ראשי > ניו אייג' > שחר שילוח
בארכיון האתר
ארוחת בוקר של אלופים
כרוכשת גרנולה לשעבר גיליתי בצער שהגרנולה היא "הנזיר שמכר את הפרארי שלו" של ארוחת הבוקר. שחר שילוח קוראת גם לכם להשתחרר מתרמית הגרנולה
15/2/2008
הקו שמפריד בין חיים בריאים ושפויים לבין מרוץ תזזיתי אחר הבריאות המושלמת הוא דק וחמקמק. אחרי הכול מדובר ברצף. מה שממוקם בקצוות ברור, אבל גווני הביניים, כתמיד, הם אלה שמתעתעים. לדוגמה, לי ברור למדי שהסיכויים שאכנס לארוחה במ'קדונלדס שקולים פחות או יותר לסיכויים שאצא לפיקניק ברמת חובב (וכן, שמעתי שיש במק'דונלדס סלט). מנגד, אם כבר מגישים לי סלט, אני אוכל אותו בשמחה בלי שאטרח לברר האם הכף שבה עורבב גולפה מעץ שגדל במטע אורגני או עוצבה מפלסטיק מייד אין צ'יינה.

יש כאלה שמבחינתם יוגה, צמחונות, בית ללא טלוויזיה ומקרר ללא מיונז משולים לחיים במנזר נידח. עבור אחרים עגבנית לא אורגניות (ובעצם עגבניות בכלל), דאודורנט וקפה של בוקר הם דקדנס
מטורף ומסוכן. בשביל כול אנשי הקצוות הומצאה הגרנולה. המזון השחום, הגרגרי והתמים למראה הוא המניפולציה הגדולה ביותר ששוכבת על מדפי המרכול. עבור מנשנשי הנבטים וגומעי חלב האורז מדובר בהבטחה לנחמה מתוקה ופחמימתית נטולת רגשי אשם. הרי אין בשוק גרנולה עם שבבי נקניק או מונוסודיום גלוטומט. היא טהורה, היא בריאה, היא מותק. עבור טוחני ההמבורגרים ולוגמי הקולה מדובר בשיטה להחדרה קלה ולא מייסרת של סיבים תזונתיים ואי אילו ויטמינים לגוף שמתקיים בדרך כלל על סוכרים פשוטים וכולסטרול מסובך. עבור חלק מהם הגרנולה הופכת אכילת יוגורט לבן ובלתי ממותק לחוויה נסבלת. אם היחס גרנולה-יוגורט נוטה בכבדות לטובת הגרנולה – אולי זה אפילו יהיה להם טעים.
סוג של מזון אלים?
גם סופרי הקלוריות עשויים להתפתות לפריך-פריך הזה, כי עם קצת דמיון ואם לא קוראים את רשימת הרכיבים, מתעלמים מהמתיקות ומדחיקים את הצימוקים, הרי שמדובר במשהו די דומה לפריכית אורז מפורקת לגורמים. זה לא הכול. הגרנולה השכילה למצב את עצמה כמזון אינטליגנטי. בהפסקות בלימודים נהגתי לכרסם את נגזרותיה, חטיפי הדגנים מחריבי השיניים, כמעין סוג של הצהרה: אינני מתפתה לשוקולד התיכוניסטי ומעדיפה מזון בעל איכויות התואמות יותר את שאיפותיי האקדמיות. הקורנפלקס, קרוב המשפחה הזהוב של הגרנולה, נוקט בתכסיסים דומים, אבל מכיוון שהציבור נוהג להטביע אותו בקערות של חלב לפני שהוא מגיע לפה, הקורנפלקס הפך להיות נחלתם של דרדקים ושל עוד כמה אחרים שיש להם זמן לארוחת בוקר נוזלית למחצה.

אז היא נשמעת מושלמת, הגרנולה? סוג של מזון אלים? כרוכשת גרנולה לשעבר גיליתי בצער שהגרנולה היא "הנזיר שמכר את הפרארי שלו" של ארוחת הבוקר. לא רק היא, גם כול בני דודיה הערמומיים שנמכרים כחטיפי בריאות, שלא לדבר על עוגיות הגרנולה. (לאכול עוגיית גרנולה במקום עוגיית שוקולד-צ'יפס זה בערך כמו להתיישב למדיטציה ולהרהר בהפקת סרט פורנו בכיכוב קטינים שנחטפו מאנגולה, זה כמו לתרגל יוגה על מרבד שעשוי מפרוות שועלים, כמו להכין סלט מירקות אורגניים ולתבל אותו ברוטב אלף האיים מהשקיות הקטנות האלה שמגיעות עם משלוחי המבורגרים. אוקיי, אני מניחה שהבנתם.)

ממש כמו הפסטיבלים הרוחניקיים מזן שאנטימֶלה,
כתום, בוּמבטבע וכול היתר, גם הגרנולה החלה לסטות מדרך הישר לטובת צבירת פופולריות והון. אחרי שביססה את מעמדה כמזון מהסוג המותר, החלו לחדור אליה רכיבים מהצד האפל. קצת חומרי טעם וריח, אי אילו שומנים מוקשים, שבבי שוקולד וסוכר, ירחם השם. לפתע אנשים, שבעבר רק לשמע המילה "שיבולת שועל" היו נתקפים עוויתות בעתה, מצאו את עצמם מערים אל פיותיהם הפעורים בשמחה את המתוק התקני הזה ואף מכרסמים אותו להנאתם לצד כוס הקפה במשרד. היו זמנים שבין מקשי המקלדת שלי נחו שבבי אגוזים, שיבולת שועל ופתיתי קוקוס וכמובן, שיירות של נמלים אסירות תודה (אוכלי גרנולה אמיתיים לא הורגים נמלים!).

באותה תקופה הכנסותיה של רופאת השיניים שלי עלו פלאים. תוך כדי שכיבה בפה פעור על כסא העינויים במרפאה נשבעתי לה בהן צדק שאני לא נוגעת בממתקים וצורכת רק מזון בריאות. אני לא יודעת אם היא האמינה לי, אבל אני האמנתי לעצמי.
stu_spivack, cc-by
הפתרון: גרנלי זאת בעצמך
אבל יום אחד זה נגמר. קריאת רשימת הרכיבים על אריזת גרנולה משולה למדיטציה אנליטית. לחרדתי גיליתי את כול מה שהצלחתי להדחיק ולהשאיר רחוק מהעין, מהתודעה אבל לא מהקיבה. בהתחלה זה כואב כשפוגשים אמתות כואבות, כפי שמסביר מורנו ורבנו ג'ק קורנפילד, אבל אחר כך באה הקלה. אם אני כבר משלמת ואוכלת רכיבים שאפשר לעשות מהם חטיף שוקולד, למה לי לקרוא זה גרנולה? בשלב ההתפכחות מהאשליה חשבתי שנותרו בידי שלוש אפשרויות: האחת, להשלים עם העובדה שאני אוכלת את מקבילתו העלק-טבעית של הטעמי וליהנות מכול ביס; השנייה, לוותר ולעבור לספלי מיץ גזר וכרסום פריכיות אורז מלא; השלישית ללכת על הדבר האמיתי – קפה ושוקולד או כול שילוב אחר של קופאין, סוכר לבן, חמאת קקאו וכל מה שמגיע בעטיפה צבעונית מרשרשת. העניין הוא שאני לא יושבת על הקצה. שיניי, בריאותי והיקף המותניים שלי יקרים ללבי. מצד שני אני כן מתחילה את הבוקר עם קפה וחייבת משהו מתוק ליד. הפתרון: גרנלי זאת בעצמך. את הטעמי אני שומרת לאירועים שבהם אני באמת זקוקה לו: הפסקות קפה באוניברסיטה.

לגרנולה ביתית, מלבד יתרונותיה הגרנוליים המובנים מאליהם יש עוד כמה בונוסים: הבית מתמלא בריח נפלא כאשר היא נאפית בתנור, עודפי חומרי הגלם יכולים למצוא את עצמם בדייסה, בעוגה, או סתם ככה על הלשון, בנטורל. אבל הכי חשוב היא יוצאת בדיוק כמו שאתם אוהבים.

הנה מתכון מודולרי ודמוקרטי לגרנולה ביתית. כדאי להתחיל בכמות אחת, לראות אם זה מצליח, ובמקצה השיפורים לתקן ולהכפיל:

1 כוס שיבולת שועל
1/3 כוס שמן צמחי
1/2-1/3 כוס דבש (או סילאן, או תערובת שלהם) מומס במעט מים חמים כדי שיהיה נוזלי
1 כוס (או פחות) של התוספות החביבות עליכם: שקדים, אגוזים קצוצים למיניהם, זרעי דלעת, שבבי קוקוס, סומסום, צימוקים, פירות יבשים קצוצים.

אם רוצים אפשר להוסיף קינמון ואפילו וניל שאותו תטפטפו לשמן לפני הערבוב.
מערבבים הכול ביחד. אם צירפתם פירות יבשים (צימוקים, פיסות דבלים, שזיפים וכו') תוכלו לצרף אותם ישר לתערובת או להוסיף באמצע האפייה כדי שלא יקבלו גוון טעם מריר.

משטחים את התערובת בתבנית ומכניסים לגריל שחומם ל-180 מעלות. מערבבים מדי פעם.
מוציאים מהתנור כשהגרנולה זהובה.

קחו בחשבון שבזמן היציאה מהתנור כול העסק דביק – זה לא אומר שזה לא מוכן. פוררו את הגרנולה בעודה חמה והניחו לה להתקרר.

הצעת הגשה: לבשו מכנסי דייגים תאילנדיות בצבע אוף-ווייט ופזרו את השיער. צקו יוגורט לבן לקערה מחרס. אם זה יוגורט עזים אורגני - השאירו את הגביע הריק על השיש, אם זה סתם יוגורט של פרות רגילות - הטמינו אותו עמוק בפח האשפה. הוסיפו כמה כפות גרנולה לקערה, אפשר לשדרג עם קוביות של פירות טריים. שימו מוזיקת עולם ברקע, שבו בתנוחת לוטוס על כרית המדיטציה שלכם והתחילו לאכול. רק אל תגזימו, קשה לעשות מדיטציה על בטן מלאה.
שחר שילוח
  מדד הגולשים
תשתחרר, בנאדם
                  40.86%
אני הוא זה
                  9.68%
האיש שפתח את הדלת
                  5.38%
עוד...

שחר שילוח
ארוחת בוקר של אלופים  
יאללה מאסללה  
לבן על לבן  
 
כל הכותבים
  

כותבים אחרונים
אבולוציה עכשיו
אביתר שולמן
ארז שמיר
בארי לונג
גבריאל רעם
ד''ר דבורה צביאלי
דוד מיכאלי
יונתן לוי
מיכל גזית
ערן גולדשטיין
סקר
מדיטציה עם מנטרה
עושה כאב ראש
עובד חזק
איפה קונים?