המטבח

מסיבת שכבה: שלושה מתכוני לזניה חגיגיים

הלזניה לא רק טעימה לאכילה, היא גם נעימה להכנה: עלי פסטה, רוטב, תוספות כיד הדמיון וחוזר חלילה, עד שהתבנית מלאה והריחות ממלאים את הבית

מקור ראשון
אפרת ליכטנשטט | 22/5/2015 9:25
לזניה היא מאכל שמפעיל אצלי את כל החושים כבר משלב המחשבה והתכנון. זאת מילה טובה כזאת, נעימה, כמו מנגינה: ל-זנ-יה. תמיד מתחשק לי לאכול לזניה, ותמיד מתחשק לי להכין. ההכנה של הלזניה נעימה ומרגיעה לא פחות מהתוצאה. שכבות-שכבות של עלי פסטה, וביניהן גבינות, רוטב ותוספות כיד הדמיון והלב.

כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
 
אפרת ליכטנשטט
נעים להכין, נעים לאכול. לזניה ירקות קלויים אפרת ליכטנשטט

לפני כמה שנים אסף ואני טיילנו בטוסקנה. נחתנו, שכרנו רכב ויצאנו מיד לדרך. השעה הייתה ארבע אחר הצהריים, היינו רעבים מאוד והאמנו שנוכל למצוא בדרך משהו לאכול. טעות! שלא כמו בארץ, האיטלקים אוהבים לנוח וצריך לסדר את הלו"ז לפי זמני הארוחות שלהם. ארוחת בוקר עד 10:00, ארוחת צהריים בין 12:00 ל-14:00, וארוחת ערב משבע עד חצות. רעבים אחרי 14:00? אתם בבעיה.

מותשים ועם בטן מקרקרת חיפשנו משהו פתוח - אך לשווא. נכנסנו לעיירה קטנה וצדדית, וליד אחד הבתים ראינו שלט קטן מעץ: "ristorante". נכנסנו לשביל קטן מוקף פרחים ועצי פרי, והגענו לבית קטן ופרטי ללא שום זיהוי של מסעדה. דפקנו בדלת בהססנות, ולהפתעתנו פתחה אותה אישה צעירה ומאירת פנים. היא לא ידעה אף מילה באנגלית, והאיטלקית שבפינו לא הייתה כל כך טובה, אבל היא הבינה שאנחנו רעבים.

נכנסנו אחריה פנימה לתוך סלון הבית, שהיה ערוך עם שולחנות קטנים ממש כמו מסעדה. עוד לפני שהספקנו להתיישב, היא כבר הגישה לנו מים צוננים וצלחת נפלאה של ירקות קלויים. ללא שום ספק, הלזניה שהיא הגישה לנו מיד אחר-כך הוכתרה כ"לזניה הכי טעימה שאכלנו מעולם".

אני לא יודעת אם היינו רעבים במיוחד, או מוקסמים מהמסעדה הביתית והמפתיעה שאליה נקלענו, אבל דבר אחד בטוח: הארוחה הזו נחרטה בזיכרוננו לתמיד. אנחנו לא זוכרים את שם העיירה ולא את מיקומה, ולכן הסיפור של הלזניה הטובה בעולם כבר הפך בביתנו לאגדה. 
לזניית ירקות קלויים

חומרים:
1 חבילת עלי לזניה (ללא צורך בבישול מוקדם)
3 בטטות גדולות, מקולפות ופרוסות לעיגולים
5 קישואים גדולים, פרוסים לעיגולים
2 כפות שמן זית
מלח ופלפל
לתערובת הגבינות:
2 כפות שמן זית
1 קופסת ריקוטה (250 גרם)
1 קופסת בולגרית (250 גרם)
1 קופסת גבינה לבנה (5%-9%)
1 ביצה
200 גרם קשקשבל/עמק מגורד
2 שיני שום גדולות, כתושות
1/2 כפית אורגנו טרי/יבש
מלח ופלפל לפי הטעם
 

אפרת ליכטנשטט
הלזניה הכי טובה בעולם. לזניית ירקות קלויים אפרת ליכטנשטט

לרוטב ירוק:
2 מכלים של שמנת חמוצה (אם אתם לא חוסכים בקלוריות אפשר להשתמש בשמנת לבישול)
1 כוס עלי בזיליקום טריים דחוסים

הכנה:
1. מחממים תנור ל-200 מעלות
2. מניחים את הבטטות והקישואים, כל ירק בנפרד, על תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה.
3. בעזרת מברשת מורחים שמן זית על הירקות ומתבלים במלח ופלפל.
4. צולים את הירקות בתנור 25-35 דקות, ומצננים.
5. מערבבים את כל חומרי תערובת הגבינות עד לאחידות.
6. מכינים את הרוטב הירוק: שמים את השמנת החמוצה ואת הבזיליקום במעבד מזון, וטוחנים למרקם חלק ואחיד.

הרכבת הלזניה:
1. משמנים את תחתית התבנית במעט שמן זית.
2. מניחים עלי לזניה על כל התחתית.
3. מפזרים חצי מכמות תערובת הגבינות על הפסטה.
4. מניחים עיגולי בטטה בשכבה אחידה.
5. מפזרים שליש מכמות הרוטב הירוק על הבטטות.
6. מניחים עוד שכבת עלי לזניה, ועליה את המחצית השנייה של תערובת הגבינות.
7. מניחים שכבה של עיגולי קישואים, ושליש נוסף של הרוטב הירוק.
8. מסיימים בשכבה אחרונה של עלי פסטה ובשארית הרוטב הירוק. מסדרים מעל את עיגולי הירקות שנשארו.
אפייה:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
2. מורחים שמן זית על רצועת נייר כסף גדולה ומכסים את הלזניה, כך שהשמן בצד הפנימי.
3. אופים במשך 40 דקות.
4. מורידים בזהירות את נייר הכסף ואופים עוד 10 דקות.

לזניית חצילים

 

אפרת ליכטנשטט
ארומה איטלקית. לזניית חצילים אפרת ליכטנשטט

חומרים:
1 חבילת עלי לזניה

לרוטב:
2 קופסאות שימורים של עגבניות מאיטליה (400 מ"ל כ"א)
עלים משני ענפי בזיליקום (כשליש כוס), קצוצים דק דק
2 שיני שום גדולות כתושות
1 כפית מלח
1/2 חצי כפית פלפל
1 כפית סוכר

תערובת גבינות:
150 גרם מוצרלה מגורדת גס
1 קופסת (250 גרם) ריקוטה
1 קופסת (250 גרם) קוטג'
1 גביע (200 גרם) יוגורט טבעי 3%
2 שיני שום גדולות כתושות
עלים מענף בזיליקום קצוצים דק דק
מלח ופלפל

חצילים:
3 חצילים מקולפים בצורת "זברה" (פס כן, פס לא), חתוכים לקוביות קטנות (1‪.‬5/1‪.‬5 ס"מ)
4 כפות שמן זית
מלח ופלפל
150 גרם מוצרלה, מגוררת גס לחלק העליון

הכנה:
1. מחממים תנור ל-200 מעלות.
2. מניחים את קוביות החצילים על תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה, ומזלפים מעליהן שמן זית. מערבבים היטב בעזרת הידיים. אל תדאגו אם הכמות נראית לכם גדולה מדי - החצילים מצטמצמים מאוד באפייה.
3. מפזרים מלח ופלפל בנדיבות.
4. אופים 40-50 דקות, ובכל עשר דקות מוציאים מעט את התבנית מערבבים את הקוביות בעזרת כף עץ גדולה. החצילים מוכנים כשהם רכים ושחומים. מעבירים לקערה.
5. בשתי קערות נפרדות מערבבים את כל חומרי רוטב העגבניות ואת כל חומרי תערובת הגבינות.
6. מחממים תנור ל-180 מעלות ומשמנים היטב תבנית גדולה.
7. מניחים בתחתית התבנית עלי לזניה, ומניחים על העלים שליש מרוטב העגבניות. על העגבניות מניחים חצי מתערובת הגבינות, ועל הגבינות מחצית מכמות החצילים.
8. מכסים בעלי לזניה וחוזרים על השכבות: עגבניות, גבינה, חצילים ועלי לזניה. ל
9. בסוף מניחים את רוטב העגבניות שנותר, ועליו מפזרים 150 גרם מוצרלה מגורדת.
10. מכסים בנייר כסף ואופים 40 דקות.
11. מורידים בזהירות את נייר הכסף ואופים עוד 10 דקות.

טיפ:
כדי שנייר הכסף לא ידבק ללזניה בזמן האפייה, משמנים אותו בנדיבות בשמן זית ורק אז עוטפים איתו את הלזניה. גאוני!

לזניה לעצלנים: פשטידת פסטה

 

אפרת ליכטנשטט
לזניה לעצלנים. פשטידת פסטה אפרת ליכטנשטט

חומרים:
500 גרם פסטה קצרה
1 ראש ברוקולי קטן (חי)
2 ביצים
1 מכל קוטג' (250 גרם)
1 מכל גבינה לבנה (250 גרם)
200 גרם גבינה צהובה מגוררת, עמק או אמנטל
‫100 גרם פרמזן מגורד ‬
1 מכל שמנת חמוצה
‫1 כפית מלח‬
1/2 כפית פלפל
2 שיני שום כתושות
1 חופן עלי בזיליקום טריים קצוצים (כ-2 כפות)
2 כפות פירורי לחם (לא חובה)
כמה עלי בזיליקום נוספים לקישוט
עלים מ-2 ענפי טימין טריים

הכנה:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות ומשמנים תבנית גדולה.
2. מבשלים את הפסטה לפי הוראות היצרן בסיר גדול מאוד, מסננים ומחזירים לסיר.
3. מפרידים את פרחי הברוקולי לפרחים קטנים ‫(‬את הגזעים אפשר לבשל ולנשנש כשרעבים, כאן נשתמש רק בפרחים).
4. מערבבים בקערה גדולה את כל החומרים מלבד הפסטה.
5. מוסיפים את התערובת לפסטה ומערבבים היטב.
6. מעבירים לתבנית ואופים 30-35 דקות, עד שהפסטה מזהיבה ומשחימה מעט בקצוות.
7. חותכים לקוביות ומקשטים בתלתלי בזיליקום טרי.

***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

המומלצים

מרחבי הרשת

פייסבוק