כתבות קודמות

  • צילום: GEORGE SREINMETZ

    כל אחד מהקומביינים האלה הקוצרים שדה חיטה במדינת קנזס מסוגל לעבד עד מאה דונמים בשעה, ולספק בזמן אמת נתונים על כמויות היבול

  • צילום: GEORGE SREINMETZ

    בחווה זו בברזיל שמונה מיליוני תרנגולות מטילות מדי יום ביומו 5.4 מיליוני ביצים. הביצים מועברות במסועים מהכלובים אל מתקן אריזה

  • צילום: GEORGE SREINMETZ

    גרגירי תירס נערמים מחוץ ליד אסמי תבואה מלאים במדינת מאטו גרוסו (Mato Grosso) בברזיל

  • צילום: JIM RICHARDSON

    אישה קוטפת בוטנים בחווה במאלי. רעיון המהפכה הירוקה, שהושתת על שימוש בזרעים מושבחים, דשנים והשקיה, לא הצליח באפריקה

  • צילום: JIM RICHARDSON

    אישה זו, מהרי האנדים בפרו, מגדלת בשדה שלה חמישה זנים של תפוחי אדמה המיועדים למכירה בשוק, וכן פקעת צהובה שאותה אוכלת משפחתה

  • צילום: JIM RICHARDSON

    בסאמה קמארה, סיבי (Siby), מאלי

  • צילום: JIM RICHARDSON

    סאלי גראן, איווה, ארצות הברית

  • צילום: JIM RICHARDSON

    גירמה וודאג'ו, טולו ריי (Tulu Rei), אתיופיה

  • צילום: JIM RICHARDSON

    כריס קובלי, וויסקונסין, ארצות הברית

  • צילום: JIM RICHARDSON

    ולנטין טרסוב, סטארווישנבצק (Starovyshnevetske), אוקראינה

  • צילום: JIM RICHARDSON

    אנווארה ביגאם, סג'יאלי (Sajiali), בנגלדש

  • צילום: JIM RICHARDSON

    סקוט דאולינג, דרום דקוטה, ארצות הברית. חוות ענקיות מניבות יבולים גדולים בעזרת שימוש רחב היקף בדשנים ובקוטלי מזיקים

  • צילום: JIM RICHARDSON

    כפריים בג'גאטי (Jaghati), ג'סור (Jessore), בנגלדש. על פי רוב, משקים קטנים מספקים יותר מזון שמשמש לתזונת בני אדם

  • צילום: JIM RICHARDSON

    פאק קומפיאנג, באלי, אינדונזיה

  • צילום: JIM RICHARDSON

    ג'ורג' ניילור, איווה, ארצות הברית

  • צילום: JIM RICHARDSON

    אולכסנדרה סאלו, הליינסק (Hlynske), אוקראינה

  • צילום: JIM RICHARDSON

    סקו קמארה, סיבי, מאלי

  • צילום: JIM RICHARDSON

    פרנק ריס, קנזס, ארצות הברית

  • צילום: JIM RICHARDSON

    פול מגלין, האי סקאי (Skye), בריטניה

  • צילום: GEORGE SREINMETZ

    רק עצי אגוז ברזיל, המוגנים על פי חוק, נותרו עומדים לאחר שחקלאים ביראו את השטח הזה ביער הגשם של האמזונס כדי לגדל בו תירס

  • צילום: GEORGE SREINMETZ

    הגורים היונקים בדיר חזירים זה בברזיל שוכנים בכלובים סמוכים אך מופרדים מהאמהות שלהם. דירי חזירים עשויים להיות מזהמים חמורים

  • צילום: GEORGE SREINMETZ

    לאחר שהבקר הומם ואיבד את הכרתו, הוא נתלה מרגל אחת לפני שהוא נשחט ומדמם. החברה הגדולה בעולם לייצור בשר היא JBS בברזיל

  • צילום: GEORGE SREINMETZ

    עובדים מבתרים נתחי בשר מגוויות של בקר, המיוצאים לרחבי העולם. הטלפיים והעצמות נטחנים ומשמשים דשנים ומזון לדגים

  • צילום: GEORGE SREINMETZ

    חברה זו מברזיל מעבדת 18,000 עופות בשעה. רק ארצות הברית וסין צורכות יותר עוף בשנה מאשר ברזיל: כ-45 קילוגרמים לנפש

  • צילום: GEORGE SREINMETZ

    מדי יום ביומו כ-1,300 חזירים מורמים לפני שחיטתם במפעל זה. לאחר השחיטה, הגוויות נטבלות במכלים של מים רותחים לניקוי ולהסרת שיער מעורן

  • צילום: GEORGE SREINMETZ

    פועלים בחווה בקליפורניה קוצרים סלרי שיישלח למרכולים ברחבי ארצות הברית ואסיה. עמק סלינאס (Salinas) מכונה ''קערת הסלט של אמריקה''

  • צילום: GEORGE SREINMETZ

    מדי חודש בחודשו נשחטים במפעל זה ליד סידרולנדיה (Sidrolândia) בברזיל כארבעה מיליונים וחצי עופות. חלקיהם משווקים לכל העולם

  • צילום: GEORGE SREINMETZ

    במעבדה בדרום קרוליינה, שתילי תירס עוברים דרך תא צילום לתיעוד גדילתם. החברה מנסה לפתח זני תירס וסויה הזקוקים לפחות מים ודשן

גלרית תמונות

להאכיל את כל העולם

עד שנת 2050 נצטרך להאכיל שני מיליארדי בני אדם נוספים. אך איננו צריכים לבחור בין חקלאות מתועשת למשקים אורגניים קטנים. לפי "תוכנית חמשת הצעדים" קיימות דרכים נוספות

מאת: ג'ונתן פולי | צילום: ג'ורג' סטיינמץ וג'ים ריצ'רדסון
כשאנו חושבים על פגיעה בסביבה, בדרך כלל אנו רואים בדמיוננו מכוניות וארובות מעשנות, ולא שולחן ערוך לארוחת ערב. אבל האמת היא שאחת הסכנות הגדולות ביותר לכדור הארץ נובעת מהצורך שלנו במזון.

החקלאות נמנית עם התורמים הגדולים ביותר להתחממות כדור הארץ. כמות גזי החממה שהיא מייצרת גדולה מזו של כל המכוניות, המשאיות, הרכבות והמטוסים בעולם יחד. המזיקים ביותר הם גז מתאן (מבקר ומשדות אורז), תחמוצת החנקן (מדשנים כימיים בשדות) ופחמן דו-חמצני (בשל כריתת יערות לצורך הסבת שטחים לגידול יבולים או חיות משק).

החקלאות היא הצרכנית הצמאה ביותר של מים יקרי מציאות. היא גם גורמת זיהום סביבתי רחב ממדים כאשר נגר מדשנים וזבל משבש את המערכות האקולוגיות השבריריות של אגמים, נהרות וחופים בכל רחבי העולם. החקלאות אף מאיצה את תהליך צמצום המגוון הביולוגי: עיבוד שטחי בר יערות לטובת חוות חקלאיות מחסל בתי גידול חיוניים ומציב את החקלאות בראש רשימת הגורמים המאיימים על חיות הבר.

החקלאות מעמידה בפנינו אתגרים סביבתיים עצומים, אשר ייעשו דוחקים יותר ככל שנצטרך לספק את הביקוש העולמי הגובר למזון. האומדנים מצביעים על כך שעד אמצע המאה יהיה צורך להאכיל שני מיליארדי פיות נוספים – ובסך הכל יותר מתשעה מיליארדי בני אדם. אולם גידול האוכלוסייה אינו הסיבה היחידה לצורך במזון רב יותר. השגשוג הכלכלי שמתפשט כיום מעבר לעולם המערבי, ובעיקר לסין ולהודו, מגביר את הביקוש לבשר, ביצים ומוצרי חלב, ומעצים את הלחץ על החקלאים לגדל יותר תירס וסויה להזנת כמות הולכת וגדלה של בקר, עופות וחזירים. אם יימשכו המגמות הללו, יחייב אותנו שילוב הגורמים הקטלני הזה של גידול אוכלוסייה ותזונה עשירה יותר להכפיל עד שנת 2050 את כמות התוצרת החקלאית שנגדל.

צוות מדענים ניסח תוכנית של חמישה צעדים לפתרון בעיית המזון העולמית:

צעד ראשון – הקפאת טביעת הרגל החקלאית

איננו יכולים יותר להרשות לעצמנו להגדיל את תוצרת המזון באמצעות התפשטות חקלאית. המרת יערות טרופיים באדמות מעובדות היא אחת הפעולות ההרסניות ביותר לסביבה, ורק לעתים נדירות היא נעשית לתועלתם של 850 מיליוני בני האדם בעולם שעדיין סובלים חרפת רעב.

צעד שני – הגדלת התוצרת במשקים הקיימים

יש צורך דחוף להתמקד בהגדלת התוצרת באדמות מעובדות שאינן פוריות מספיק – בעיקר באפריקה, דרום אמריקה ומזרח אירופה. במקומות הללו קיימים פערי תנובה בין היקפי הייצור בפועל ובין אלה שאפשר להשיג בשיטות עיבוד מתקדמות יותר.

צעד שלישי - שימוש יעיל יותר במשאבים

כבר כיום קיימות שיטות להגדלת תוצרת חקלאית אגב צמצום דרסטי של השפעותיה הסביבתיות של החקלאות הקונוונציונלית. שכלולים וחידושים הן מהחקלאות הקונוונציונלית והן מהאורגנית עשויים להגביר את התנובה בהתאמה לצריכת מים וחומרים מזינים.

צעד רביעי - שינוי תזונתי

יהיה קל הרבה יותר להזין תשעה מיליארדי בני אדם ב-2050 אם שיעור גבוה יותר מהתוצרת החקלאית יהיה מיועד להזנת בני אדם. כיום 55 אחוזים בלבד מקלוריות התוצרת החקלאית העולמית מזינים בני אדם באופן ישיר; שאר הקלוריות משמשות מזון לחיות משק (כ-36 אחוזים) או נהפכות לדלק ביולוגי ולמוצרים תעשייתיים (תשעה אחוזים בקירוב).

צעד חמישי - צמצום הבזבוז

ההערכה היא כי 25 אחוזים מקלוריות המזון בעולם ועד 50 אחוזים ממשקל המזון הכולל אובדים או מתבזבזים עוד לפני שניתן לצרוך אותם. בארצות עשירות, מרבית הבזבוז מתרחש בבתים, במסעדות או במרכולים. בארצות עניות, עיקר אובדן המזון מתרחש במעבר מן החקלאי אל השוק בשל תנאי אחסון ותובלה לא נאותים. מתוך כל הדרכים האפשריות להגדלת זמינות המזון בעולם תהיה בלימת הבזבוז אחת האפקטיביות ביותר.


הכתבה המלאה פורסמה בגיליון מאי 2014 של מגזין נשיונל ג'יאוגרפיק

להצטרפות למינוי »

תגובות