ראשי > ניו אייג' > מוטי שפי
בארכיון האתר
אין כמו אמא
היום מתחילים בהודו תשעת הימים המוקדשים לאם האלוהית. מוטי שפי על דורגה, היפהפיה שרוכבת על אריה וקוטלת שדים ב-18 ידיים
12/10/2007
חג שמח! מיליוני אנשים בהודו מתחילים לחגוג הערב (12.10) את "שאראד נאווה ראטרי": תשעת הימים המוקדשים לאם האלוהית. תשעת הימים הללו נחגגים פעמים בשנה. באביב חוגגים את ההיבט הנדיב ומלא החן של האם האלוהית, המכונה "אמביקה", ואילו בסתיו היא דורגה, זו האחראית להשמדת כוחות דמוניים שליליים. תשעת הימים של האם האלוהית נחשבים לימים מיוחדים ורבי עוצמה המתאימים מאוד להתכנסות פנימית, למדיטציה ולביצוע טקסים וודים עתיקים (יאגיות). 
איש הפיל
יש לו גוף אנושי שמנמן וראש של פיל וכלי הרכב שלו הוא עכבר! הוא מסמל את ההיבט הנצחי של הבריאה אבל גם מביא שפע חומרי. על האל הכי וירטואוזי במיתולוגיה ההודית - גאנש
לכתבה המלאה  


הרישים ("רואים") הוודיים טענו שהאלוהות המוחלטת מגלה את עצמה ברמה הקוסמית בצורה גברית ונשית. ההיבט הגברי זהה לתודעה טהורה, מוחלטת ונצחית, המאפשרת לכל הבריאה להתקיים ולהתפתח. תודעה טהורה זו, הנקראת ברהמן, זהה לשיווה, המייצג שקט אין סופי העומד בבסיס כל הבריאה הנגלית.

הפן הנקבי של התודעה הטהורה יוצר מתוכו פעילות המאפשרת לבריאה להתקיים ולהתפתח. היבט זה מייצג עוצמה מארגנת ואינטליגנציה יצירתית הבוראת, תומכת ומשנה את כל היקום. הוא נקרא בספרות הוודית פרקריטי או שאקטי, ומיוצג באמצעות איכויות שונות של האם האלוהית.
שיווה שאקטי
האיכות הגברית והנשית של האלוהות מאוחדים ובלתי נפרדים. האם האלוהית מייצגת למעשה אנרגיה פוטנציאלית הקיימת בכל אחד מהאלים הזכריים (שיווה, וישנו וכו'). אנרגיה זאת מניעה אותם לפעולה ואחראית לכל התהליך היצירתי המתרחש בטבע.

ברמה הארצית עיקרון זה של איכויות נשיות וגבריות משלימות מתגלם בקשר שיש לאדם לאביו ולאמו, ובאהבה והחיבה שהוא מקבל ומעניק להם.

הרישים טענו שכל אדם יכול להתחבר בתוכו הן לאיכות הגברית והן לאיכות הנשית של האלוהות. לאיכות הגברית השקטה של ידע טהור ניתן להתחבר דרך מדיטציה עמוקה המובילה את האדם מעבר לפעילות מנטאלית ומאפשרת לו להתנסות במצב
היוגה או הסמאדהי. הפעלת השקט הטרנסנדנטלי (לדוגמה באמצעות הסוטרות המופיעות בפרק השלישי של היוגה סוטרה) מאפשרת לאדם להחיות את האיכות הנשית הפעילה של פרקריטי או שאקטי.

בנוסף לכך, הרישים הסבירו שניתן ליצור קשר עם האם האלוהית גם דרך התחברות ודבקות רגשית, המבוססת על תפיסה מעודנת של הפעילות האלוהית בטבע. הקשר בין האדם להיבט הנשי של האלוהות מדומה בספרות הוודית לקשר הקיים בין בן לאמו. האם טובה ועדינה לבנה ועושה את הכול כדי להגן עליו ולהבטיח שלא יחסר לו דבר בחיים. הבן יותר חופשי ופתוח עם אמו מכל אדם אחר ופונה אליה בטבעיות בכל פעם שהוא זקוק לעזרה.
דורגה
המבצר המוגן
תשעת הימים של האם האלוהית מוקדשים בעיקר לדורגה, המהווה את אחד הגילויים החשובים ביותר שלה. פירוש המילה "דורגה" הוא מבצר או מקום מוגן שקשה להגיע אליו. הרישים הוודים טענו שהחייאת האנרגיה של  דורגה מאפשרת לאדם לזכות בהגנה מהשפעות שליליות בכל תחומי החיים.

דורגה  היא כוח ראשוני המצוי בבסיס הבריאה. היא מאפשרת לטבע לפעול וקיימת בעצמה בתוכו. כשלעצמה היא בלתי מוגבלת ואינה תלויה בדבר ויחד עם זאת כאם היקום היא ניחנה בלב אימהי חם המאפשר לה להביע אהבה בלתי מוגבלת לכל היצורים בבריאה הנחשבים כילדיה.

דורגה מספקת לבני האדם הגנה מהשפעות שליליות וסבל על ידי כך שהיא משמידה ברמה הקוסמית השפעות שליליות שעלולות להופיע בעולם בצורת אסונות טבע, מלחמות ומגפות. ברמה האינדיבידואלית היא מסלקת אי טוהר הבא לידי ביטוי בתכונות שליליות כמו אנוכיות, קנאות, דעות קדומות, שנאה, כעס ואגו מפותח.

דורגה מתוארת בספרות הוודית כאישה יפהפייה הלבושה בסארי אדום ומעוטרת בתכשיטי זהב. בדרך כלל היא אוחזת בשמונה(או לעתים שמונה עשר) הידיים שלה כלי נשק רבים שבאמצעותם היא מגנה על בני האדם מכוחות דמוניים שליליים המייצגים רוע ורשעות. דורגה רוכבת על אריה המסמל עוצמה וכוח רב. הידיים הרבות שלה מצביעות על כך שהיא מגלמת בצורה אחת את האנרגיה והכוח הכלולים בחוקי טבע רבים. הצבע האדום של בגדיה מסמל פעילות רבת עוצמה ואת העובדה שהיא תמיד עסוקה בהרס השליליות.

בספרות הוודית דורגה מכונה בשמות רבים כמו פארוואטי, שאקטי ואמביקה. כאומה או פארווטי היא נודעת כבת זוגתו השמימית של שיווה והיא אם לשני בנים; גאנש (מסלק המכשולים), וסובראמנים (ראש הצבא של הדוות) ולשתי בנות: לקשמי (אלת השפע) וסאראסווטי (אלת החוכמה).

בנוסף לתשעת הימים של האם האלוהית נהוג בהודו להחיות את האנרגיה של דורגה באירועים חשובים כמו טקסי נישואים, כניסה לבית חדש וכהגנה בפני אנרגיות שליליות וממחלות.
דורגה, לקשמי וסאראסווטי
המסורת הוודית טוענת שהאנרגיה המוקרנת בתשעת הימים של האם האלוהית מטהרת ומאיצה את ההתפתחות הרוחנית. בהתאם לכך ימים אלו מחולקים לשלושה חלקים. בשלושת הימים הראשונים בני האדם אמורים להיפטר ממתחים ולחצים שיוצרים סבל ומחלות בחיים. בימים אלו דורגה מסייעת לאנשים להשמיד איכויות שליליות כמו כעס, חמדנות ותחושת אגו חזקה. לאחר שאי טוהר מסולק ברמה הפיזית, שלושת הימים הבאים מוקדשים לרכישת איכויות חיוביות וטהורות. לקשמי אלת השפע מעניקה אז לאנשים טוהר, אהבה, שליטה עצמית ושפע חומרי. רק לאחר שאיכויות שליליות מסולקות ואיכויות חיוביות גדלות, סאראסווטי אלת החוכמה מעניקה לאנשים בשלושת הימים האחרונים ידע טהור המסייע להם לפתח מצבי תודעה גבוהים. ביום העשירי חוגגים בהודו את "וויג'איה דאשמי": יום הניצחון שבו הכוחות האלוהיים החיובים מתגברים על הכוחות הדמוניים השליליים. ביום זה נהוג להתחיל בביצוע פעולות חשובות, לחנוך תלמידים לידע רוחני ולהתחיל ללמוד תחומי ידע חדשים.
סרסוואטי
דורגה סאפטאשאטי
הטקסט המרכזי בספרות הוודית המוקדש להיבטים השונים של האם האלוהית נקרא "דורגה סאפטאשאטי" (700 פסוקים המוקדשים לדורגה) ומופיע במארקנדיה פורנה. כל מילה בטקסט זה אמורה לשמש כמנטרה רבת עוצמה המיועדת להחיות היבטים שונים של האם האלוהית. מיליוני הודים נוהגים בנאווה ראטרי לזמר מדי יום את הפסוקים הללו ופאנדיטים (כהנים) וודים משתמשים בהם בימים אלו לביצוע יאגיות (טקסים וודים עתיקים) מורכבות שבהם שרים את המנטרות הללו תוך ניסוך חומרים שונים לאש הפולחנית. 

דורגה סאפטאשאטי כוללת כמה סיפורים, שבהם האם האלוהית מתגלה בצורות שונות כדי להשמיד שדים רבי עוצמה המאיימים להפר את הסדר הקוסמי. ברמה החיצונית סיפורים אלו יכולים להיראות כסיפורי מעשיות אולם למעשה הם מתארים תהליכים פנימיים שהאדם עובר בתהליך ההתפתחות הרוחנית ואת המאבקים המתנהלים בתוכו בין כוחות חיוביים המייצגים סאטווה (טוהר) לכוחות הרסניים המגלמים טאמאס (בערות ואי טוהר).

באחד הסיפורים שד רב עוצמה בשם מאישהאשורה החל לסלק את כל הדוות (חוקי הטבע) מהעולם השמימי והפך לשליט שלושת העולמות (העולם הארצי, העולם השמימי והעולם שמחבר ביניהם) הדוות פנו אז לבראמה (הכוח הבורא), ווישנו (הכוח המשמר) ושיווה (הכוח ההורס) והתלוננו על מצבם העגום. סיפורם עורר בוישנו ושיווה רוגז רב, אור חזק קרן עקב כך מגופם ומהדוות האחרים, הוא התלכד ולבש צורה של דווי (אם אלוהית) מדהימה שמילאה בקרינתה את כל היקום. כל אחד מהדוות הגיש לדווי כלי נשק או תכשיטים והיא החלה להשמיע צלילים חזקים שמילאו את כל החלל.

כשמאישהאשורה שמע זאת הוא אסף את צבא השדים שלו ומיהר לקראת מקור הרעש. בהגיעו לשם הוא ראה את האם האלוהית ניצבת מולו כשהיא אוחזת בידיה הפרושות כלי נשק שונים. צבא השדים הסתער על הדווי והקרב החל. נשימתה של הדווי הפכה ללוחמים רבים שהביסו לבסוף את צבא השדים.

כשמאישהאשורה ראה שצבאו הובס הוא לבש צורה של בופאלו (מכאן נובע השם מאישה) והסתער על הדווי. בלי להניד עפעף היא הטילה על צווארו פלצור וקשרה אותו כך לאדמה. מהאישהאשורה לבש אז צורות של חיות שונות ולבסוף הופיע עם חלק גוף עליון של אדם וחלק גוף תחתון של בופאלו. מבלי להתרגש הדווי שיפדה אותו בקלשונה וכרתה את ראשו. כל הדוות (האלים או חוקי הטבע) שמחו ועלזו והיללו את הדווי בזמירות ובתשבחות. כשהדווי שאלה אותם מה היא יכולה להעניק להם כתשורה הם אמרו: "בחיסול של מאישהאשורה כבר סיימת את סבלנו אולם אם ברצונך להעניק לנו שי, הו אם היקום, אנא הופיעי בפנינו והסירי את הקשיים שבהם ניתקל בכל פעם שניקלע לסכנה". הדווי הסכימה ומאז המסורת הוודית טוענת שבכל פעם שכוחות שליליים מתעוררים ומאיימים על האיזון בטבע היא מופיעה כדי לחסלם ולהשיב בחזרה את הסדר הקוסמי.
מוטי שפי

לאתר של מוטי שפי
בעל תואר שני בפילוסופיה ודית מהאוניברסיטה הוודית של מהרישי, הולנד. השתלם בהודו באסטרולוגיה הודית עתיקה וזמרה וודית מסורתית. לימד מדיטציה והרצה על היבטים שונים של הספרות הוודית במסגרת קבוצה בין-לאומית של מורים למדיטציה בארה''ב, אירופה, דרום מזרח אסיה והודו.

  מדד הגולשים
תשתחרר, בנאדם
                  40.86%
אני הוא זה
                  9.68%
האיש שפתח את הדלת
                  5.38%
עוד...

מוטי שפי
יום שישי את יודעת  
אפקט מהארישי  
תודעת אלוהים  
 
כל הכותבים
  

כותבים אחרונים
אבולוציה עכשיו
אביתר שולמן
ארז שמיר
בארי לונג
גבריאל רעם
ד''ר דבורה צביאלי
דוד מיכאלי
יונתן לוי
מיכל גזית
ערן גולדשטיין
סקר
יש לך מורה רוחני?
כן תודה לאל
לא ואני גם לא מחפש/ת
טרם מצאתי