המטבח

בטעם של פעם: הקינוח הכי נוסטלגי חוזר לאופנה

היא נתפסת אצלנו כעוגה מילדותנו הרחוקה, אבל הרולדה חוזרת למטבח ובגדול. קחו לעצמכם שעה וגלגלו עוגה שיש בה הכול

מקור ראשון
אפרת ליכטנשטט | 16/6/2017 8:20
תגיות: המטבח של אפרת, קינוחים, רולדות,
אצלנו בבית כשמישהו אומר את המילה ״רולדה״ כולם נאנחים, נשענים לאחור, מוחים דמעה ואומרים: ״אחחח… רולדת הלימון של סבתא רחל״. סבתא רחל האגדית נפטרה כשהייתי בת חמש, ולכן גם אני מנסה לאמץ כל תא ושביב של זיכרון, לעצום את העיניים ולדמיין את הרולדות המופלאות שלה.

אך כנראה אני זוכרת את הרולדות של אמא שלי דווקא, אם כי גם את אלו אני צריכה להתאמץ כדי לזכור. גם אמי, כמו רבים (ובעיקר רבות) זנחה את מלאכת הכנת הרולדות לטובת אפיית עוגה בחושה במקרה הטוב, וקנייתה במקרה השכיח יותר.
 
אפרת ליכטנשטט
פזרו אבקת סוכר על המגבת. רולדת תפוחים במילוי קצפת, תפוחים ורוטב קרמל אפרת ליכטנשטט

אז למה הפסקנו להכין רולדות, והאם שמעתם שהרולדות כבר עושות קאמבק רציני וחוזרות לאופנה בגדול?

כמו כל הדברים האופנתיים, מקורו של הטרנד המתחדש הוא ביפן - שם העלו את דרגות הקושי של ההכנה לרמות אמנות של ממש. מיפן השיגעון עבר לארה"ב, ושם המתכונים משתכללים אפילו יותר.

נכון, פשוט יותר להכין עוגה בחושה. ברולדה צריך להכין מילוי וגם קרם, ולשמור על התנור, להפוך ולגלגל. אבל כל המאמץ (וזה לא באמת מאמץ) משתלם כשהיא מוכנה.

אחרי שמביטים ברולדה בגאווה, מצלמים ושולחים לכל קבוצות הווטסאפ החשובות - אפשר לפרוס פרוסה ולהתענג על קצת נוסטלגיה מרוחה בקצפת.

טיפ: כדי לגלגל את הרולדה ביתר קלות, כדאי לבחור מגבת מטבח מבד ללא סיבים ולפזר עליה לפני הגלגול אבקת סוכר.
המפתיעה: רולדת עוגת גזר במילוי קרם גבינת שמנת

אם אתם אוהבים עוגות גזר, הרולדה הזאת בשבילכם. מי בכלל ידע שרולדה יודעת להיות עוגת גזר?
 

אפרת ליכטנשטט
מי ידע? רולדת עוגת גזר במילוי קרם גבינת שמנת אפרת ליכטנשטט

מרכיבים:
לרולדה:
3 ביצים גדולות
2/3 כוס סוכר
¼ כפית מלח
¾ כוס קמח
1 כפית אבקת אפייה
2 כפיות קינמון
1 כפית אבקת ג׳ינג׳ר
2 כוסות גזר מגורר דק וסחוט מנוזלים (2־3 גזרים)

למילוי:
400 גרם גבינת שמנת
40 גרם חמאה רכה מאוד
100 גרם אבקת סוכר
100 גרם אגוזי מלך קצוצים דק־דק (לא חובה)

אופן ההכנה:
1. מוציאים גבינת שמנת מהמקרר כדי שתתרכך.
2. מחממים תנור ל־180 מעלות, מניחים נייר אפייה על תבנית תנור ומשמנים היטב.
3. שמים את הביצים בקערת מיקסר עם
וו הקצפה.
4. מתחילים להקציף במהירות גבוהה ומוסיפים את הסוכר בהדרגה.
5. ממשיכים להקציף כארבע דקות ומורידים מהמיקסר.
6. מניחים נפה על הקערה ומוסיפים קמח, אבקת אפייה קינמון וג׳ינג׳ר.
7. מקפלים בעדינות ומוסיפים את הגזר. ממשיכים לערבב בתנועות קיפול עדינות.
8. מעבירים את התערובת לנייר האפייה ומיישרים לגובה אחיד.
9. אופים 9־11 דקות עד שהרולדה מתייצבת ומזהיבה.
10. מוציאים מהתנור וכעבור שתי דקות הופכים על המגבת.
11. מקלפים בזהירות את נייר האפייה, הופכים שוב ומגלגלים עם המגבת.
12. מכינים את המילוי: בקערת מיקסר עם וו גיטרה (אפשר גם עם כף עץ וקערה) שמים גבינת שמנת‪,‬ חמאה ואבקת סוכר ומערבבים לקרם חלק.
13. כשהרולדה הצטננה מעט, פותחים בזהירות את המגבת ומורחים את המילוי. משאירים כמה כפות כדי לקשט את הרולדה מלמעלה.
14. מפזרים אגוזים וחוזרים ומגלגלים לרולדה, הפעם בלי המגבת.
15. שמים את שארית הקרם בתוך שק זילוף עם צנתר משונן ומזלפים פרחים על גבי הרולדה.
16. מגישים מיד או שומרים בקירור עד ההגשה.

המוגזמת: רולדת ג׳ירפה

עם יופי לא מתווכחים, והרולדה הזאת מנצחת בגזרת היופי. אם תכינו אותה לאירוע רב ילדים תזכו בכל הקופה. נראה מסובך? ממש לא! עקבו אחרי ההוראות בדייקנות ותגיעו ליעד בבטחה.
 

אפרת ליכטנשטט
במיוחד לילדים. רולדת ג'ירפה אפרת ליכטנשטט

מרכיבים:
לרולדה:
4 ביצים מופרדות לחלבונים ולחלמונים
4 כפות מים
4 כפות שמן
5 כפות סוכר מחולקות ל־1+4
½ כוס + 1 כף קמח
¼ כפית מלח
2 כפות קקאו

למילוי:
1 מכל שמנת מתוקה 38% או שמנת מתוקה בתוספת קקאו (מוצר חדש בחנויות)
1 כף סוכר

אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות במצב טורבו ומכינים נייר אפייה עם דוגמת רשת של ג׳ירפה. מציירים את הדוגמה בטוש שחור והופכים את הנייר כך שהצבע יפנה לכיוון התבנית.
2. בקערה גדולה טורפים היטב חלמונים, מים, שמן, כף סוכר וקמח.
3. שמים את החלבונים והמלח בקערת מיקסר עם וו הקצפה ומתחילים להקציף‪.‬
4. כשהקצף מתחיל להפוך ללבנבן מוסיפים את ארבע כפות הסוכר בהדרגה ומקציפים 3־4 דקות לקצף יציב.
5. מוסיפים את הקצף לתוך הקערה עם החלמונים והקמח בהדרגה. בהתחלה שמים רק כף אחת של קצף כדי ״לפתוח״ את הבלילה, ואז מוסיפים שליש אחר שליש ומערבבים בתנועות קיפול עדינות.
6. מעבירים כרבע מהבלילה לשק זילוף וחותכים פתח של כ־8 מ״מ. מזלפים את הבלילה על הפסים שציירנו ואופים כ־90 שניות, רק עד שהבלילה מתייצבת. מוציאים מהתנור.
7. דרך נפה מוסיפים שתי כפות קקאו לבלילה שנשארה ובוחשים היטב אך בעדינות. מעבירים את הבלילה הכהה לשקית זילוף נוספת ומזליפים ב״חורים״ שנוצרו ברשת. בעזרת כפית דואגים שלא יישארו רווחים ללא בלילה.
8. אופים עוד כ־9 דקות עד שהבצק נראה יציב ומעט מזהיב בקצוות.
9. בינתיים מקציפים את השמנת עם הסוכר לקצפת יציבה.
10. מוציאים מהתנור וכעבור שתי דקות הופכים על המגבת. מקלפים בזהירות את נייר האפייה והופכים שוב כך שדוגמת הג׳ירפה היפה פונה כלפי מטה.
11. מורחים קצפת על הרולדה ומגלגלים בעדינות לרולדה הדוקה.
12. מגישים מיד או שומרים בקירור עד ההגשה.

המושחתת: רולדת תפוחים במילוי קצפת, תפוחים ורוטב קרמל

עוגות תפוחים, קצפות ורטבי קרמל מופיעים בחלומות הכי מתוקים שלי. למה לא לצרף הכול ביחד לרולדה מפנקת וחלומית?
 

אפרת ליכטנשטט
חלומי. רולדת תפוחים במילוי קצפת, תפוחים ורוטב קרמל אפרת ליכטנשטט

מרכיבים:
לרולדה:
3 ביצים גדולות
2/3 כוס סוכר
חצי כוס רסק תפוחים לא ממותק
2 כפיות סילאן או דבש
¾ כוס קמח
1 כפית אבקת אפייה
2 כפיות קינמון
¼ כפית מלח

למילוי:
20 גרם חמאה
3 תפוחים מקולפים וקצוצים קטן קטן
¼ כוס סוכר
½ כפית קינמון
2 כפיות קורנפלור
רבע כוס מים

לקצפת:
1 מכל שמנת מתוקה 38%

לקרם קרמל מלוח:
50 גרם חמאה
1/3 כפית מלח
¼ כוס סוכר חום כהה
2 כפות שמנת מתוקה
100 גרם אבקת סוכר
1 כפית תמצית וניל

לקישוט:
50 גרם אגוזים קלויים

אופן ההכנה:
הכנת המילוי:
1. שמים את כל חומרי המילוי מלבד הקורנפלור והמים ומבשלים על אש בינונית תוך כדי ערבוב כחמש דקות.
2. מערבבים את הקורנפלור והמים ומוסיפים לסיר.
3. מבשלים כ־15 עד שהנוזלים מצטמצמים.
4. מצננים לטמפרטורת החדר.

הכנת הרולדה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות (לא טורבו), מניחים נייר אפייה על תבנית תנור ומשמנים היטב.
2. שמים את הביצים בקערת מיקסר עם וו הקצפה.
3. מתחילים להקציף במהירות גבוהה ומוסיפים את הסוכר בהדרגה, ובסוף את רסק התפוחים והסילאן.
4. ממשיכים להקציף כארבע דקות ומורידים מהמיקסר.
5. מניחים נפה על הקערה ומוסיפים קמח, אבקת אפייה, קינמון ומלח. מקפלים בתנועות עדינות.
6. מעבירים את התערובת לנייר האפייה ומיישרים לגובה אחיד.
7. אופים 9־11 דקות עד שהרולדה מתייצבת ומזהיבה.
8. מוציאים מהתנור וכעבור שתי דקות הופכים על המגבת. מקלפים בזהירות את נייר האפייה, הופכים שוב ומגלגלים עם המגבת.

הכנת הקצפת:
מקציפים את השמנת לקצפת יציבה.

הכנת הקרם:
1. ממיסים בסיר קטן חמאה ומלח.
2. מוסיפים את הסוכר ומערבבים ללא הפסקה עד שהוא נמס.
3. מבשלים כשתי דקות ומוסיפים את השמנת.
4. מורידים מהאש ומוסיפים את אבקת הסוכר.
5. בוחשים היטב לקרם חלק ואחיד. אם הקרם נראה לכם סמיך מדי אפשר להוסיף כף של שמנת מתוקה.

הרכבה:
1. כשהרולדה הצטננה מעט, פותחים בזהירות את המגבת ומורחים את הקצפת.
2. מפזרים את התפוחים המבושלים באחידות על הקצפת.
3. חוזרים ומגלגלים לרולדה, הפעם בלי המגבת.
4. מניחים על צלחת הגשה, שופכים בנדיבות את קרם הקרמל ומפזרים אגוזים קצוצים.
5. מגישים מיד או שומרים בקירור עד ההגשה.

הנוסטלגית: רולדה במילוי קרם לימון של סבתא רחל

כל מה שסבתא רחל ז״ל הייתה מכינה היה מעדן, ולמרות שנפטרה לפני יותר מ־35 שנה, מאכליה מוזכרים מדי שבת ומתכוניה עוברים בין הילדים והנכדים. אמי שמחה לתת לי את המתכון, ומי ששמח אף יותר היה אבי, שנהנה לטעום את הרולדה של ילדותו.
 

אפרת ליכטנשטט
זה לא באמת מאמץ. רולדה במילוי קרם לימון של סבתא רחל אפרת ליכטנשטט

מרכיבים:
לרולדה:
4 ביצים גדולות מופרדות לחלמונים וחלבונים (או 5 בינוניות)
4 כפות סוכר
1 כף מיץ לימון
2 כפות שמן
1 כפית תמצית וניל
4 כפות קמח
½ כפית אבקת אפייה

לקרם לימון:
גרידת לימון מלימון שלם
מיץ מלימון אחד (כ־1/3 כוס)
1/3 כוס סוכר
1 ביצה
1 כפית תמצית וניל
30 גרם חמאה רכה או חתוכה לקוביות

לקרם שוקולד:
5 כפיות סוכר
5 כפיות מים
2 כפיות קקאו
30 גרם שוקולד מריר קצוץ
1 כפית תמצית וניל
30 גרם חמאה חתוכה לקוביות
 
אפרת ליכטנשטט
ישר לווטסאפ. רולדה במילוי קרם לימון אפרת ליכטנשטט

אופן ההכנה:
הכנת הרולדה:
1. מחממים תנור ל־200 מעלות (לא טורבו).
2. מניחים נייר אפייה על תבנית תנור ומשמנים אותו היטב.
3. שמים את החלבונים בקערת מיקסר עם וו הקצפה.
4. מתחילים להקציף במהירות גבוהה ומוסיפים את הסוכר ואת מיץ הלימון בהדרגה. ממשיכים להקציף כחמש דקות לקצף יציב ומורידים מהמיקסר.
5. מוסיפים לקערת הקצף את החלמונים, השמן והווניל.
6. מוסיפים את הקמח ואת אבקת האפייה דרך נפה.
7. מערבבים בעדינות ובתנועות קיפול למסה אחידה.
8. מורחים את התערובת על נייר האפייה ומיישרים בעזרת מרית.
9. אופים כ־10־15 דקות עד שהרולדה מתייצבת ומזהיבה.
10. מוציאים מהתנור וכעבור שתי דקות הופכים על המגבת. מקלפים בזהירות את נייר האפייה. הופכים שוב ומגלגלים עם המגבת.

הכנת קרם הלימון:
1. שמים בסיר קטן את כל חומרי הקרם מלבד החמאה ומערבבים היטב.
2. מוסיפים את החמאה ובוחשים בכף עץ ללא הפסקה, על אש קטנה.
3. מביאים לרתיחה ומכבים מיד את האש. מעבירים את הקרם דרך מסננת לקבלת מרקם חלק ואחיד.
4. מצננים לחלוטין.

הכנת קרם השוקולד:
1. שמים את כל חומרי הקרם חוץ מהחמאה בסיר קטן ומערבבים היטב על אש בינונית, עד ליצירת קרם אחיד.
2. מסירים מהאש ומוסיפים את החמאה. מערבבים לקרם אחיד.

הרכבה:
1. כשהרולדה הצטננה מעט פותחים בזהירות את המגבת ומורחים את המילוי.
2. חוזרים ומגלגלים לרולדה, הפעם בלי המגבת.
3. מניחים על צלחת הגשה ומורחים את הקרם.
***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום"

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

פייסבוק