כתבות קודמות

  • קרדיט: CENTRE FOR DIGITAL DOCUMENTATION AND VISUALISATION

    העתק וירטואלי תלת-ממדי של תגליף אבן שבו מופיע קלקי, אחד מגלגוליו של האל ההינדי וישנו, ישמר את מראה הפסל אם יושמד אי פעם

  • קרדיט: CENTRE FOR DIGITAL DOCUMENTATION AND VISUALISATION

    מיליוני אלומות לייזר מכוונות היטב יצרו העתק תלת-ממדי מדויק של תגליף אלים הינדיים עם בנות לוויה שנמצא בבאר המדורגת של המלכה, ראני קי ואו (Rani ki Vav)

  • קרדיט: DAVID COVENTRY

    מיסיון דולורס מהמאה ה-18 הוא אחד המבנים העתיקים בסן פרנסיסקו. סורק לייזר המותקן על חצובה שולח 50,000 אלומות בשנייה כדי ליצור דגם תלת-ממדי של הבניין

  • קרדיט: CENTRE FOR DIGITAL DOCUMENTATION AND VISUALISATION

    כל פרט של "האיש הירוק", מהגבעולים שעל ראשו ועד גיחוכו חסר השיניים, מתעורר לחיים בשחזור דיגיטלי של תגליף אבן מכנסיית רוסלין (Rosslyn Chapel) שבסקוטלנד

  • קרדיט: RICHARD BARNES

    אנשי צוות שימור גולשים אל הדיוקנאות המפורסמים של נשיאי ארצות הברית החצובים בהר ראשמור (Rushmore) שבדרום דקוטה כדי להציב סורקי תלת-ממד

גלרית תמונות

אוצרות דיגיטליים

סורקי לייזר מתוחכמים ינציחו בתלת-ממד את אתרי התרבות המפורסמים של העולם

מאת: ג'ורג' ג'ונסון
בתום נסיעה ארוכה ומאובקת מהעיר אחמדאבאד (Ahmadabad) שבמערב הודו מתגלה מראה רוגע ומלבב של מדשאות מוצלות. חורש עמוס קופים, מיינות ותוכים מצל על הדרך, וצמחייה רעננה צובעת את הנוף בירוק. בקצה של שביל כניסה ארוך ומרוצף, הנמתח משער הכניסה לאתר ארכיאולוגי השוכן במקום, נפער קניון אבן חול שגולף בידי אדם. זוהי הבאר המדורגת של המלכה, ראני קי ואו (Rani ki Vav).

במשך רוב השנה שורר יובש בצפון-מערב הודו: הגשם מגיע בחטף בעונת המונסון הקיצית ומחלחל לתוך האדמה החולית. לפני מאות שנים חפרו אנשים בארות כדי להגיע למים, ולאחר מכן בנו בתוכן גרמי מדרגות עשויי אבן, היורדים עד המקווים. הבארות המדורגות האלה היו פשוטות בתחילה, אבל לימים נהפכו אחדות מהן ליצירות אמנות מרהיבות עין.

ראני קי ואו היא אחת המפוארות שהתגלו עד כה. היא נבנתה ליד הנהר סרסוואטי (Saraswati) במדינת גוג'ראט (Gujarat) בשלהי המאה ה-11, במצוות המלכה אודיימאטי לזכר בעלה המלך. במרוצת הדורות מיעטו להשתמש בבאר, ועד שנת 1300 גרמו השיטפונות העונתיים לסתימתה בסחף. רק בשנות השישים של המאה ה-20 החל המכון הארכיאולוגי של הודו לנקות אותה. כשראו הארכיאולוגים מה קבור תחת החול הם נדהמו.

"ראינו צילומים, אבל שום דבר לא משתווה למראה עיניים," אומרת הארכיאולוגית לין ווילסון בעודה משקיפה על היציעים המדורגים המשתפלים מטה. ווילסון חברה בצוות המרכז לתיעוד ולדימות דיגיטליים. המרכז הוא שותפות של שני ארגונים: הראשון הוא סקוטלנד ההיסטורית, גוף הקשור לממשלת סקוטלנד ואחראי לשימור מבנים היסטוריים יחד עם אולפן העיצוב הדיגיטלי בבית הספר לאמנות של העיר גלזגו (Glasgow). השני הוא עמותת סייארק (CyArk) שמושבה בקליפורניה, אשר משתפת פעולה עם קבוצות שונות בסריקת עשרות אתרים ברחבי העולם, מדדווד (Deadwood) שבדרום דקוטה ועד פומפיי שבאיטליה, צ'יצ'ן איטסה (Chichén Itzá) שבמקסיקו ותביי (נוא אמון) העתיקה שבמצרים.

המרכז נעזר בטכנולוגיות הסריקה הדיגיטלית החדישות ביותר כדי לצמצם כל פגיעה אפשרית בראני קי ואו ולהבטיח שהאתר, או לפחות הנתונים המתארים אותו, יישמר לעד. מכל המיזמים שלביצועם נרתם המרכז עד כה - החל בסטלות (האבנים הניצבות) של איי אורקני (Orkney) בבריטניה וכלה בראשי הנשיאים הניבטים מהר ראשמור (Rushmore) בארצות הברית - ראני קי ואו הוא אחד הקשים ביותר לביצוע.

 

בסרטון: הנפשה מציגה את חתכי המבנה של כנסיית רוסלין (Rosslyn Chapel) שבסקוטלנד. הכנסייה, המתוארת בספר "צופן דה וינצ'י" מאת דן בראון כ"גן עדן של סמליות", תועדה בעזרת סורקי לייזר


הכתבה המלאה פורסמה בגיליון דצמבר 2013 של מגזין נשיונל ג'יאוגרפיק

להצטרפות למינוי »

תגובות