
שוב הן כאן: 3 עוגות דבש מושלמות לראש השנה
הצנצנות הזהובות כבר נמצאות בכל פינה, וזה בדיוק הזמן לגשת למטבח ולהתמכר מחדש ולריח ולטעם של העוגות האהובות
אני אוהבת את כל העוגות כולן ולא מפלה בין שחורה ללבנה, בין ממולאת למגולגלת, בין שמרים לקצפת. אבל פינה חמה במיוחד יש בלבי לעוגות דבש. דחוסות וכהות או בהירות וגבוהות, הן תמיד קצת מזכירות לי סבתות שכבר אינן, דודות רחוקות עם מטבחים מפתים בצבע כתוםֿ־פורמייקה ותנורים מלאים אוצרות ריחניים.
ראש השנה מתקרב ואני ניגשת לארון הספרים ומנערת את האבק מהספר הישן של רות סירקיס. בדרך למטבח אני מהרהרת בכל אותם אנשים שלא אוהבים עוגות דבש. אלפי צנצנות דבש כבר נארזו ונשלחו לכל קצות הארץ, והן ממתינות בכל פינה, מארז ושי לחג. מה יהא על כל הדבש הזה?
במיוחד בשבילכם - שני רעיונות לעוגות שבהן הדבש, למרות שהוא מרכיב מרכזי, אינו מורגש באופן בולט והוא מחמיא לעוגות ואף משדרג אותן. נצלו את כמויות הדבש המצטברות בבית והחליפו בו חלק מהסוכר הלבן במתכונים הקבועים שלכם. שיהיה חג בריא ושמח!
העוגה של רות סירקיס האגדית היא הכוכבת של שולחן החג שלנו מדי שנה. למרות שלעתים אני מתפתה להכין עוגות דבש אחרות, אני תמיד חוזרת למתכון הנפלא שלה ומעזה לגוון ולשנות רק בתוספות. חוץ מזה הורדתי רבע כוס סוכר מהמתכון המקורי, והוספתי זיגוג לקישוט.

מרכיבים (לתבנית קפיצית בקוטר 24 ס״מ או תבנית קוגלהוף גבוהה):
4 ביצים
1 כוס דבש (240 מ״ל)
¾ כוס סוכר
1 כוס קפה פושר ללא חלב (אפשר להחליף בכוס תה)
½ כוס שמן
½3 כוסות קמח
2 כפיות אבקת אפייה
1 כפית סודה לשתייה
1 כפית קינמון
½ כפית ציפורן טחונה
½ כפית אבקת ג׳ינג׳ר טחון
¼ כפית מלח
¼ כוס אגוזי פקאן קצוצים
½ כוס פיסטוקים קלויים וקצוצים
לזיגוג:
100 גרם אבקת סוכר
2 כפות מיץ תפוזים או לימון
חופן פיסטוקים לקישוט
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־170 מעלות טורבו ומשמנים היטב את התבנית. אם אופים בתבנית עם דוגמה שרוצים להפוך, מקמחים את התבנית קלות לאחר השימון ולא מנסים לשחרר את העוגה המוכנה לפני שהיא הצטננה לגמרי.
2. מפרידים בין החלמונים לחלבונים.
3. שמים את החלבונים בקערת מיקסר נקייה ואת החלמונים בקערה גדולה.
4. מוסיפים לחלמונים דבש, סוכר, קפה ושמן וטורפים לתערובת אחידה.
5. מניחים נפה על אותה הקערה ומנפים פנימה קמח, אבקת אפייה, סודה לשתייה ואת כל התבלינים.
6. מערבבים קלות, מוסיפים את האגוזים והפיסטוקים ומערבבים רק עד לאחידות ולא יותר.
7. מקציפים את החלבונים כשתי דקות לקצף יציב ומוסיפים את הקצף לקערת הבלילה בשלושה חלקים ובתנועות קיפול עדינות.
8. מעבירים את הבלילה לתבנית ואופים 45־55 דקות או עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש עם פירורים לחים. מצננים.
9. מכינים את הזיגוג: בקערה קטנה שמים אבקת סוכר ומוסיפים שתי כפות מיץ.
10. טורפים היטב עם מטרפה קטנה או מזלג למרקם אחיד ונוזלי. אם המרקם אינו נוזלי מספיק מוסיפים עוד מעט מיץ, כפית אחר כפית, וטורפים היטב כדי להגיע לסמיכות הרצויה.
11. מוזגים את הזיגוג על העוגה ומפזרים פיסטוקים. הזיגוג מתייצב ומתקשה כעבור דקות אחדות.
12. שומרים מכוסה היטב בטמפרטורת החדר עד 12 שעות, ומעבר לכך במקרר. מגישים בטמפרטורת החדר. העוגה טעימה יותר יום ואף יומיים לאחר הכנתה.
יש לכם עוגת גזר? לא, ברצינות. אם אתם אוהבים עוגות גזר, העוגה הזו היא בשבילכם והיא מהטובות שיצאו ממטבחי בזמן האחרון.
רכה ואוורירית, לא מתוקה מדי, מתובלת וריחנית, פינוק אמיתי. כדי להשיג את האווריריות הנפלאה תצטרכו ללכלך עוד קערה ולהפעיל את המיקסר, אך האמינו לי שהמאמץ משתלם. הכינו אותה כשאתם מזמינים אורחים כדי שלא תגלו שאכלתם את כולה בעצמכם…

מרכיבים (לתבנית אינגליש קייק):
1 כוס + 2 כפות קמח
¼1 כפיות אבקת אפייה
1 כפית קינמון
½ כפית ציפורן טחונה
¼ כפית מלח
3 ביצים, 2 מהן מופרדות לחלמונים וחלבונים
2 כפות סוכר
¾ כוס שמן חמניות או קנולה
½ כוס דבש
½ כוס סוכר נוספת
3 גזרים בינוניים (כ־200 גרם) מגוררים דק
½ כוס אגוזי פקאן קצוצים מעורבבים בכפית קמח
1/3 כוס שקדים פרוסים לקישוט
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־160 מעלות, משמנים ומרפדים תבנית אינגליש קייק בנייר אפייה.
2. מערבבים בקערה בינונית קמח, אבקת אפייה, קינמון, ציפורן ומלח.
3. בקערת מיקסר נקייה מאוד עם וו הקצפה שמים שני חלבונים ומתחילים להקציף.
4. כשהקצף הופך לבנבן מוסיפים שתי כפות סוכר בהדרגה ומקציפים עוד כשתי דקות לקצף יציב.
5. מעבירים את הקצף לקערה בצד ובלי לנקות את הקערה והמקצף שמים בה שמן, דבש וסוכר.
6. מערבבים לתערובת אחידה ומוסיפים את שלושת החלמונים והחלבון שנשארו.
7. מערבבים עד שהתערובת אחידה ובהירה.
8. מסירים את הקערה מהמיקסר ומוסיפים את תערובת הקמח בתנועות קיפול וערבוב עדינות.
9. כשרוב הקמח נטמע מוסיפים את הגזר והאגוזים ומערבבים בעדינות לתערובת אחידה.
10. מוסיפים את קצף הביצים בשלושה חלקים ובתנועות קיפול כדי לשמור על תערובת אוורירית.
11. מעבירים את הבלילה לתבנית ומצפים בשקדים פרוסים בצפיפות.
12. אופים 35־45 דקות עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.
13. שומרים מכוסה היטב בטמפרטורת החדר עד 12 שעות ומעבר לכך במקרר. מגישים בטמפרטורת החדר.
בראוניז רכים ונפלאים עם מראה מושחת. הדבש מוסיף לבראוניז רכות ונימוחות, אך טעם השוקולד הוא הדומיננטי ואם לא תספרו, איש לא יגלה את מרכיב הדבש. את הקישוטים למעלה תוכלו להחליף בכל רעיון אחר שמתחבא לכם במגירות הממתקים, ואפשר גם בכלל בלי קישוטים ורק לפזר מעט אבקת סוכר לפני ההגשה.

מרכיבים (לתבנית בגודל 24*24 ס״מ):
200 גרם שוקולד קצוץ קטן
200 גרם חמאה חתוכה לקוביות
1 כוס דבש
1/3 כפית מלח
1 כפית קינמון
3 ביצים
½ כוס קמח
לקישוט:
50 גרם שוקולד לבן שבור לחתיכות, חופן שוקולד צ׳יפס, חופן אגוזים
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו.
2. משמנים ומרפדים את התבנית בשתי רצועות נייר אפייה לאורך ולרוחב (על מנת שיהיה קל להוציא את העוגה בשלמותה).
3. שמים את השוקולד והחמאה בקערה גדולה המתאימה למיקרוגל וממיסים בפולסים של 20 שניות עד שהשוקולד נמס. מערבבים בין חימום לחימום כדי שהשוקולד לא יישרף.
4. מוסיפים דבש, מלח וקינמון וטורפים היטב.
5. מוסיפים את הביצים בזו אחר זו וטורפים היטב אחרי כל ביצה.
6. מוסיפים את הקמח וטורפים רק עד שהבלילה אחידה ולא יותר.
7. מעבירים את הבלילה לתבנית ואופים 15־20 דקות עד ששולי העוגה יציבים והמרכז נראה מעט רוטט. חשוב לא לאפות יתר על המידה כדי שהבראוניז לא יתייבשו.
8. מצננים לטמפרטורת החדר וחותכים לקוביות. ליצירת קוביות שוות מוציאים את כל העוגה מהתבנית וחותכים בעזרת סכין גדולה.
9. שומרים מכוסה היטב בטמפרטורת החדר עד 12 שעות ומעבר לכך במקרר.
10. מגישים בטמפטורת החדר.
***
אפרת ליכטנשטט היא בעלת הבלוג "אז מה את עושה כל היום"
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg