ופירות - אין כמו בארץ.
סלט השורשים פרץ למטבח הישראלי לפני כמה שנים, ומאז הוא מככב אצלי על השולחן. בכלל, בשנים האחרונות התאהבתי בסלק חי ובקולורבי, ואת שניהם אני מוסיפה באופן קבוע לסלט.
מה שמיוחד בסלט השורשים הוא צורת החיתוך המיוחדת, "ג'וליאן" שמה, בה חותכים את הירקות לגפרורים דקים וארוכים. נכון שחיתוך הוא רק עניין טכני, אבל משום מה בסלט שורשים זה ממש עובד ומוסיף לטעם. ייחוד נוסף של הסלט הוא השימוש בשמן שומשום: בשילוב עם חומץ אורז וסויה, הם לוקחים את הסלט למחוזות האסיאתיים הכל כך טעימים.

חומרים:
2 גזרים
1 קולורבי גדול
1 סלק גדול
1 אשכולית אדומה
1 חופן עירית קצוצה דק
1/3 כוס פקאנים קצוצים גס
רוטב:
2 כפיות שמן שומשום
2 כפות שמן קנולה
2 כפות רוטב סויה
1 כף מייפל
2 כפות חומץ אורז
הכנה:
1. מקלפים את הגזר, הקולורבי והסלק.
2. קוצצים אותם בעזרת סכין גדולה וחדה למקלות ארוכים ודקים.
3. כדאי לשמור את גפרורי הסלק במי קרח, בנפרד משאר הירקות, כי הם צובעים באדום את כל הירקות האחרים. ״הבידוד״ במי הקרח מבליט את כל הצבעים המרהיבים של הסלט הזה ומשאיר את הירקות פריכים יותר.
4. "מפלטים" את האשכולית: חותכים את הקליפה בעזרת סכין משוננת ומעט גמישה, עד שבשר הפרי מעט נחשף.
5. נכנסים עם הסכין בין הפלחים וחותכים כל פלח אשכולית החוצה ללא הקליפה הדקה הלבנה העוטפת אותה.
6. חותכים כל פלח ל-2 ושומרים את המיץ.
7. מערבבים את כל חומרי הסלט ואת כל חומרי הרוטב.
8. שופכים את הרוטב על הסלט לפי הצורך.
הסלט הזה מונח על השולחן בכל ערב שבת, והוא אף פעם לא נמאס. אם הוא נעדר, כל היושבים מרימים גבה: אמא, מה קרה?
הוא פשוט וקליל, מאזן את כל המאכלים הכבדים בארוחה וקל להכנה (חוץ מאשר במקרה של אמא שלי, שמקלפת את הפטריות ובוררת את הנבטים אחד-אחד. אבל אני מרשה לכם לחפף!).
לרוטב אנחנו קוראים "הרוטב המנצח": הוא פשוט מעולה, והופך כל דבר לטעים - מברוקולי אפוי ועד סלט כרוב.

חומרים
1 ראש חסה עגולה קטנה
½ קופסת נבטים סיניים
1 גזר
1/2 קופסת פטריות שמפניון טריות ונקיות
½ בצל אדום
אפשרויות לשדרוג: אגוזי קשיו, חמוציות ועוד
רוטב מנצח (מספיק ל-2 סלטים):
1/2 כוס שמן
4 כפות חומץ
2 כפות אבקת מרק עוף פרווה (כן!!)
1.5 כפות סוכר
1 כף חרדל דיז'ון גרגרים
הכנה:
1. שוטפים היטב את החסה והנבטים.
2. את החסה קוצצים דק ואת הנבטים חותכים לשניים.
3. מקלפים את הגזר ופורסים לחצי, ואז לחצאי טבעות.
4. פורסים את הפטריות והבצל האדום לפרוסות דקיקות.
5. מערבבים היטב את כל מרכיבי הסלט ואת כל חומרי הרוטב.
6. שופכים רוטב לפי הצורך ולא יותר מדי, על מנת שהחסה לא תהיה סמרטוטית.
את הסלט הזה אכלתי לראשונה אצל חברתי חוה, שתמיד מכינה סלטים שווים. היא פגשה אותו בבלוג המושלם "ביסים", ואני מביאה אותו כלשונו מלבד שינוי קטן - את הבזיליקום החלפתי בנענע, לפי הצעתו של אסף.
שילוב הטעמים המעניין בסלט הזה הוא כל קסמו, ולמרבה ההפתעה, גם אנשים שהצהירו על כך שהם "בשום אופן לא אוהבים שומר או סלרי" (השמות שמורים במערכת) אהבו את הסלט וביקשו עוד. משהו במרכיבים עזי הטעם האלו מתאזן לסלט קופצני ומרתק. חשוב להשקיע ולקצץ את כל המרכיבים דק-דק, כך הם מתאחדים בפה לטעם נהדר.

חומרים:
1 שומר
2 ענפי סלרי
1 תפוח
10 עלי נענע (או בזיליקום)
שליש כוס אגוזי מלך
2 כפות שמן זית
מיץ מחצי לימון
מלח ופלפל
הכנה:
1. קוצצים דק-דק את השומר, הסלרי והתפוח.
2. קוצצים דק-דק גם את עלי הנענע.
3. קולים את אגוזי המלך כמה דקות על מחבת חמה ללא שמן, עד שהם משחימים מעט ומפיצים ניחוח אגוזי. זהירות - לא לשרוף.
4. מערבבים את כל מרכיבי הסלט ומוסיפים את שמן הזית, מיץ הלימון, מלח ופלפל.
***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg