המטבח

אחד אחד: שלושה מתכוני אורז פשוטים וטעימים

אפשר לאכול ממנו בלי סוף גם כשהוא לבן-לבן, אבל תבלינים וירקות הופכים כל סיר אורז לארוחה שלמה ומשביעה. כי מיליארד סינים לא טועים

מקור ראשון
אפרת ליכטנשטט | 10/7/2015 12:19
תגיות: המטבח של אפרת,אורז
מה הייתם לוקחים לאי בודד, אורז או פסטה? אם אתם שואלים אותי, התשובה חד משמעית: כמובן שאורז.  אני אוהבת אורז, ואוהבת במיוחד לאכול אותו ישר מהסיר כשהוא בטמפרטורת החדר ואף אחד לא מסתכל. כשאני בניו-יורק, התחנה הראשונה שלי היא Rice To Riches. במבט ראשון המקום נראה כמו גלידרייה, אבל מוכרים שם פודינג אורז קר בשלל טעמים מתוקים - החל משוקולד וכלה בכל סוגי הפירות שאתם יכולים לדמיין.

כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
 
צילום: איי.אף.פי
הכל מגיע מכאן. שדה אורז צילום: איי.אף.פי
 
כשאתם אוכלים קערת אורז בארוחת הצהריים, דעו לכם שזוהי הארוחה המרכזית של חמישית מאוכלוסיית העולם. אולי גם תרצו לדעת שהאורז תורבת כבר לפני עשרות אלפי שנים. הארוחה שלכם היא רק 100 גרם מתוך 750 מיליון טון אורז המיוצרים מידי שנה בעולם, 200 מיליון מהם, באופן לא מפתיע, בסין.

דתות ותרבויות שונות בעולם מתייחסות לאורז ברצינות רבה: ביפן יש אל מיוחד לאורז, ובתאילנד - אלה. בתרבויות רבות בעולם מקובל לזרוק אורז בסוף החתונה, כסגולה לפריון, אושר ועושר. בהודו הכלה מגישה לחתן צלחת אורז, מסיבות דומות. גם המטבח היהודי אימץ את האורז לחיקו. קשה לדמיין את המטבח הישראלי ללא מג'דרה ואורז ירוק עמוס בעשבי תיבול.

האורז הוא חומר גלם מופלא - ואני יכולה לאכול ממנו בלי סוף גם כשהוא לבן-לבן. כשמשקיעים בו ומצרפים אליו טעמים נוספים הוא יכול להפוך למנה העיקרית, או לפחות לתוספת שכולם ייקחו ממנה עוד.
מג'דרה

המג'דרה היא אחת ממנות האורז הפופולריות ביותר במטבח הים תיכוני, מסוריה ועד מצרים. בכל מקום מככבים בה מרכיבים מעט שונים, כמו חיטה או בורגול, אך תמיד תוכלו למצוא בה עדשים ובצל. 
כאן מובאת הגרסה המצרית של המתכון, בשילוב אטריות דקות מטוגנות המוסיפות פריכות, טעם והרבה יופי למתכון. נסו לאכול את המג'דרה גם בארוחה חלבית, לצד כף גדושה של יוגורט.
 

אפרת ליכטנשטט
האיטריות המטוגנות מוסיפות פריכות. מג'דרה אפרת ליכטנשטט
 
חומרים:
1 כוס עדשים ירוקות
2 כפות שמן זית
50 גרם אטריות דקות וקצרות
 1 כוס אורז פרסי/בסמטי
1 כפית מלח
 ½ כפית פלפל שחור
¼ כפית קינמון
 2 כוסות מים רותחים
3 כפות שמן זית
 2 בצלים גדולים חצויים ופרוסים דק
להגשה: ענף בצל ירוק קצוץ דק

הכנה:
1. שמים את העדשים בסיר גדול וממלאים במים קרים.
2. מביאים לרתיחה, מורידים לאש קטנה ומבשלים כ20-30 דקות עד שהעדשים רכות אך לא מתפוררות.
3. מסננים ושומרים בצד.
4. הכנת האורז: מחממים שתי כפות שמן זית בסיר בינוני ומוסיפים את האטריות הדקות.
5. מערבבים כ-3-5 דקות, עד שהאטריות משחימות (זהירות - לא לשרוף!) ומוסיפים את האורז והתבלינים. מערבבים היטב ומוסיפים את המים הרותחים.
6. מביאים לרתיחה, מנמיכים לאש קטנה ומבשלים עם מכסה סגור 15 דקות.
7. ועכשיו טריק, שהופך את האורז לאוורירי יותר: אחרי 15 דקות מכבים את האש, מרימים את המכסה ומניחים מגבת מטבח נקייה ועבה על האורז. מכסים עם את המגבת והסיר ומשאירים לפחות חמש דקות.
8. בינתיים מטגנים את הבצל: מחממים שלוש כפות שמן זית במחבת גדולה ומוסיפים את הבצל הפרוס. מטגנים כ-10-15 דקות תוך כדי ערבוב, עד שהבצל שחום וריחני.
9. הגשה: מערבבים את האורז עם העדשים והבצל ומוסיפים מלח ופלפל לפי הצורך. מניחים תלולית בצל מטוגן על האורז ומפזרים בצל ירוק.

אורז ירוק

הנה דוגמה לאורז לבן ופשוט (אפשר גם להשתמש בשאריות מאתמול), שאפשר להפוך למנה עשירה, מרשימה, בריאה ומלאה בטעמים, שפשוט אי אפשר להפסיק לאכול עד גרגר האורז האחרון. האמא הרוחנית של המתכון היא המנה הפרסית הידועה והאהובה עליי "חורשט סבז". כאן מוצעת גרסה קלילה יותר, שאפשר להכין ביומיום.
 

אפרת ליכטנשטט
טעים גם עם שאריות מאתמול. אורז ירוק אפרת ליכטנשטט

חומרים:
2 כפות שמן זית
 1בצל גדול קצוץ דק
3 מקלות סלרי קצוצים דק
1 צרור פטרוזיליה שטוף וקצוץ גס
1 צרור כוסברה שטוף וקצוץ גס
1 רבע צרור שמיר שטוף וקצוץ גס
 ½ כפית כמון
 ½כפית כורכום
1 כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
 1כוס אורז מבושל
גרידה מלימון שלם (חשוב!)

הכנה:
1. מחממים שמן זית בסיר גדול ומוסיפים את הבצל הקצוץ. מטגנים כעשר דקות על אש בינונית עד שהוא רך וזהוב, ומוסיפים תבלינים.
2. מערבבים כחצי דקה, ומוסיפים את הסלרי הקצוץ.
3. מטגנים עוד כמה דקות עד שהסלרי מתרכך ומוסיפים את כל הירוקים.
4. מטגנים כדקה, ומוסיפים את גרידת הלימון והאורז.
5. מערבבים היטב, בודקים אם חסר מלח או פלפל ומכבים את האש.

סלט אורז אדום ודלורית

בעזרת רוטב מדויק ותוספות מתאימות, אורז וירקות שנשארו במקרר יכולים להפוך לסלט משביע, בריא וטעים.  האורז האדום הוא טעים ונחשב לבריא מאוד. אם עוד לא ניסיתם, הסלט הזה הוא הזדמנות נפלאה להתאהב בו, או כמו שאסף אמר אחרי שהוא טעם את הסלט: "וואו - צריך להכין את זה יותר". הוא בעצם התכוון לומר "את צריכה להכין את זה יותר", אבל אני לקחתי את זה לגמרי כמחמאה. זה באמת סלט טעים מאוד, שמתחסל במהירות האורז.
 

אפרת ליכטנשטט
מתחסל במהירות האורז. סלט אורז אדום ודלורית אפרת ליכטנשטט

חומרים:
1 כוס אורז אדום
 1דלורית בינונית חתוכה לקוביות
 6 משמשים מיובשים חתוכים לקוביות
 ⅓כוס פיסטוקים קצוצים גס
 ½ בצל סגול פרוס לטבעות
 3כפות שמן זית
2 כפות רוטב סויה
מיץ מ- ½ לימון

הכנה:
1. מבשלים את האורז עם כפית מלח לפי ההוראות שעל השקית, כ-30-40 דקות.
2. צולים את הדלורית: מחממים תנור ל-200 מעלות ומניחים את קוביות הדלורית על תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה.
3. מזלפים כף שמן זית, מפזרים מלח ופלפל בנדיבות ומערבבים מעט עם הידיים.
4. צולים את הדלורית כ-20 דקות, עד שהיא רכה ומשחימה מעט.
5. מערבבים את כל חומרי הסלט ומוסיפים סויה לפי הצורך.
6. מגישים קר או בטמפרטורת החדר.
nrg ניוזלטר דיוור יומי

טיפים

רוצים לשדרג את האורז שלכם?
בשלו אותו עם מרק עוף צחק ולא עם מים

האם לשטוף את האורז לפני הבישול?
לא! אם מכניסים אורז רטוב לסיר הוא עלול להפוך לדביק.

מה הסוד לאורז אחד-אחד?
- מטגנים את האורז קלות במעט שמן זית.
-  מוסיפים מים רותחים ביחס של 1.5 כוסות מים רותחים לכוס אורז (+1 כפית מלח)
- מבשלים 12-15 דקות, תלוי בסוג האורז.
- הכי חשוב: לא לפתוח את מכסה הסיר לפחות חמש דקות אחרי כיבוי הלהבה, והמחמירים ממליצים על עשר דקות.

***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

המומלצים

מרחבי הרשת

פייסבוק