
שורש העניין: הג'ינג'ר ייתן לחורף שלכם טעם
ההודים אוהבים אותו במיוחד, הסינים והיפנים משתמשים בו כבר אלפי שנים, וגם לבריטים יש רומן ארוך שנים עם הג'ינג'ר – תבלין שאי אפשר להעביר את החורף בלעדיו
אני יודעת שהחורף הגיע כשאני מתחילה לשים ג'ינג'ר בכל דבר. הקינמון ממוקם אצלי גבוה מאוד במדד התבלינים, וגם הכמון אהוב עליי ביותר, אבל הג'ינג'ר הוא כנראה האהוב מכולם. אני מוסיפה אבקת ג'ינג'ר כמעט לכל תבשיל, בלי לחשוב יותר מידי. ג'ינג'ר טרי אני שמה במרקים, בתבשילי קארי ובסלטים. הכי כיף להתחיל את היום עם כוס מים רותחים עמוסה חתיכות ג'ינגר, לימון, וטיפה דבש. בריאות.
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

הג'ינג'ר הוא התבלין הנפוץ ביותר במטבח ההודי ובכל המטבחים האסיאתיים, מיפן דרך ויאטנם וכלה בסין העצומה. במשך אלפי שנים, טרום הרפואה המודרנית, הג'ינג'ר נחשב לתרופה של ממש והיה משמש לטיפול נגד דלקות, בחילות, צינון, כאבי בטן ועוד. רבים משתמשים בג'ינג'ר לצרכים רפואיים עד היום – בתוספת אקמול קטן.
טעמי המטבח האסיאתי כבר השתרשו בבישולים שלי, ואני ממליצה גם לכם לרכוש את בקבוק שמן השומשום הראשון שלכם ולבצע מהלך מפתיע. הסלט הזה הוא דוגמא לשילוב כל הדברים שאני אוהבת: מלפפונים, אבוקדו, ג'ינג'ר, בצל וכמובן שגם אטריות. אטריות הסובה עשויות כוסמת, טעמן בסלטים מיוחד ונפלא, והן קלות יותר לעיכול מאטריות החיטה. אפשר להחליף אותן באטריות פסטה רגילות, אבל מומלץ להתאמץ ולחפש אותן במדף המזרח הרחוק בסופר הקרוב לביתכם.

חומרים:
½ בצל סגול פרוס לטבעות דקיקות
1 קוביית ג'ינג'ר בגודל 2/2/1 ס"מ
3 מלפפונים חתוכים לפסים דקים
1 חבילת אטריות סובה* מבושלת (100 גרם)
1אבוקדו פרוס לפרוסות
1 כף שומשום שחור
1 פלפל אדום חתוך לקוביות
עירית קצוצה
אפשר גם: כוסברה קצוצה
רוטב:
3 כפות חומץ אורז
1 כף שמן קנולה
2 כפיות שמן שומשום
2 כפיות סוכר
הכנה:
מערבבים היטב את חומרי הרוטב, מערבבים את חומרי הסלט ומאחדים ביניהם סמוך להגשה.
גרסה תבשילית ונהדרת למרק הכתום. התוצאה היא תוספת מחממת ומנחמת, המשלימה את הארוחה ויכולה גם לשמש כארוחה בפני עצמה. כיף להגיע הביתה רעבים מהקור שבחוץ, ולגלות במקרר את הסיר הזה. שני דקות של חימום - ואפשר להתפנק עם קערה משביעה ובריאה.

חומרים:
2 כפות שמן זית
1 כרישה פרוסה לטבעות
1 בצל קצוץ דק
½ קילו ארטישוק ירושלמי, מקולף ופרוס לעיגולים בעובי 1 ס"מ
קוביית ג'ינג'ר בגודל 2/2/1 ס"מ קצוצה דק
4 שיני שום כתושות
מלח פלפל בשפע
קורט קינמון
1 בטטה גדולה חתוכה לקוביות גדולות
1 דלורית בינונית, מקולפת, מגולענת וחתוכה לקוביות
אפשר גם: חצי כוס חלב קוקוס/חלב רגיל
הכנה:
1. מחממים שמן זית בסיר גדול, ומזהיבים את הבצל וכרישה כרבע שעה עד שהם רכים ושקופים.
2. מוסיפים את הארטישוק הירושלמי, את כל התבלינים וחצי כוס מים, ומבשלים עם מכסה סגור כ-45 דקות.
3. מוסיפים את הדלורית והבטטה (וחצי כוס חלב קוקוס - אם רוצים) ומבשלים עוד כחצי שעה עד שכל הירקות רכים.
4. טועמים ומוסיפים מלח, פלפל ושום כתוש לפי הטעם.
גרסה מעט קלילה ובהירה יותר ל"ג'ינג'ר-ברד" המסורתי, שברך כלל כולל גם מולסה או דבש המכהים את צבעו. ג'ינג'ר הוא תבלין נהדר במאפים, והעוגיות האלה פשוט מתחננות שתעשו איתן הפסקת תה ותביטו בגשם. כמות הג'ינג'ר שתשימו היא זאת שתקבע את חריפותן, אז אם אתם מכינים אותם לקהל הכולל ילדים - שימו רק כפית אחת ולא יותר.

חומרים:
½ כוס + 2 כפות שמן קוקוס (או 100 גרם חמאה רכה)
½ כוס סוכר רגיל
100 גרם אבקת סוכר
2 כפיות אבקת ג'ינג'ר (או כפית אחת, לעוגיות חריפות פחות)
½ כפית קינמון
¼ כפית מלח
½ כפית אבקת אפייה
1 ביצה
2 כוסות קמח
2-3 כפות מים לפי הצורך
הכנה:
1. מקרימים במיקסר עם וו גיטרה שמן קוקוס, סוכר ואבקת סוכר.
2. מוסיפים את התבלינים ואת הביצה וממשיכים לערבל עד לאחידות.
3. מורידים את המיקסר למהירות נמוכה ומוסיפים את הקמח. אם הבצק נראה פירורי מידי מוסיפים כמה כפות מים עד שהוא מתאחד לכדור. מחלקים את הבצק לשלושה כדורים, יוצרים דיסקיות שטוחות, עוטפים בניילון ומקררים כחצי שעה במקרר.
4. מחממים תנור ל-180 מעלות ומרפדים 2 תבניות תנור בנייר אפייה.
5. אם קיררתם את הבצק יותר מחצי שעה, הוציאו אותו כחמש דקות לפני תחילת העבודה כדי שלא יהיה קר מידי.
6. מרדדים כל דיסקית לעובי 4-5 מ"מ, על משטח מקומח מאוד, וקורצים צורות. הבצק הזה אוהב להיות קר, ולכן בכל פעם שמצטברות לכם "שאריות" מהצורות, אחדו אותן לדיסקית ושילחו למקרר לכמה דקות.
7. מעבירים את העוגיות לתבנית ואופים כ-10-12 דקות, עד שהעוגיות מזהיבות בצדדים.
8. מקררים לגמרי לפני שמאחסנים בקופסה אטומה.
*הסינים והיפנים משתמשים בג'ינג'ר כבר יותר מ-3000 שנה, אך הוא הגיע לאירופה והפך לתבלין אהוב ומוכר רק בסוף המאה ה-18.
*אפשר למצוא ג'ינג'ר בחנויות בכל השנה. הקפידו לקנות שורשים שהעור שלהם נראה חדש ומתוח, ללא קמטים וכתמים. הריחו את השורש ובדקו שהוא ריחני ונעים.
מומלץ לשמור ג'ינג'ר בשקית אטומה במקרר עד שבוע. לשמירה לאורך זמן - קלפו אותו ושמרו *במקפיא. כשתרצו להשתמש בו, גרדו אותו בקלות על פומפייה.
*קליפת הג'ינג'ר דקה מאוד, ואפשר להסיר אותה בקלות רבה: אפשר פשוט להשתמש בכף הפוכה, ולגרד אותה במהירות.
*סובלים מבחילות בנסיעות? הכינו לעצמכם תה ג'ינג'ר לדרך.
*"ג'ינג'ר ברד", העוגייה המפורסמת בצורת איש קטן, נולדה באירופה במאה ה-11. הג'ינג'ר היה באותם ימים תבלין נדיר ומיוחד, שנמכר בירידים חגיגיים שבמהלכם נבנו בתים קטנים מעוגיות ג'ינג'ר. את דמות האיש היו קונות נשים רווקות, סגולה לנישואין.
*צמח הג'ינג'ר יכול להגיע לגובה של 60 ס"מ, עליו גדולים וארוכים ודומים לצמחים טרופיים, ויש לו פריחה אדומה ויפהפייה.
*מה הקשר בין ג'ינג'ים לג'ינג'ר? המילה ג'ינג'ר הגיעה מסנסקריט, ומשמעותה הייתה "קרן (של בעל חיים) +גוף" –כצורתו הכללית של השורש. במאה ה-18 החלו הבריטים לכנות בשם זה אנשים בעלי שיער בהיר, כצבע קליפתו של השורש, ועם השנים השם אומץ על-ידי בעלי השיער האדמוני.
***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום".