ראשי > כוכבי מעריב > שרי אנסקי
בארכיון האתר
טעם של פעם
בשורש הזהות הישראלית עומד סלט הירקות. על המאבקים בין הבצל לשום, על מתחים בין הפלפל השחור לפלפל החריף ועל סוד האושר הגדול הזה, שאין בו שום הסתפקות במועט
16/10/2004
יש לי סטייה להציץ לאנשים דרך החלון. לראות רסיסי חיים ולהשלים את החסר בדמיוני. השכנים של הדירה התל אביבית שלנו מאסו השבוע במזגנים, פתחו תריסים, פערו חלונות, ויכולתי לראות מדי ערב סרטים מלאים עם סאונד ברור ולא רק אחד, אלא שלושה במקביל. נוסף לכך, אני עצמי משחקת בסרט רביעי, המוצג עבור שתי הדירות שהשוכנים בתוכן לא טורחים אפילו לכבות את האור כשהם נעמדים ומסתכלים בפה פעור (אבל מהם אני מתעלמת‭.(‬
   
מהחלון הצפוני, בזווית מצוינת להתבוננות מדויקת, קרוב ומעט למטה ממטבחי, ממוקם מטבחו של רווק מבוקש, שאוהב לבשל בחזה חשוף, כשמגבת לבנה עוטפת את תחתוני הבוקסר הממורטטים שלו. איש גדול ומלא כבן ‭,40‬ וקשה לי להחליט אם הוא רוסי או צרפתי. הנשים שבחייו לא ממש מודעות לכך שהוא כינס אותן היום כמעט בו זמנית. את זה רק שנינו יודעים. אחת נשארה לאכול צהריים, ולשנייה, שהגיעה מיד אחריה, הוא הכין ארוחת ערב מאוד מושקעת. כמי שהרכיבה משקפיים, עקבה בתשומת לב אחרי תנועות ידיו ושמעה היטב את האנחות שבקעו מהחלון החשוך, אך הפתוח, של חדר השינה שלו, אין לי ספק שמדובר באיש רב כישורים ווירטואוז ענק בבישול. חבל שבגלל מגבלות החלון נאלצתי לנחש חצי מהמתכונים.

  
בחלון מול חדר השינה שלנו ממוקם מטבחה של משפחה צרפתית. זוג ושלוש בנות, שתיים בלונדיניות ואחת ברונטית. הגברת מאוד משקיעה בבישול והגבר כל הזמן אומר לה: "מון אמור, מון אמור‭."‬ אבל על פי התנועות הרשלניות שלה כשהיא מנערת את המלח ומערבבת, יש לי רושם שלא מדובר במבשלת גדולה. המטבח שלהם הרבה יותר קרוב מזה של הרווק, אך כיוון שהוא מעט גבוה ממני זווית הצפייה שלי לא ממש מספקת. בערב החג השני התרחש שם ריב רציני עם ניבולי פה, שבבת אחת גרמו למשפחה הזו להיראות בעיני הרבה פחות מתורבתת ומאושרת. "נבלה, אין בך שום דבר יהודי‭,"!‬ הוא חזר וצעק בעברית במבטא צרפתי. אחרי הרבה מחשבה הגעתי למסקנה שדוברי הצרפתית האלה בוחרים לריב דווקא בעברית משום שכאנשי תרבות אירופים, עברית נראית להם שפת המדון. 

בקומה מתחתם זוהר בערב דרך החרכים שולחן אוכל של ישראלים, כי כמו אצלנו בדיוק, ארוחת הערב שלהם חוזרת על עצמה מדי ערב וכוללת חביתה או ביצי עין וסלט. הקומבינציה הזו עושה בית ישראלי לאמיתי. אף פעם אני לא מואסת או מתעייפת מהאוכל הזה, שתמיד מייצג בעיני את היציבות המשפחתית שלי, את הזהות הישראלית השורשית שלי ואת האמא והאישה שהייתי רוצה להיות. 
שני כללים פשוטים
השכנים האלה תמיד מלווים ביין את החביתה וסלט הירקות. בדרך כלל יין אדום. היין לא נראה לי מתאים, אבל במציאות חיינו, שקשה להתנהל בה בהכרה מלאה, אלכוהול הוא תוספת הכרחית. ניסיתי כמה משקאות ובחרתי בפימס מס' ‭,(Pimms no 1) 1‬ שזה משקה קולוניאלי בצבע ירוק, שמועדף על גברות ממוצא אנגלי. לוקחים מלפפון קטן עם טעם וריח ומקלפים אותו בעדינות כך שתישאר הירקרקות הפנימית שמקיפה את הקליפה, חותכים לאורך לארבע רצועות ונועצים אותן בשתי כוסות זכוכית גבוהות. דוחסים לכוסות קוביות קרח ומוזגים את הפימס מס' 1 (שעשוי ממיקס סודי של תבלינים ואלכוהול‭.(‬ המשקה מפיח בארוחה הישראלית הזו שמחה גדולה מאוד, בין שהיא נערכת בבוקר, בצהריים או בערב.
  
פעם נהוג היה לומר שמבשל נבחן באומלט שלו. אני חושבת שאצלנו, המבשל הביתי נבחן דווקא בסלט הירקות שלו. והסלט של השכנים שלנו לא מצטיין בקסם הראוי. אין להם את הטאץ' הנכון וזה מאוד מצער אותי. הייתי מאוד רוצה לעזור להם, אבל בעלי אומר שאני לא נורמלית.
  
לאורך השנים למדתי שני כללים פשוטים שמבטיחים את הצלחת הסלט והם: לחתוך את הירקות בסכין מאוד חדה בלי למעוך אותם והשני, לערבב את הסלט בקערה או אפילו בסיר, שיהיו ממש גדולים ביחס לנפח הסלט. הטריקים האלה עושים לו את זה מלבד איכות המרכיבים וטריותם. אסור להוסיף מלפפונים בעלי בשר לבן ויבשושי או עגבניות קמחיות, ויש להקפיד לקצוץ את הבצל ממש לפני התיבול וההגשה, אחרת הוא מקבל טעם לוואי. לדעתי גם לא כדאי להוסיף אף פעם לסלט ירקות בצל ושום יחדיו. הבשלניות הבולגריות אומרות שאם שמים אותם ביחד הם מתחילים לריב ביניהם, והסלט יוצא מופסד. בזמן האחרון אני מוזגת שמן זית מזוקק לסלט כזה, ומגלה שלפעמים אני מעדיפה אותו הרבה יותר מהשמן הירוק והחריף, שמאפיין את הסלט הערבי או היווני. כשאני מוסיפה גם מעט חומץ טבעי, מתגלה טעם הסלט המדויק של הילדות. אותה חמצמצות, מנוקדת בעיגולי שמן זוהרים, שהכי ממכר זה לנגב את השאריות והמיץ שלו עם נשיקה של לחם. אז חוזר הטעם ממזמן, אותו טעם רענן שהטביע בנו את חותמו, כמו נשיקה ראשונה ובלתי נשכחת של אהוב. 
גם סלסה, גם טבולה
לאחרונה העגבניות ממש חזרו לעצמן. המלפפונים עדיין לא, כך שבדרך כלל אני מוותרת עליהם. אך שינוי משמעותי יותר שערכתי לסלט הוא שימוש בקוביות קטנטנות של פלפל חריף (במקום הפלפל השחור שהיה מתבל את הסלט ההוא‭.(‬ כתוצאה מכך קומבינציית הסלט שלי יכולה גם להיחשב לסלסה מקסיקנית, בתוספת לחם הסלט יכול להיחשב לגספצ'ו ספרדי, בתוספת פיתה לפטוש פלשתיני, בתוספת בורגול לטבולה לבנונית, בתוספת חציל לסלט רומני, ובתוספת גרגירי פול מבושלים, טחינה, כוסברה וכמון לפול מצרי של בוקר, שאוכלים בתוך פיתה טרייה עם ביצת חמינדוס חמה.
  
הכמון הזכיר לי את התוספת של האבוקדו בסלט הגווקמולי המקסיקני, מה שהביא אותי לנסות להוסיף אבוקדו לסלט הבסיסי, בתוספת שעועית שחורה מקופסה וטיפה כמון, וזה יצא טעים מאוד. מעניין איך, במקביל, במקומות כל כך רחוקים בעולם, התפתחה שפה בישולית זהה ביחס לצירוף של עגבניות, בצל, פלפל חריף ופטרוזיליה או כוסברה ואפילו שמיר.
  
ניסיתי לצרף לסלט ירקות כזה קטניות מבושלות, גבינה לבנה או פלפל ירוק כבוש וגבינה בולגרית, ואפילו לחתוך את כל המרכיבים לחתיכות גדולות ולצרף גם חתיכות של לימון כבוש. להפתעתי, כל אחד מהניסויים יצא שובה לב וטעים מאוד. אני יודעת שיש אוכל הרבה יותר מתוחכם, מורכב ואנין, אבל הסלטים הצנועים והזמינים האלה תמיד מצליחים למלא את הגוף באושר גדול, בלי להעניק תחושה של הסתפקות במעט, אלא להפך. ואם פרעתי את דמיונכם - את שלי עשיתי.
 
סלט ירקות עם גרגרי חומוס
סלט ירקות עם גרגירי חומוס וקוביות לחם דגנים
3-4‬ עגבניות מוצקות חתוכות לקוביות
1 בצל לבן קצוץ לקוביות
3 בצלים ירוקים ורעננים קצוצים
פלפל ירוק חריף, קצוץ לקוביות זעירות
חופן גדול של עלי כוסברה או פטרוזיליה או שמיר קצוצים
‭1 1/2‬ כוסות גרגירי חומוס מבושלים (אפשר מקופסה)
מיץ מלימון גדול או חומץ טבעי או גם וגם
שמן זית
מלח גס
חופן גדול של קוביות לחם דגנים כהה, קלויות במחבת עם מעט שמן ‭1/4‬ כפית כמון (לא הכרחי)
 
‭.1‬ מכניסים את הירקות הקצוצים, הבצל, הפלפל והעשבים לתוך קערה גדולה.
‭.2‬ מסננים את גרגירי החומוס היטב מהנוזלים (אם הם מקופסה, שוטפים היטב) ומצרפים לסלט.
‭.3‬ מוסיפים את מיץ הלימון, כ‭1/4-‬ כוס שמן ומעט מלח גס ומערבבים.
‭.4‬ מצרפים לסלט את קוביות הלחם הקלויות. מערבבים, טועמים ומוסיפים מלח וחומץ טבעי או מיץ לימון, לפי הטעם.
 
• מאוד מוצלח גם להוסיף לסלט הזה כ‭2-‬ כפות טחינה גולמית לפני השלמת התיבול.
סלט ירקות עם שעועית לבנה
כ‭1-1/2-‬ כוסות שעועית מבושלת (שהשריתם ובישלתם בעצמכם או מקופסה)
1 בצל גדול קצוץ דק
‭2-1‬ עגבניות מוצקות חתוכות לקוביות קטנטנות
1 פלפל ירוק חריף קצוץ לקוביות זעירות
חופן עלי פטרוזיליה או כוסברה או שמיר או נענע קצוצים דק
חומץ טבעי
שמן זית מזוקק או שמן צמחי אחר מלח גס

מסננים את השעועית ומערבבים בקערה גדולה עם שאר המרכיבים. מתבלים בהדרגה בחומץ, שמן ומלח, לפי הטעם. משהים מספר דקות לפני שטועמים שוב, מתקנים את התיבול ומעבירים לצלחת הגשה.
סלט ירקות ואבוקדו עם שעועית שחורה
2 עגבניות טריות ומוצקות
1 בצל לבן או ‭5-3‬ בצלים ירוקים ורעננים
פלפל ירוק חריף קצוץ לקוביות זעירות
חופן גדול של עלי כוסברה או שמיר קצוצים
1 קופסה שעועית שחורה (כ‭400-‬ גרם)
מיץ מלימון גדול או חומץ טבעי
שמן זית עדין או שמן צמחי אחר
מלח גס
1 אבוקדו בשל חתוך לקוביות
‭1/4‬ כפית כמון (לא הכרחי)

‭.1‬ חותכים את העגבניות לקוביות קטנות ומעבירים אותן לתוך קערה גדולה עם המיץ והגרעינים שלהן. קוצצים דק את הבצלים ומצרפים עם הפלפל החריף והכוסברה.
‭.2‬ מסננים את גרגירי השעועית השחורה מהנוזלים. משרים במים טריים, מסננים היטב ומצרפים לסלט. מוסיפים את מיץ הלימון וכ‭1/4-‬ כוס שמן ומעט מלח גס ומערבבים. עכשיו מצרפים לסלט קוביות אבוקדו וכמון ושוב מערבבים בעדינות. טועמים ומוסיפים מלח וחומץ טבעי או מיץ לימון, לפי הטעם.
סלט ירקות וחציל
‭3-2‬ חצילים בינוניים קלויים על האש
חומץ טבעי
2 עגבניות טריות ומוצקות, חתוכות לקוביות
1 בצל לבן חתוך לקוביות
חופן גדול של עלי פטרוזיליה קצוצים
‭1/4‬ כוס שמן חמניות או תירס
שמן זית עדין ומשובח
1 כף מיץ לימון או חומץ טבעי פלפל ירוק חריף קצוץ לקוביות זעירות פלפל שחור טחון טרי מלח גס
מקלפים את החצילים, קוצצים ומעבירים לקערה גדולה. מטפטפים מעט חומץ ומוסיפים את שאר מרכיבי הסלט ומתבלים בנדיבות בשמן. טועמים ומוסיפים מלח פלפל וחומץ לפי הטעם.
 
• אפשר להוסיף לסלט זיתים שחורים ואפילו גבינה בולגרית.
סלט ירקות עם פול מצרי בשתי גרסאות
3 עגבניות מוצקות חתוכות לקוביות קטנות
‭1 1/2‬ כוסות פול מצרי מבושל (שהשריתם ובישלתם בעצמכם או מקופסה)
1 בצל בינוני קצוץ חופן עלי כוסברה קצוצים
1 פלפל ירוק חריף קצוץ דק
מיץ לימון
שמן זית
מלח
‭1 1/2‬ כפית כמון
 
מערבבים את העגבניות עם הפול, הבצל, הכוסברה והפלפל החריף. צורבים במיץ לימון, מרככים בשמן זית ומתבלים במלח וכמון לפי הטעם. הסלט מקבל דוק קסום מהפול.

עם טחינה וביצה קשה:

חברתי יהלומה לוי מוסיפה לסלט גם מלפפון ומערבבת לתוכו כ‭2-‬ כפות טחינה גולמית. טועמים ומוסיפים מיץ לימון, מלח ושמן לפי הצורך. מצרפים לסלט חצאי ביצי חמינדוס או ביצים קשות רגילות, אך חמות, ואוכלים עם או בתוך פיתה טרייה.
 
עם עדשים וטחינה:

במקום פול, לא פחות מוצלח להכין את הסלט עם עדשים מבושלות, חומות או ירוקות (הכתומות מתפוררות‭.(‬ לסלט כזה מאוד מוצלח להוסיף ‭2-1‬ כפות טחינה גולמית, לטעום ולתקן טעמים.
בעלת מדור אוכל במעריב משנת 92', חיברה 5 ספרי בישול וחוקרת לעומק את תרבות האוכל הישראלית. יכולתה הנדירה לחוש, לבשל ולספר סיפור – מניבה מאכלים שאי אפשר למצוא באף מסעדה.

  מדד הגולשים
נעצר חשוד בפרשת...
                  18.84%
היעלים הבורחים...
                  11.58%
רצח מרגריטה...
                  8.28%
עוד...

שרי אנסקי
שבועת השף  
ציפור גן עדן  
הפלא השמיני  
עוד...

עוד כותבים
אבי בטלהיים
אבי רצון
אביעד פוהורילס
אבישי בן חיים
אדם ברוך
אודטה
אמנון דנקנר
אראל סג
בן דרור ימיני
בן כספית
טלי ליפקין-שחק
יהודה שרוני
יהונתן גפן
מאיר שניצר
משה גורלי
משה פרל
נתן זהבי
עמיר רפפורט
קובי אריאלי
רוביק רוזנטל
רון מיברג
רון עמיקם
שי גולדן
שלום ירושלמי
שרי אנסקי