מסע לאורך החופים אל לבה של נורווגיה
הפלגה לאורך החוף הנורווגי חושפת דיאלוג ארוך, מפותל ואינסופי בין יבשה לים, פרי יצירתיות בלתי נלאית של עידנים של קרח
מאת: ורלין קלינקנבורג | צילום: אורסוליה הורברג וארלנד הורברג
אבל כשהם דואים באוויר וסורקים את המים בראשיהם המוטים הם אדוני החוף הסלעי המחוספס הזה, מושלי האיים השבורים המשובצים לאורך החוף של נורווגיה. בחבל ארץ זה, המונח כמו כיפה על ראשיהן של שוודיה ופינלנד ומזרחה לכיוון רוסיה, מתרחש מפגש אלים בין נורווגיה לים. גבעות טרשים חשופות מתבלטות כאגרופים שלוחים לתוך ים ברנץ (Barents).
איש אינו מכיר את החוף הנורווגי כולו. אחד ממקטעיו הנידחים והידועים פחות הוא חצי האי ורנגר (Varanger), שקצהו נמצא בנקודה מזרחית יותר מסנט פטרבורג. זוהי רצועה משתפלת, שטוחה, משובצת סלעים קדמוניים, הטובלת באור נחושתי בינות לאינספור קבוצות איים ופיורדים שנפתחים אל הים.
החוף הנורווגי כולו, מדרום לצפון, הוא כנראה המפגש המורכב ביותר בין הים ליבשה בכדור הארץ. בשנת 2011 השלימו גיאולוגים נורווגים מיזם של שלוש שנים, שמטרתו חישוב מחדש של אורך קו החוף שלהם. באמצעות טכניקות חדשות ומפות משופרות, הם הוסיפו אלפי איים ואיונים שמעולם לא נכללו בחישוב הכללי. בסיכום הכללי התארך חוף הים המדוד של נורווגיה ב-17,700 קילומטרים בערך.
אם נחבר את 101,000 הקילומטרים של הפיורדים, המפרצים וחופי האיים של נורווגיה לקו אחד, הוא יוכל להקיף את כדור הארץ פעמיים וחצי. כל זה נדחס לתוך ארץ שאורכה פחות מ-1,800 קילומטרים מדרום לצפון. בין שנעמוד במרומי הצוקים מעל גיירנגרפיורד (Geirangerfjorden) ונשקיף מטה לתוך מעמקיו הכחולים, ובין שנעמוד על חרטומה של סירה הנתונה תחת מצור של עופות ים, נתקשה לקבוע אם הים הוא שנוגס ביבשה הנורווגית או שמא האדמה היא הנוגסת בים.
הכתבה המלאה פורסמה בגיליון נובמבר 2013 של מגזין נשיונל ג'יאוגרפיק

תגובות