ראשי > כוכבי מעריב > אודטה
בארכיון האתר
מים - שיקוי הפלא להרזיה
(איך להתחיל דיאטה וגם להצליח בה? חלק ב')
13/5/2005
אהלן חברים,

בשבוע שעבר התחלנו לעשות "פסח" לגוף. אז למי שבעניין,הנה הטיפ הגדול מכולם: מים! תודה על האינפורמציה לד"ר בתיה קורנבוים, רופאת משפחה המתמחה בהרזיה.

למים בגופנו תפקידים רבים: עזרה לעיכול
ולספיגה של אוכל, ויסות טמפרטורת הגוף ומחזור הדם, נשיאת חומרי המזון והחמצן לתאים, סילוק רעלים וחומרי פסולת, ריפוד המפרקים, הגנה מחבלות על רקמות ואיברים כמו חוט השדרה והמוח ועוד.

די בחוסר זמני של שניים-שלושה אחוזים מכמות המים שבגופנו כדי שיהיו לנו תופעות כמו בעיות בזיכרון לטווח קצר וקושי בביצוע פעולות מתמטיות פשוטות!

למים חשיבות עצומה לבריאותנו, אבל בתחום הטיפול בהשמנה,
הם נחשבים לשיקוי פלא של ממש!
איך שתיית מים עוזרת לירידה במשקל?
1. במים אין קלוריות, שומן, כולסטרול ומלח ולכן ניתן לצרוך אותם כמעט ללא הגבלה. למרבה השמחה מתברר ששתיית מים מדכאת את התיאבון באופן טבעי ומעניקה תחושת שובע, גם אם זמנית. מחקר שנערך באוניברסיטת וושינגטון הראה ששתיית כוס מים אחת העלימה תחושת רעב אצל 98 אחוז מהאנשים שהיו בדיאטה.

2. התהליך הביו-כימי של פירוק שומנים מחייב מים. תא שנמצא בהידרציה טובה (רווי במים) יפרק ביתר קלות את השומן שבתוכו, ואילו תא מיובש יאגור את השומן. כלומר, המים חיוניים לתהליך פירוק השומנים בתא!
3. די בחסר מים קטן (סדר גודל של שני אחוזים) כדי לגרום לירידה בקצב חילוף החומרים בשלושה אחוזים.

4. כדי לרדת במשקל אנחנו צריכים גם לאבד נוזלים. הבעיה היא שאם איננו מספקים לגוף מים בכמות מספקת, הוא נוטה לשמר את המים ואינו מפריש אותם. דווקא אספקה רבה של מים מבטלת את מנגנון ההגנה הזה ומאפשרת לגוף "לוותר" על המים.

5. הכליות שלנו לא יכולות לפעול ביעילות גבוהה כשאין בגוף די מים. במקרה כזה חלק מהעומס שלהן מועבר לכבד. אחד מתפקידיו של הכבד הוא להפוך שומן אגור לאנרגיה שימושית לגוף. אבל אם הכבד נדרש לעשות חלק מהפעילות של הכליות, הוא אינו יכול לפעול בניצול גבוה ולכן פחות שומן מפורק.

6. הגוף נזקק למים כדי לדלל את רמת המליחות שלו. מליחות גבוהה גורמת לגוף לשמור על המים כדי שריכוז המלחים לא ישתנה. שתיית מים רבה שוטפת את המלחים והגוף אינו נזקק למים רבים על מנת לשמור על ריכוז מלחים תקין.

7. מים חשובים למנוע את תופעת העור העודף המידלדל לאחר ירידה במשקל. בתהליך התכווצות תאי השומן בזמן הרזיה הם מוצפים במים וכך העור נשאר גמיש ובריא.

8. במהלך פירוק השומנים נוצרים חומרי פסולת והמים עוזרים לשטוף אותם מהגוף.

9. ובונוס אחרון מיוחד למיטיבי שתייה. שתיית מים קרים מחייבת את הגוף לחמם אותם לטמפרטורה שלו (37 מעלות ). חישוב פשוט מראה ששתיית שני ליטר של מים קרים (בטמפרטורה של עשר מעלות) מדי יום, מביאה לאובדן של עד ארבעה קילו בשנה.
 
איור: דימיטרי קיליסקי
יתרונות נוספים לשתייה
1. מחסור כרוני באספקת מים יכול לגרום לבעיות רפואיות כמו יתר לחץ דם, אסטמה, אלרגיות ואבנים בכליות. התייבשות היא הסיבה מספר אחת למיגרנות ולצרבת. שתיית חמש כוסות מים ביום מפחיתה את הסיכון ללקות בסרטן המעי הגס ב-45 אחוז , בסרטן השד ב-79 אחוז ובסרטן השלפוחית ב-50 אחוז . תאמינו!

2. חוסר מים נחשב לאחת הסיבות העיקריות לבחילות הריון: סימן לצמא של האם והעובר.

3. חשוב לזכור שגוף מיובש שואב מים מכל איבר, כולל כולם. כך, למשל, הדיסקים שמפרידים בין החוליות של עמוד השדרה מורכבים מ-75 אחוז מים. בגוף מיובש הם נאלצים לוותר על חלק מהמים והאלסטיות שלהם נפגעת. התוצאה היא שחיקת דיסקים מואצת.

4. מחסור במים הוא הגורם מספר אחת לעייפות במהלך היום.

5. שתיית מים משפרת את תהליכי העיכול ועוזרת למנוע עצירות.

6. מים מהווים גורם סיכה במרפקים ובשרירים והם עוזרים להפחית התכווצויות ועייפות בשרירים. מחקרים שעקבו אחר אתלטים הראו שהתייבשות משפיעה לרעה על היכולת האירובית, הסיבולת והכוח. אפילו התייבשות מתונה יכולה להפחית 20 אחוז מהביצועים שלהם, שכן בגוף מיובש רמות החמצן בדם יורדות.

7. שתיית מים במקום משקאות ממותקים מקטינה מאוד בעיות בשיניים.

8. שתיית מים מוסיפה לעור לחות בשכבות הפנימיות ומונעת ממנו להיראות יבש.

9. מים מנקים את הגוף מחומרי פסולת, רעלים וחומרים שגורמים הזדקנות. כן, מי שחשקה נפשו להיראות צעיר - שישתה!

טוב בסדר, אבל כמה מים צריך לשתות? על חולי כליות להתייעץ עם הרופא הפרטי בדבר כמות השתייה היומית. כמו כן להיזהר מדיאטות מים מטורפות שבהן "חובה" לשתות ארבעה ליטרים מים ביום בתנאי בית, שכן יש כזה דבר, הרעלת מים! (מהילה של מלחי הגוף בצורה מסוכנת).

אבל ככלל, אדם במשקל 60 קילו צריך לשתות שבע-שמונה כוסות מים צלולים ביום. לכל עשרה קילו נוספים יש להוסיף כוס אחת. כוס = 250 מיליליטר .

המים מצויים יותר בשרירים מאשר ברקמת שומן ולכן גופם של אנשים שמנים מכיל פחות אחוזי מים. מאחר שלמים יש תפקיד מפתח בתהליך פירוק שומנים,
אנשים בעלי עודף משקל שרוצים לרזות, זקוקים ליותר מים!

כדאי לזכור כיצד אנו מאבדים נוזלים. זה קורה בהזעה, בנשימה (עד שתי כוסות ביממה) ובהשתנה. כמו כן גם בזמן מחלה - כאשר חום גופנו עולה, בהקאה ובשלשולים. חשוב להתאים את השתייה לנסיבות. כך, למשל, פעילות גופנית מוגברת או מזג אוויר חם במיוחד מחייבים שתייה נוספת.

יש דרך קלה לדעת האם אנו שותים מספיק. צבע השתן צריך לנוע בין שקוף לצהבהב בהיר. אם הצבע כהה, סימן שהאדם מיובש. לפעמים תחושת הצמא כה ירודה
שהיא מתפרשת כרעב
מה לשתות?
המומלצים ביותר הם מי ברז ומים מינרלים. אלא שמים מינרליים מכילים מינרלים ולעתים זה עלול להיות יותר מדי, כמו מלח בכמות גדולה. בחו"ל אפשר למצוא בקבוקי מים מינרליים שמכילים פי עשרה יותר מלח מהמותר בארץ. לכן תמיד להתבונן ברשימת המרכיבים. 

מערכות סינון מים ביתיות, המשתמשות בתהליך סינון של אוסמוזה הפוכה, מאבדות את מרבית המינרלים.למערכות סינון ביתיות כמו תמי-4 יש פילטר פחם ואור אולטרה סגולי שהורג חיידקים, והן מנקות בעיקר חומרים אורגניים ומרבית המינרלים נשארים.

הרתחת מי הברז גורמת לאיבוד חלק מהסידן שנמצא בהם. אגב, זו הסיבה שבקומקום שהמים בו חמים יש משקעים, בעוד שבמים המאוכסנים במקרר אין משקעי סידן.

מים קשים עדיפים על מים רכים . מי שמתקין פילטרים נגד אבנית בכניסה לביתו עדיף שיבטל אותם. מחקרים מראים שבאזורים שבהם המים "רכים", יש עשרה אחוזים יותר של תמותה ממחלות לב ויותר מקרים של יתר לחץ דם, אוסטיאופורוזיס, אוסטיארטריטיס ותת פעילות של בלוטת התריס.

מים מזוקקים (להבדיל מהמינרלים) אינם מומלצים לשתייה מלבד לתקופה קצרה של ניקוי רעלים. הסיבה: הם סופחים מהרקמות רעלים, אבל גם מינרלים חיוניים!

מרבית המשקאות הקלים מיוצרים ממים מזוקקים. כלומר הם עניים במינרלים חיוניים! גם כאן מומלץ לקרוא את התווית של המוצר ולראות לא רק ממה הוא מורכב אלא גם מה חסר בו! בנוסף, משקאות לא דיאטטיים מכילים סוכרים רבים ולכן זיכינו אותם בכינוי: "ממתקים נוזליים".

משקאות המכילים קפאין אינם מומלצים, כי הם משתנים וגורמים לגוף לאבד נוזלים במהירות גדולה מדי. הם גם מגרים הפרשת אינסולין, הורמון הגורם להשמנה!

משקאות אלכוהוליים ומיצי פירות מכילים הרבה סוכר ויש לצרוך אותם במשורה.

במיוחד אצל ילדים, שתיית משקאות קלים גורמת לאובדן הרצון לשתות מים. 
איך מגבירים את שתיית המים?
הרבה אנשים לא אוהבים/לא רגילים/לא מסוגלים לדבריהם לשתות מים. באמת?

כולנו נולדנו עם מנגנון צמא, אבל איבדנו אותו לאורך הדרך (חבל שזה לא קורה למנגנון הרעב...).

רבים מחכים לתחושת הצמא, יובש בפה, כדי לשתות. אלא שפה יבש הוא סימן להתייבשות חמורה. כחלק מתהליך ההסתגלות של הגוף לשתייה בכמויות קטנות, תחושת הצמא נחלשת. גם הגיל תורם למגמה זו. כאשר מתחילים לתת לגוף כמויות שתייה מספקות, תחושת הצמא משתקמת, ובעצם
ככל ששותים יותר מרגישים צמאים יותר וזה טוב!

הדרך להיכנס להרגל של שתייה מוגברת היא להתחיל לשתות מתוך החלטה שזה חשוב. ההרגל ייבנה עם הזמן.

מתחילים מארבע כוסות ביום או מכל מספר מינימלי שנראה סביר ועולים בהדרגה.

חשוב לפזר את השתייה לאורך היום כדי לאפשר לנוזלים להיספג ולא רק להיות מופרשים. געזונטהייט!

odetta@maariv.co.il
הצעות, רעיונות, בקשות, פטנטים, מתכונים וכל מה שתרצו בפקס לאודטה: 03-5632065 (אנא ציינו את מספר הטלפון שלכם)

  מדד הגולשים
נעצר חשוד בפרשת...
                  18.84%
היעלים הבורחים...
                  11.58%
רצח מרגריטה...
                  8.28%
עוד...

אודטה
העיקר הבריאות!  
אלי יצפאן - סופר מודל  
אודטה  
עוד...

עוד כותבים
אבי בטלהיים
אבי רצון
אביעד פוהורילס
אבישי בן חיים
אדם ברוך
אודטה
אמנון דנקנר
אראל סג
בן דרור ימיני
בן כספית
טלי ליפקין-שחק
יהודה שרוני
יהונתן גפן
מאיר שניצר
משה גורלי
משה פרל
נתן זהבי
עמיר רפפורט
קובי אריאלי
רוביק רוזנטל
רון מיברג
רון עמיקם
שי גולדן
שלום ירושלמי
שרי אנסקי