תיזהרו מספקי המשכנתאות
הבנקים מפנים משפחות מביתן משום שהן מתקשות בתשלום המשכנתה, ובמשרד השיכון לא מצליחים לסייע להן לשלם את החוב. עבודה בעיניים
בבנק "טפחות", שנתן לבני הזוג את המשכנתה, לא הבחינו בבעיה משמעותית בכך ששבועיים קודם לכן נולדה לזוג תינוקת, כך שאם הפינוי יבוצע תמצא את עצמה פעוטה בת פחות מחודש ברחוב. הבנק טען בתגובה כי החליט לעצור את הפינוי עוד בשעות הצהריים באותו היום.
אלא שהזוג זרבאילוב דווקא עמד בהסדר התשלומים. בהסדר, שקבעה להם הוועדה הבין-משרדית של הממשלה לסיוע בהחזרי משכנתאות, עמדו בני הזוג באופן כמעט מושלם. כל שהוטל עליהם לעשות היה לשלם 2,600 שקל בחודש במשך שלושה חודשים כדי להפגין רצינות בעמידה בתשלומי המשכנתה. אם יצליחו, הבטיחו בוועדה, יפרסו להם את החוב על-פני שנים נוספות, דבר שיקל עליהם את ההחזר.
אולם מסתבר שעמידה "כמעט מושלמת" בתשלומים לא סיפקה את הבנק, שהחליט על צו פינוי. החלטת הוועדה הבין-משרדית לגבי משפחת זרבאילוב ניתנה בסוף יולי האחרון, ובני הזוג היו אמורים לבצע את התשלומים בין החודשים אוגוסט ואוקטובר. אולם כיוון שהחלטת הוועדה הגיעה למשפחה באיחור, שילמו בני הזוג את מלוא הסכום בבת אחת בחודש אוקטובר, סכום שאותו התחייבו לשלם במשך שלושה חודשים. זו היתה העילה לפינוי השניים מהדירה.
מאז ומתמיד נאלצים המאחרים בתשלום להתמודד עם הבנק שהעניק להם את המשכנתה. ככל שהממשלה מושכת את ידיה יותר מתחום הדיור, כך מצטמצמת היכולת שלה לעזור, והסיוע שנותנת הוועדה מוגבל בשל הקיצוצים החדים בתקציב משרד השיכון. בשנים האחרונות קוצצו המשכנתאות הממשלתיות במשרד ובוטלו המענקים שחולקו לזכאים לצורך לקיחת משכנתה. תוצאת הגזירות היא ירידה דרמטית במספר הבוחרים היום בלקיחת משכנתה.
ללא הסיוע הממשלתי חוששות המשפחות כי לא יעמדו בהחזרי ההלוואה. על כן הן מעדיפות למנוע מראש מקרה של הסתבכות כלכלית, וכתוצאה מכך, המשפחות שמוותרות על לקיחת משכנתאות,
גם בעקבות חוק ההסדרים 2007 תנגוס הממשלה בהיקף המשכנתאות הממשלתיות. חלק גדול מהאשראי הממשלתי יועבר לבנקים, ומשרד האוצר יבטיח את גובה הריבית הקבועה על המשכנתה. במשרד השיכון סבורים שמדובר בחלופה הרעה פחות מתוך ההצעות שנדונו עם האוצר.
עם זאת, מודים במשרד כי לוועדה הבין-משרדית אשר קבעה עד היום הסדרי תשלום נוחים למתקשים בהחזרי המשכנתה, "לא יהיו יותר שיניים". "זו תהיה ועדה בה אנחנו נבקש טובות מהבנקים, ולא נוכל לכפות עליהם", מזהירים במשרד השיכון.
יחד עם זאת, על אף היכולת המוגבלת של משרד השיכון לסייע בתשלום המשכנתאות, העמדה הרשמית במשרד היא שיש לקחת משכנתה. הסיבה: מי שלוקח משכנתה מקטין את סיכוייו ואת הסיכוי של ילדיו להיות עניים, שכן אדם בעל דירה לא נאלץ לשלם כל חייו דמי-שכירות, וכך הכנסתו הפנויה גדלה לאורך השנים. במשרד השיכון אומרים שמי שנאלץ להישאר בשוק השכירות, חשוף לשינויים גדולים מאוד בגובה שכר הדירה. זאת בשל השפעות חיצוניות כמו עליית שער הדולר.
אלא שלמרות שקיפות הבעיות הכרוכות בלקיחת משכנתה, במשרד השיכון אין פתרונות מיידיים. ואם לא די בכך, למשרד השיכון אין מדיניות מוגדרת בתחום הדיור. מי שניהל בשנים האחרונות הלכה למעשה את תקציב השיכון הוא משרד האוצר דווקא, שרוקן את סל הכלים של משרד השיכון ולא דאג לייצר כלים חדשים.
כך קורה מצב אבסורדי, שבו משרד השיכון אינו מסוגל לסייע למשפחות שלוקחות משכנתאות ואף אינו מסוגל לעודד אותן לקחת משכנתה בזמן המתאים להן, זאת כשהיקף ההלוואה שהן לוקחות מהבנק קטן יחסית.
כמו כן, משרד השיכון אינו מסוגל להגביל את הבנקים מלפנות משפחות מביתן ובכך לזרוק אותן, למעשה, לרחוב. כך צוחקים בעלי הבנקים כל הדרך אל הבנק, משום שהרווח בכל מקרה יהיה שלהם, בין אם אדם יעמוד בהחזרי המשכנתה ובין אם לאו. משרד השיכון גם לא מייצר אלטרנטיבות בתחום השכירות, כדי ששכר הדירה לא יושפע מהשינויים בשער הדולר. הפתרון היחיד המקובל בתחום זה הוא שכירות לתווך ארוך.
חוק ההסדרים הוא חוק ארוך ומסורבל ומעטים קוראים אותו. בשבועות הקרובים עד אישור החוק בכנסת, תספר לכם מרב דוד, כתבת העבודה והרווחה של nrg ומעריב, על השינויים הבעייתיים ומרחיקי הלכת שיאושרו במסגרת החקיקה הזו.